Nyheter

Stavanger kommune: – Dette gjør du med ribbefettet, gavepapiret og juletreet

Stavanger kommune har laget en oversikt over hva man må huske på etter julehyggen er over.

Det første kommunen minner om på sinne hjemmesider er hva man gjør med matfettet etter julemiddagen er servert.

– Flytende og størknet fett som skylles ned i vasken eller i toalettet, setter seg i rørene. Da tettes avløpsrørene og du inviterer rotter på en god restemiddag, sier Signe Stahl Kvandal, seksjonssjef i vann og avløp i Stavanger kommune.

– Det hjelper ikke å tynne fettet ut med zalo og vann, forteller hun.

– Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin, sier Kvandal.


Tre gode tips til matfettet:

  • Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
  • Fett som ikke stivner, kan du også tømme i posen for matavfall, knytte godt igjen og legge øverst i den brune dunken. Det er godt stoff for biogassanlegget, som gjør matavfallet vårt om til energi.
  • Frityrolje og slikt kan du også tømme på en flaske eller annen tett emballasje, som du merker med “matolje”, og sette i den røde dunken for farlig avfall. Eller du leverer den til nærmeste gjenbruksstasjon.

Julepapir og juletre

Neste påminnelse fra Stavanger kommune er at julepapir kastes i restavfallet.

– Det kan ikke resirkuleres. Et godt tips er å gjenbruke julepapiret. Det er både godt for lommeboka og miljøet, skriver kommunen.

Juletrær i i Stavanger kommune blir hentet i uke 2 eller 3 av renovatørene.

– Men husk å ta av pynten før du setter det ut. Og vi har møtt på noen plasttrær. De blir ikke hentet, sier Tor Martin Larsen, seksjonssjef i renovasjon i Stavanger kommune.

Slik gjør du det:

  • Sjekk tømmekalenderen og se etter juletresymbolet når juletreet ditt blir hentet.
  • Sett juletreet ut til veien sammen med dunken som skal tømmes.
  • Hvis det blåser mye, må du sørge for at treet ikke blåser vekk. Da kan det beste være å vente med å sette treet ut til veien til samme morgen som det blir hentet.
  • Treet må være fri for pynt og ikke inneholde plast.

For de som har nedgravde avfallscontainere, blir juletrærne hentet onsdag og torsdag i uke 2.

– Sett juletreet utenfor metallplattingen som avfallsluken står på. Da gjør du jobben enklere for renovatørene, forteller Larsen.

Bortsett fra 2. juledag hentes søppelet som vanlig denne jula. Der søpla vanligvis hentes mandager, blir søpla hentet tirsdag 27. desember, opplyser kommunen.

Mer fra Dagsavisen