Politikk

– Portforbud hører ikke hjemme i et liberalt demokrati

Kommunestyret i Stavanger støtter regjeringens forslag.

– Dette er en viktig sak, og vi i Stavanger Venstre mener portforbud ikke hører hjemme i verktøykassen i smittevernloven. Norge må fortsette å være et tillitsbasert samfunn – også i kriser. Vi mener at portforbud er å anse som et særdeles inngripende tiltak i borgernes frihet og står i problematisk forhold til sentrale bestemmelser i Grunnloven, i Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, og Barnekonvensjonen. Venstre mener et portforbud ikke hører hjemme i et liberalt demokrati, sier gruppeleder Jan Erik Søndeland.

Justis- og beredskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har i fellesskap sendt på høring et forslag om å innføre en hjemmel i smittevernloven for regjeringen til å vedta forskrift om portforbud. Med portforbud menes i denne sammenheng et forbud mot å oppholde seg på steder hvor allmennheten ferdes. Formålet med høringsforslaget er ifølge departementene å sikre at regjeringen har nødvendige fullmakter til å vedta portforbud dersom det skulle vise seg absolutt nødvendig. Forskriftshjemmelen for portforbud er knyttet spesifikt til covid-19-pandemien, ikke andre eventuelle pandemier.

– Et portforbud er en snarvei bort fra god innbyggerdialog, en snarvei bort fra god informasjon og forståelse, og et solid steg bort ifra den tilliten vi må ha mellom innbyggerne og myndighetene, sier Søndeland før han fortsetter:

– Vi vet ikke hvem som styrer landet i fremtiden, og vi må vokte oss vel for å innføre nye lover som går i strid med Grunnloven.

LES OGSÅ: – Stavanger må gå imot portforbud

Dag Mossige (Ap).

Mener Norge er lite egnet for portforbud

Administrasjonen i Stavanger kommune har i sitt forslag til høringsuttalelse gjort det tydelig at de i utgangspunktet er kritiske til forslaget om å innføre en forskriftshjemmel for portforbud i smittevernloven. Likevel vil ikke kommunen avvise helt at det kan bli aktuelt med portforbud i ekstreme situasjoner. De mener det i tilfelle bør forbeholdes situasjoner hvor det foreligger en dramatisk og ukontrollert smittespredning i samfunnet, det er liten etterlevelse av smitteverntiltak i befolkningen, og helse- og omsorgstjenesten er i ferd med å kollapse, og alle andre aktuelle smitteverntiltak må være forsøkt først, uten nødvendig effekt.

– Det er åpenbart at det ikke finnes noe flertall i denne digitale salen for regjeringens forslag om å innføre en hjemmel for portforbud, og det er jeg svært glad for. Jeg er også veldig glad for at Stavanger kommune har levert en veldig god høringsuttalelse som går imot forslaget, samtidig som det tar inn over seg nyanser som er viktig å poengtere, sier gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige.

Han forteller videre at Ap mener at et portforbud vil være uforholdsmessig i dag.

– Norge er svært lite egnet for et portforbud som land. Et viktig poeng for Ap er at verken Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet underbygger et behov for et portforbud fra et smittevernsfaglig hensyn, og fraråder dette, sier han.

– Så er spørsmålet; er dette utenkelig i alle situasjoner? Kan man se for seg en situasjon med det muterte viruset, og at man mister kontrollen over spredningen? Bør man ikke i så tilfelle ha noe å havne på, spør Mossige.

– Jeg støtter meg til det som står i høringsuttalelsen fra kommunedirektøren. Forutsetning da er at portforbudet ikke skal betegnes som en straff, men som en siste sjanse til å stoppe noe som potensielt kan være svært dødelig, legger Ap-gruppelederen til.

LES OGSÅ: Stengte landegrenser rammer store bedrifter

– Tillit dominerer

Gruppeleder i Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, støttet kommunedirektørens forslag.

– På veldig kort tid har administrasjonen skrevet en høringsuttalelse som er balansert og reflektert, og som peker på dilemmaet når man skal ty til et så alvorlig virkemiddel som portforbud ville vært. Heldigvis er vi i en situasjon der vi er langt unna å måtte ty til det. Usikkerheten er at vi ikke vet hva framtiden bringer, sier hun.

– Vi skal være glad for at vi tilhører et land der tillit og tillitsbasert lovforståelse dominerer. Vi har et fantastisk demokrati, og det skal vi selvfølgelig verne om, legger Knutsen Hegdal til.

Hun tydeliggjør at et tiltak som portforbud er reservert en situasjon under helt ekstreme omstendigheter – en situasjon der man ikke har kontroll og alle andre smitteverntiltakene ikke har lykkes å bringe oss kontroll.

– Vi vet ikke om den situajsonen en gang i framtiden vil inntreffe. Det som er viktig for oss i Høyre er at vi skal repektere det Grunnloven sier, ivareta menneskerettigetene, og sørge for at vi viderefører den tillitsbaserte måten å aggere på i krisesituasjoner og pandemier – hvis det er mulig, sier Knutsen Hegdal.

LES OGSÅ: Sandnes forventer øl-pendlere fra Stavanger

– Vanskelig å forstå hensikten

Mímir Kristjánsson, gruppeleder i Stavanger Rødt, mener at å innføre portforbud er noe av det mest inngripende en stat kan gjøre i sine innbyggers frihet.

– Slik som ni jussprofessorer har påpekt i de siste ukenes debatt, er de landene i Europa med hjemmel for portforbud, samme landene som har erfaring med diktatur og autoritære regimer. Land som ligner på Norge har ikke denne typen hjemmel, sier han.

– Det vi bes innføre er en generell hjemmel for portforbud i opptil 21 dager – et portforbud for alle. Når både FHI og Helsedirektoratet går så langt i å si at dette egentlig ikke er noe særlig nyttig utifra et smittevernsperspektiv, fordi det er mer enn godt nok å komme med anbefalinger og påbud, har vi svært vanskelig med å forstå hensikten i å innføre dette, legger Kristjánsson til.

Stavanger Rødt reagerer sterkt på at flertallet i Stavanger kommunestyre er villig til å gå videre med denne typen forskrift.

– Jeg forstår at det ikke er et ønske om et portforbud i verken Høyre eller Ap, og at mange har kritisk merknader på lik linje som administrasjonen har fremmet, men vi mener det ikke holder. Vi vil heller følge det Advokatforeningen har gjort, FHI har ment, og Rogaland fylkeskommune har samlet seg om, nemlig å avvise ethvert forslag om portforbud, sier gruppelederen.

Høyre og Ap sørget for flertall for at kommunestyret støtter regjeringens forslag om forskrift om portforbud.

Mer fra Dagsavisen