Fra retten

Skrev «spreng bussen» på Facebook – nå må han svare for netthets

En 49 år gammel mann fra Stavanger har sagt til politiet at han vil vedta et forelegg for å ha kommet med en hatefull ytring på Facebook. Likevel må han møte i retten og svare for dette.

Det var i slutten av oktober i fjor at 49-åringen postet et innlegg på en Facebook-side med det som kan betegnes som «nasjonalistisk innhold».

Tråden omhandlet syriske flyktninger i Sverige, som ikke ville gå av en buss, ved et midlertidig asylmottak i Lima i Dalarna.

LES OGSÅ: Tatt for netthets

Saken ble omtalt i en rekke medier og den 28. oktober i fjor postet 49-åringen følgende på Facebook-siden: «Spreng bussen» etterfulgt av symboler i form av et sint fjes, seks bomber og fire ølkrus.

Ble pågrepet

Politiet kontaktet retten og fikk medhold i at 49-åringen kunne pågripes og avhøres, og i den forbindelse ble han siktet etter den nye straffelovens § 185.

I denne heter det følgende:

«Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter fram en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt framsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.»

LES OGSÅ: Fisker varetektsfengslet – kastet PC på sjøen

Da politiet var hjemme hos 49-åringen ble det også funnet diverse våpen, og han ble også siktet for uansvarlig omgang med våpen.

Ikke greit

I forbindelse med pågripelsen sa Øyvind Haukland, politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt følgende til RA:

– Politiet reagerer sterkt på at slike ting skrives og at det er gjort på en åpen Facebook-side, og vi syns at det er riktig at det blir rettet et søkelys mot at slikt ikke er greit.

Det virker som om også 49-åringen har akseptert at dette ikke var greit.

LES OGSÅ: Syv og et halvt års fengsel for voldtekter av syv år gammel jente

49-åringen har fått et forelegg på 15.000 kroner av politiet.

Ifølge Haukland har 49-åringen returnert forelegget og sagt at han vil vedta det som går på at han skal ha kommet med en hatefull ytring.

7. oktober i år skal saken likevel opp i Stavanger tingrett.

– Grunnen til det er at forelegget også omhandler uansvarlig omgang med våpen. Dette nekter han for og han nekter også for inndragning av våpen, sier Haukland til RA.

I forbindelse med rettssaken skal retten ta stilling til hele forelegget, også det som går på hatefull ytring.

Mer fra Dagsavisen