Nyheter

Disse UiS-studentene er mest fornøyde i landet

Masterstudentene i jordmorfag ved Universitetet i Stavanger gir studiet toppscore i undersøkelse.

Master i jordmorfag ved Universitetet i Stavanger (UiS) har en overordnet tilfredshet på 4,7 av 5 mulige poeng i Studiebarometeret. Dette er høyere enn alle andre institusjoner som tilbyr samme utdanning. Undersøkelsen ble gjennomført høsten 2021. Resultatene ble offentliggjort i februar i 2022.

Stine Veronica Kommedal er en av to tillitsvalgte studenter ved jordmorfag, og synes det er kjekt at resultatet er så bra.

– Jeg blir litt stolt. Resultatet har mye med at vi hadde lyst til å vise at vi har hatt et godt forløp her på UiS. Vi er snart ferdige, og alle hadde et behov for å vise at vi har hatt det fint, sier Kommedal til RA.

Klassen hennes er ferdig med mastergraden i juni. 17 av 18 studenter i klassen til Kommedal svarte på spørreundersøkelsen, noe som tilsvarer 94 prosent.

– Hvorfor tror du resultatet er så bra?

– Jeg tror først og fremst at det ligger på samholdet i klassen, og at alle lærerne har vært utrolig flinke å heie oss fram. De har gitt oss mestring, og de har vært veldig lydhøre. De har alltid vært tilgjengelige for ting vi synes er vanskelig, sier Kommedal.

Hun påpeker at også studentene har vært tilgjengelige for hverandre, og viser til et godt sosialt samhold i klassen.

– Når vi har vokst med dette å være jordmødre har vi vært der og støtte oss på hverandre i det som er vanskelig, samtidig som vi har fått god støtte fra lærerne, det er et sammensurium av begge deler, forklarer hun.

Da klassen først startet på utdanningen var det ingen som visste helt hva de hadde begitt seg ut på, ifølge Kommedal.

– Men lærerne tok oss godt imot og fortalte mye om hva jordmor-studiet er. De skremte oss litt også, fordi det var ganske mye vi skulle gjøre på disse to årene, påpeker hun.

– Så klarte lærerne å hente oss igjen, med å fortelle mer om konkrete emner, også var oppbyggingen på selve studiet ganske bra, legger hun til.

Kommedal viser til at studiet startet med «det normale,» også fortsetter de med sykdommer og patologi etter hvert.

Godt tatt imot

– Samtidig har vi 50 prosent praksis, hvor vi får bruke teorien veldig godt i praksis med en gang. På sykehuset har Kvinneklinikken tatt oss veldig godt imot som studenter. Vi har fått gjøre veldig mye, og det har aldri ikke vært en læresituasjon. De hiver oss inn i absolutt alt. Det går an å reflektere teori mot praksis veldig fort, sier Kommedal.

Hun forteller at de siste to årene har vært tøffe, kjekke og utfordrende.

– Sammen med medstudenter, praksislærere og lærere på universitetet har vi hatt det godt, oppsummerer hun.

– Hvorfor valgte du selv å ta denne masteren ved UiS?

– Jeg har vel en grunnleggende følelse for den sårbare svangerskapskvinnen og barselkvinnen. Jeg kjenner at dette er noe jeg har lyst å gi noe av meg selv videre på. Jeg har vært sykepleier i mange år, og jeg hadde veldig lyst til å prøve en annen del av helsen også. Det var fantastisk å komme inn på mastergraden, så da tok jeg den sjansen jeg fikk, sier Kommedal.

Mer fra Dagsavisen