Nyheter

Cowboyen og kongen: – Ellevilt og nært

I to år har Eirik Gjesdal jobbet med underholdningsdokumentaren «Cowboyen og kongen» som handler om Arvid Mæland og hans fargerike venner. Nå er serien klar.

På torsdag slippes nemlig de fem episodene av den ferske serien på NRK.

– Det er litt som Tiger King i Norge, bare med «good guys». Det er jo igjen slemminger her, sier regissør, Eirik Gjesdal, til RA.

Rogaland Erik Gjesdal NRK TV serie Cowboyen og Kongen

Cowboyen

«Cowboyen og kongen» handler kort fortalt om Arvid Mæland, en bonde som tidligere har hatt mye medieomtale i Rogaland. Blant annet har han eid et selskapslokale på Bryne og sitt eget reisebyrå.

– Mæland har vært borte en stund fra området og falt litt bort fra radaren til folk, men så flyttet han tilbake, forteller Gjesdal.

Det er her underholdningsdokumentaren starter. Mæland kjøpte seg en bortgjemt gård i Bjerkreim, hvor han bestemte seg for at han skulle hogge ut ansiktet til Kong Harald i et fjell på gården.

– Det startet med at jeg var på jakt etter et nytt prosjekt og så leste jeg en nettartikkel om at Arvid ville hogge ut Kong Harald i fjellet. På det tidspunktet tenkte jeg bare “for noe vas”, sier han.

Men etter litt tid slo det Gjesdal at dette var et kjempe bra prosjekt og at det måtte tas på alvor.

– Jo mer jeg tenkte på det, jo mer begynte jeg å tenke på hvorfor ingen hadde gjort dette før, sier han.

Rogaland Ivan Storm Juliussen kunstner NRK TV serie

Inviterte til bryllup

– Omtrent når vi begynte å følge han så erklærte han at han skulle gifte seg for fjerde gang, og så inviterte han 250 gjester i bryllupet, før han begynte å lete etter en kone, sier Gjesdal.

I tillegg hadde han fastslått dato, bestilt catering og booket ordføreren til å vie bryllupet. Denne historien fanger essensen i både serien og livet til Mæland.

– Arvid har jo et vanvittig persongalleri rundt seg. Det er ikke bare han, han kjenner jo en milliard mennesker og det er jo alle de sprøeste folkene i Rogaland og rundt forbi, sier han.

Blant annet vil seerne også bli introdusert for Ivan Storm Juliussen, som er en kjent maler, og Sverre Garpestad, som var med på å gjenreise Trollpikken i Egersund.

Gjesdal er særlig fornøyd med hvordan de har greid å framstille disse ansiktene som allerede er kjent på spesifikke måte for mange.

– Både Arvid og Ivan er ganske kjent her, men de har på en måte alltid vært litt karikaturer av seg selv. Så jeg er litt stolt av at vi har greid å skrelle de tingene litt vekk og at man får se noen nye sider av de, forteller Gjesdal.

Rogaland Arvid Mæland NRK serie Cowboyen og kongen

God respons

– Vi er forberedt på ganske mange reaksjoner på dette her, for Arvid gjør en del ting som noen blir provosert av og noen synes er veldig befriende, sier Gjesdal.

Han forteller at Mæland selv beskriver seg som både hatet og elsket av mange.

– Han hadde ikke vært sånn som han er og gjort alle de tingene som han gjør, hvis han ikke hadde hatt ADHD, for han tenker aldri konsekvenser. Men så har det jo en bakside for det går over stokk og stein av og til, sier Gjesdal.

Disse opp og nedturene tar serien tak i på en litt annerledes måte.

– Den skiller seg ut ved at virkemiddel bruken er litt mer som du vil forvente fra en film enn fra en dokumentarserie, sier Gjesdal.

Responsen de har fått fra unge i distriktet, som har sett serien i forkant av premieren, har i stor grad vært positiv.

– Det har vært viktig for oss at det skal være underholdende. Det skulle være ellevilt og nært, var utgangspunktet vårt, sier han.

Avslutningsvis, lover Gjesdal at seerne vil få svar på om Mæland gifter seg i løpet av de fem episodene.Nyeste fra Dagsavisen.no: