Nyheter

Sander (5) får ikke gå på samme skole som brødrene

Sander Wågsand skal starte på skolen i august og har fått plass på Austrått skole. Foreldrene fortviler over at sønnen ikke kan gå på Sandved skole, som sine to eldre brødre.

Ola Wågsand, faren til de tre guttene, er opprørt over skoleplasseringen av sin yngste sønn Sander. Han har klaget saken inn til Sandnes kommune, og den er nå oppe til behandling hos Statsforvalteren i Rogaland. Klagen sendte han av flere grunner, men det er først og fremst fordi Sander må krysse den trafikkerte Hoveveien dersom han skal gå til Austrått skole.

– Vi ser litt mørkt på at en førsteklassing skal gå over den veien. Det er ikke alltid lett å se små barn ved en fotgjengerovergang. Spesielt på vinteren når det ofte er mørkt i tillegg. Da er det fort gjort å overse dem. Dessuten kan det hende små barn blir litt overivrige og bare springer over veien uten å se seg for. Derfor ser vi for oss at vi må kjøre han en del til skolen dersom han ender på Austrått skole, sier Ola Wågsand til RA.

Ola og Sander Wågsand spaserer over gangfeltet på Hoveveien.

Faren trekker fram at skoleveien til Sandved skole er mye tryggere fordi det på veien dit er en undergang som gjør at barna slipper å krysse den mest trafikkerte veien. Dessuten kan Sander da ta følge med den ene av sine eldre brødre (den eldste broren starter på ungdomsskolen neste år). Ola mener kommunen bør legge dette til grunn når de vurderer skoleplasseringen. Det har de gjort, ifølge skolesjef i Sandnes, Hege Egaas Røen.

– Vi har gått gjennom den nevnte skoleveien og mener at barna ikke behøver å krysse noen trafikkfarlig vei. Det er fortau hele skoleveien fra hjemstedsadresse og til Austrått skole. Hoveveien må krysses ved et merket overgangsfelt, og fartsgrense på stedet er 40 km/t. Undergangen ved Gamle Ålgårdveien fører skolebarna rett inn i skolegården på Austrått.

Plassmangel på Sandved skole

Egaas Røen understreker at saken ennå ikke er avklart, noe som gjør den litt vanskelig kommentere. Hun forstår likevel at slike saker kan være utfordrende for dem det rammer, men plassmangel på Sandved skole gjør situasjonen uunngåelig.

– Vi skulle ønske alle kunne gå på den skolen de ville, men slik er det ikke. Det er mange som ønsker seg til Sandved skole, men det er rett og slett ikke plass til alle i øyeblikket.

Hege Engaas Røen er skolesjef i Sandnes.

På Utdanningsdirektoratets nettsider står det forklart at elever i grunnskolen har rett til å gå på nærskolen. Dette følger av opplæringsloven § 8–1 første ledd første punkt, der det opplyses at elevene «har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest eller ved den skolen i nærmiljøet som de hører til.» Hva som skal regnes som nærskolen avgjøres først og fremst av geografiske forhold. Men også topografi, om eleven har søsken på skolen og farlig skolevei er relevante hensyn som det kan legges vekt på.

Det som derimot kan hindre at barnet plasserer på sin geografiske nærskole, er at skolekretsen eller nærskolen kan dokumentere at en skole er full. Noe som er tilfelle med Sandved, og derfor blir Austrått Sanders nærskole, ifølge Egaas Røen. Sandved skole holder på å bygge ut, men blir ikke ferdig før Sander og resten av førsteklassingene starter på skolen i august.

– Det er fritt skolevalg i Sandnes, men det er fullt på Sandved, som mange har som sin nærskole i utgangspunktet og derfor kan ikke alle få plass. Grunnet Sanders bosted er han blant dem så har blitt plassert på Austrått skole i stedet.

– Kommer til å gå bra

Far Ola reagerer på at det nå plutselig er Austrått som er deres nærskole, siden begge hans to andre sønner har fått tildelt Sandved som deres nærskole. Han trekker frem at sønnenes skolegang på Sandved har gitt de nyttig kontakt med både andre foreldre og lærere ved skolen, som hadde gjort det lettere for Sander. Selv om han forstår at plassmangel er grunnen til endringen, kunne han ønske situasjonen hadde vært unngått.

– Austrått er en god og mindre skole, men for oss hadde det vært mye bedre å gå på Sandved. Utbyggingen av skole henger tydeligvis ikke med befolkningsveksten, dessverre.

Egaas Roen forstår at situasjoner som denne kan være utfordrende for både barn og foresatte, men beroliger med at kommunens erfaring viser at det som oftest løser seg.

– Det er ofte utfordrende i begynnelsen, men vi har erfaring og gode eksempler som tilsier at det kommer til å gå bra.

Familien Wågsand er innforstått med at Sander ser ut til å måtte gå på Austrått skole, og tar ikke det som noe nederlag, selv om håpet om en endring fortsatt er der.

– Jeg håper jo så klart at Statsforvalteren tar klagen til etterretning og at han får gå på Sandved skole, men det virker ikke sånn i øyeblikket, avslutter Ola Wågsand.

Mer fra Dagsavisen