Nyheter

DNT-sjefens beste turtips

Ikke legg lista for høyt, husk at det er viktigere med en liten tur enn ingen tur og nyt lyden av fuglekvitter, er blant rådene fra Dag Terje Klarp Solvang.

– Fysisk aktivitet og naturopplevelser har dokumenterte helseeffekter. Det reduserer stress, er positivt for mental helse og immunforsvaret og du lever lengre, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang i en e-post til RA.

I tillegg til de ovennevnte effektene kan også tid i naturen være positivt for barn, ifølge generalsekretæren.

– Tid i naturen er bra for barns utvikling, det gir bedre konsentrasjon, refleksjonsevne, tilhørighet og identitet, økt sosial samhandling og bedre motoriske ferdigheter. Vi er enormt heldige i Norge, tross alt, med så mye natur rundt oss, like utenfor døren. Rett og slett en døgnåpen kilde til god helse og livskvalitet, sier Solvang.

– Spiller det noen rolle hvor langt man går eller hvor man går? 

– Det aller viktigste er å komme seg ut! Du trenger ikke gå til en topp, sette rekorder eller bli svett. Det enkle er ofte det beste. Kle deg etter forholdene, bestem deg for en sti eller en runde i nærområdet og kjenn hvor godt det føles når kroppen er i jevn bevegelse, når fuglene kvitrer rundt deg og du kan puste inn den gode vårlukten av skog og mose, sier Solvang.

LES OGSÅ: Rockestjerne med hjemmekontor (+)

Start i det små

I det siste har mange funnet fram turskoene og tatt turen ut i naturen, noe som har resultert i mange mennesker på noen av de mest populære turstedene.

– Her vil jeg bare utfordre alle til å sette av litt tid, gå inn på UT.no og bli kjent med nærområdet ditt, sier Solvang, og legger til:

– Hvor finnes det nye stier rundt deg? Hvor tar de deg? Test de ut! Nå har hver og en av oss en kjempemulighet til å bli kjent med vårt eget nærområde. Hyttene og fjellene venter heldigvis på oss på den andre siden av korona. Vi gleder oss til å ta alle imot når tiden er inne, sier han.

Solvang sier Stavanger turistforening (STF) har samlet sammen 105 alternativer til nærturer, og at det finnes «en drøss» av alternativer.

Selv har han én spesiell favoritt i regionen. 

– Mine svigerforeldre har hytte på Austre Åmøy og det har gjort at jeg har fått være mye der. En favoritt er Austre Åmøyturen. Sjekk den ut, sier han.

LES OGSÅ: Forus-selskap: – Aldri vært så travelt før (+)

Naturens ro

Ofte kan den tyngste biten av turen være å komme seg ut døren. Solvang anbefaler å ikke legge lista for høyt.

– Mitt aller beste tips er: Start i det små. Ikke legg lista for høyt, da er sjansen for å bli skuffet høy. Gå inn på UT.no, Norges nasjonale turportal, og finn turer der. Pakk noe godt i sekken. Varm kakao eller kaffe, sjokolade, en saftig appelsin. FaceTime en venn, en bestemor eller en du vet ikke kommer seg ut – ta han eller hun med på turen, sier han til RA.

Solvang sier flere undersøkelser viser at turgåing er det flest nordmenn kan tenke seg å drive med, og han tror mange av dem som har fulle timeplaner til vanlig nå får tid til å bruke enda mer tid ute.

– Med innstrammingene som er gjort på det meste av fritidsaktiviteter har tur og natur naturlig nok blitt et enda viktigere fristed for oss. Det er utrolig fint å se. Det sier litt om hvor viktig naturen er for oss, hvordan batterier lades og stress og tankespinn føles lettere så fort man er omgitt av naturens ro, sier Solvang til RA.

LES OGSÅ: Psykologenes hjemmekontortips (+)

På andre siden av krisen

Nylig ble det kjent at DNT stenger alle bemannede hytter og avlyser alle arrangementer fram til 1. mai.

Generalsekretæren sier krisen rammer alle deres 57 medlemsforeninger ulikt.

– Noen tåler en lengre pause i aktivitetene bedre enn andre, men for DNT Oslo og Omegn, vår største forening, er situasjonen akutt. De eier halvparten av de betjente hyttene våre og nå er de viktigste inntektskildene borte, sier Solvang.

Han sier videre at det kan få store konsekvenser for infrastrukturen av hytter og ruter som er bunnplanken i hele DNTs virksomhet.

– Så vår oppfordring er helt klar: Bli medlem! Det aller viktigste for DNT er at gamle og nye medlemmer fortsetter å støtte opp om arbeidet vårt. Da skal vi stå klare til å gi naturopplevelser for livet på den andre siden av denne krisen, sier Solvang.

Mer fra Dagsavisen