Nyheter

Beboere i Stavanger kommune svært fornøyd med Renovasjonen IKS

Renovasjonen IKS scorer godt i en undersøkelse Stavanger kommune har fått utført.

I en spørreundersøkelse Sentio Research Norge har utført for Stavanger kommune får det interkommunale selskapet Renovasjonen attesten «fornøyd» eller «svært fornøyd» fra 86 prosent av de 700 innbyggerne som er blitt spurt.

47 prosent oppgir at de er «svært fornøyd», 39 prosent at de er «fornøyd».

– Det er veldig positivt at innbyggerne er svært fornøyde med renovasjonstjenesten. God avfallshåndtering med høy grad av ombruk og gjenvinning er et viktig miljøtiltak. Kaster alle litt mindre, og gjenbruker litt mer, vil dette utgjøre en stor forskjell i vårt felles klimaavtrykk, sier Stavanger kommunes miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.

Få misfornøyde

9 prosent av de spurte svarer «verken eller» og 3 prosent gir attesten «misfornøyd» på spørsmålet om hvor fornøyd de var med tilbudet, alt i alt. Én av de 700 svarte «svært misfornøyd».

Her er andre funn fra undersøkelsen:

41 prosent av innbyggerne har benyttet henteavfall.no, og de som har brukt ordningen er stort sett svært fornøyde: 68 prosent oppgir at de er «svært fornøyd», mens 23 prosent oppgir «fornøyd». 6 prosent har et blandet inntrykk («verken eller») av henteavfallsordningen, mens bare 3 prosent oppgir å være «misfornøyd» eller «svært misfornøyd».

Høyere klimamål

På spørsmålet «hvor viktig mener du det er at kommunen har høye klima- og miljømålsettinger» sier 51 prosent at dette er «svært viktig». 30 prosent «ganske viktig», 13 prosent «verken eller», mens 3 prosent oppgir «lite viktig». Kun 2 prosent svarer «ikke viktig».

– Det er svært gledelig at innbyggerne ønsker høye ambisjoner på klima- og miljøområdet, sier Aalhus til RA.

Hun peker på at kommunen hele veien jobber med å finne gode miljø- og klimaløsninger.

– Samtidig er vi avhengige av å ha innbyggerne og nærings- og organisasjonslivet med på laget for å nå klima- og miljømålene våre, så at det er et engasjement for et mer klima- og miljøvennlig samfunn er bra, sier Aalhus.

Kvinner mener i større grad enn menn at det er viktig at kommunen har høye klima- og miljømålsettinger (89 mot 74).  Innbyggere med lengst utdanning (mer enn 3 år på høyskole/universet) mener i større grad at dette er viktig (85) enn de med 1–3 år på høyskole/universet (81) og de med grunnskole/VGS-utdanning (77).

Har endret vaner

I undersøkelsen oppgir innbyggerne å ha endret vaner i mer miljøvennlig retning de siste årene. Det er mest vanlig å ha endret transportvaner ved å ha gått mer (62 prosent) og flydd mindre (58 prosent). Det er mest vanlig å ha endret forbruksvaner ved å ha kastet mindre mat (73 prosent), kildesortert avfall bedre (71 prosent) og reparert gjenstand(er) i stedet for å kaste (71 prosent).

Svarene på undersøkelsen er hentet inn i oktober.

Mer fra Dagsavisen