Nyheter

Planlegger for over 1200 nye studentboliger

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har i overkant av 1600 boliger allerede, men ønsker ytterligere 1200 boliger innen 2025. SiS sier det vil gjøre Stavanger til en mer attraktiv studentby.

– Vi ser virkelig behovet for flere studentboliger. Jo lettere det er å få tak i studentboliger, jo flere ønsker å studere her i byen, sier administrerende direktør i SiS, Elisabeth Faret, til RA.

Hun får støtte av Sara Bianca Beitz, nestleder for læringsmiljøet i Studentorganisasjonen ved UiS.

– Mange studenter ønsker å ha fått på plass en studentbolig før de flytter til studentbyen, og hvis du får avslag her, så vil det muligens føre til at de drar til for eksempel Trondheim eller Bergen i stedet. Det er ganske få tilreisende studenter på UiS sammenlignet med andre byer, men flere studentboliger er essensielt for å skaffe flere studenter.

SiS ønsker 1000 nye studentboliger på campus ved Universitetet i Stavanger, og 200 nye studentboliger på campuset til VID vitenskapelige høgskole på Kampen, som flytter fra Sandnes til høsten. Trykket på de nåværende studentboligene er stor, med en venteliste på 230 personer. De er allerede i gang med byggingen av 129 nye boliger på UiS, og Elisabeth Faret håper flere boliger ikke er langt unna.

– Hvis jeg får viljen min starter vi planleggingen allerede nå for 200-300 nye boliger her på campus. Så innen to års tid så satser jeg på at vi har de stående klare. Det tar cirka to år fra vi starter planleggingen til byggingen er ferdig.

Elisabeth Faret er administrerende direktør for Studentsamskipnaden i Stavanger.

Ønsker flere tomter

Studentsamskipnaden i Stavanger er ansvarlig for rundt 12.000 studenter totalt, fordelt på UiS, VID, BI, Noroff og kunstskolen. Så lenge du er student ved universitetet eller en høgskole i Stavanger, er du tilknyttet Studentsamskipnaden. Målet til SIS er at studentboligene dekker 20 prosent av den totale studentmassen i området.

– Med 1200 nye boliger tror jeg vi vil være godt dekket, fordi det er et ganske stort privatmarked også her i Stavanger, sier Faret.

I øyeblikket er det ganske få tilreisende studenter i Stavanger, sammenlignet med byer som Bergen og Trondheim. Om det forandrer seg med flere studentboliger gjenstår derimot å se.

Via Kunnskapsdepartementer får SiS noe støtte til å bygge studentboliger, de resterende midlene kommer fra husbank lån. SiS har derimot ikke midler til å kjøpe store tomter hvor enn de skulle ønske.

– Pressområder som sentrum, kan være attraktivt hvis det finnes tomter der, men vi har et visst budsjett vi kan bruke, og vi har ikke råd til å kjøpe dyre tomter. Studentene skal tross alt ha råd til å bo der. Her på UiS campus leier vi derimot stiftelsestomter som statsbygg står for, men vi ønsker oss flere tomter på campus, sier Faret.

Det passer bra med den tendensen hun ser blant dagens studenter.

– Vi må tenke på hvor studenten vil bo. Før i tiden ville studentene bo nærme sentrum, mens i dag vil de heller bo nærme sin «arbeidsplass», altså sitt studiested.

Dessuten mener hun studentene har et annet behov i dag enn de hadde for 15–20 år siden. Nå ønsker de egne rom og bad og velge selv når de skal møte folk, hvis de ikke får det vil de heller bo i kollektiv eller leilighet med noen de kjenner godt fra før av.

– Studentbolig er vinn-vinn for studentene

Sara Bianca Beitz i Studentorganiasjonen mener fordelene med studentbolig er mange.

– Husleie er som regel den største utgiften til en student, men de rimelige SIS-boligene bidrar til å gi studentene økonomisk trygghet. I tillegg er strømmen inkludert, og boligene bidrar til et sosialt miljø ved at du bor i samme område eller bygning som mange andre studenter. Dessuten slipper du å begi deg ut på det private boligmarkedet, som gjerne kan være krevende, spesielt når du er ny i byen.

Sara Bianca Beitz er nestleder for læringsmiljøet for Studentorganisasjonen ved UiS. Hun er glad for at det planlegges for nye boliger.

Beitz mener også at studentboligene vil gi en helsemessig trygghet, sammenlignet med det private markedet. Dette fordi mange studenter har veldig lav inntekt, og derfor må leie de billigste boligene på markedet. De har ifølge Beitz ofte dårlig standard, som tidvis kan være helsefarlig, mens det i en SiS-bolig er helsemessig trygt.

Ifølge Beitz gjør studentene lurt i å velge SiS-boligene framfor å involvere seg i det private markedet.

– Vi ønsker at SiS skal bygge alle studentboligene, fordi deres overskudd brukes til å gi studentene et bedre tilbud, så det er vinn-vinn for studentene.

Det er Faret helt enig i.

– Studentsamskipnaden er for, av og med studentene. Vi tar ikke noe utbytte eller noe som helst. Alt av vårt overskudd går til studentene i en eller annen form, for eksempel gjennom tannlegeordninger eller helsetilbud.

Mer fra Dagsavisen