Nyheter

Regjeringen kutter barnehageprisene til 2000 kroner i måneden

Fra 1. august neste år kuttes barnehageprisene til 2000 kroner i måneden, opplyser regjeringen.

Nyheten ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag morgen.

– Dette er et historisk løft for velferden og for at barnehager er tilgjengelig for alle. Jeg er veldig stolt av dette grepet og håper at familier over hele landet ser at dette er et grep regjeringen gjør som gagner dem, sier Brenna til NTB.

I dag er maksprisen for barnehage på 3000 kroner i måneden. De fleste barnehager har for øvrig også et tillegg for mat.

– For en familie med to barn i barnehage betyr det at prisen reduseres med 18.700 kroner i året. Når prisen går ned og deltakelsen går opp, sikrer vi et historisk løft for foreldre, barn og samfunn. Vi vet at samfunnet vinner på at flest mulig barn går i barnehage, sier Støre.

3 milliarder kroner i året

Endringene legges inn i neste års statsbudsjett og vil koste cirka 1,5 milliarder kroner i 2024. Helårseffekten blir på litt over 3 milliarder kroner.

Regjeringen har allerede gjort barnehage gratis for barn nummer tre. Siden det i tillegg er søskenmoderasjon på 30 prosent for barn nummer to, blir den maksimale prisen en familie må ut med for barnehage – uansett hvor mange barn de har i barnehage samtidig – på 3400 kroner i måneden med de nye prisene.

Barnehage er allerede gratis for familier i tiltakssonen i Troms og Finnmark.

– Mer attraktivt for unge å bosette seg i distriktet

Fra 1. august neste år kutter regjeringen også prisene ekstra i kommuner med sentralitet 5 og 6 til 1500 kroner i måneden. SSB deler norske kommuner inn i en sentralitetsindeks fra 1–6 hvor 1 er de mest sentrale kommunene, og 6 er de minst sentrale.

Totalt er det 212 kommuner i disse to kategoriene.

Eksempler på kommuner med sentralitet på 5 er Alstahaug, Stranda, Rauma, Trysil, Vaksdal, Bømlo og Sogndal. Kommuner som Ulvik, Høyanger, Aurland, Frøya og Inderøy har sentralitet 6.

– For de mest spredtbygde distriktskommunene blir prisen nå halvert fra 3000 kroner til 1500 kroner. En familie med to barn vil med dette grepet spare 28.050 kroner i året. Det vil gjøre det mer attraktivt for unge å bosette seg i distriktet, sier Vedum.


Nyeste fra Dagsavisen.no: