Nyheter

Øker maksimalsatsene for sosialhjelp til boutgifter

Kommunedirektøren i Stavanger foreslår at veiledende maksimalsatser for sosialhjelp til boutgifter økes. – Det skulle bare mangle, mener Ap-politiker Dag Mossige.

Personer som har lav eller ingen inntekt kan etter nærmere vurdering få innvilget sosialhjelp til blant annet livsopphold og boutgifter. Tirsdag skal utvalg for helse og velferd i Stavanger behandle kommunedirektørens forslag til vedtak om å øke veiledende maksimalsatser for sosialhjelp til boutgifter.

– Det er ganske enkelt – som at man satte ned satsene når prisene på utleie hadde gått ned, erfarer man nå at prisene går opp. Da blir det vanskeligere for de med utfordringer å få råd til en bolig, sier Dag Mossige. Han er Stavanger Aps gruppeleder og leder i utvalg for helse og velferd.

– Det er utfordrende å finne leilighet og hus med dagens satser, og det er en konsekvens av at markedsprisen har gått opp, legger han til.

Utleiemarkedet endret seg i slutten av 2014 som en følge av blant annet økt arbeidsledighet i regionen. Dette førte til flere tilgjengelige utleieboliger og reduserte leiepriser. I 2016 ble det vurdert at differansen mellom veiledende maksimalsatser for sosialhjelp til boutgifter og markedsleie var så stor at satsene ble redusert. Leieprisene har siden den tid økt, og Nav erfarer nå at det er utfordrende for brukerne å finne utleieboliger til de fastsatte satsene, og må gjøre unntak ved tildeling av sosialhjelp til boutgifter i svært mange saker.

Kommuneadministrasjonen opplyser at satsene tradisjonelt har vært endret hvert tredje år, basert på regulering av gjengs leie for kommunale boliger, og at gjeldende satser for husleie i kommunale boliger ble fastsatt i 2019. Maksimalsatsene ble ikke økt, da de fortsatt ble vurdert som realistiske med tanke på utleiemarkedet, og sosialhjelpsmottakere fikk fortsatt hjelp til å dekke boutgiftene.

– Hvor viktig er det at de som har krav på sosialhjelp til boutgifter får det?

– Det er særdeles viktig. Alle mennesker har rett til en trygg og god bolig, og jeg håper dette er et grep som vil hjelpe, sier Mossige.

– Det er en selvfølge for meg at vi skal øke satsene når prisene går opp. Det skulle bare mangle.

Juni 2016Indeksregulering fra januar 2016 til desember 2021Forslag til nye satser
Bolig for enslig person (ung m/hybel)5.5006.4436.500
Bolig med et soverom7.0008.2008.000
Bolig med to soverom9.00010.54210.500
Bolig med tre soverom11.50013.47114.000
Bolig med fire eller flere soveromIndividuell vurdering

Tabell: Indeksregulering juni 2016–2021 Kilde: SSB

Håper på matching

Kommunedirektøren anbefaler å øke nåværende maksimalsatser til boutgifter tilsvarende konsumprisindeksen og utvikling i leiemarkedet, og at disse skal gjøres gjeldende fra 1. mars. Satsen for bolig for enslig person foreslås økt til 6500 kroner, bolig med ett soverom ønskes økt til 8000 kroner, bolig med to soverom foreslås økt til 10.500 kroner, og bolig med tre soverom bes økes til 14.000 kroner. Hva gjelder boliger med fire eller flere soverom, mener kommunedirektøren av det må foretas en individuell vurdering ut fra familiestørrelse, behov og markedspris.

– Forhåpentligvis vil økningen matche de økte utleieprisene bra, sier Mossige.

I tillegg til at det er vanskelig å finne bolig med nåværende maksimalsatser til boutgifter, viser en rapport at det per 31. august 2021 er ventelister for kommunalbolig i Stavanger.

– I den ideelle verden hadde vi selvsagt ikke hatt ventelister, men det er ingen tvil om at det er en avstand mellom antall personer på venteliste og det aktuelle tilbudet, sier Ap-politikeren før han fortsetter:

– Målet er at folk ikke skal stå på ventelistene så lenge, og derfor skal det stilles krav i blant annet utbygging. Vi ønsker en større spredning i kommunale boliger, og da må det bygges nytt.

Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger.

Påvirker ikke utleiemarkedet

Utleiemegleren Stavangers daglige leder Eirik Hauge mener at en økning i maksimalsatsene for sosialhjelp til boutgifter ikke vil påvirke utleiemarkedet i kommunen.

– I første omgang vil det påvirke de som er avhengig av hjelpen, slik at det blir lettere for dem å skaffe seg bolig. Satsene er et godt stykke under snittpris på leie i Stavanger, og det er årsaken til at det ikke vil påvirke leieprisen, sier han til RA før han fortsetter:

– Det er ikke prisdrivende.

I 2014, før utleiemarkedet endret seg som følge av oljeprisfallet, var Stavanger Norges dyreste by å leie i. I dag er kommunen blant de billigste av landets største byer.

– Markedet er på vei opp igjen, så snittleien er stigende, sier Hauge og legger til at snittprisen i 2021 for en ettroms var 7.635 kroner, 10.481 kroner for en toroms, og 13.451 kroner for en treroms leilighet.

Slik det er nå er det relativt få ledige boliger til leie i Stavanger. Da utleiemarkedet endret seg for åtte år siden var det rundt 900 ledige boliger, mens det i dag er kun 257 ledige.

– Tilbudet var høyere enn etterspørselen, men nå er vi tilbake der vi var. Ledigheten har gått gradvis ned, og det duker for at leieprisen øker. Nå som det har blitt lettet på koronarestriksjonene, ser jeg også for meg at det vil komme en del folk til Stavanger som trenger bolig, sier daglig leder og legger til at de derfor har et stort behov for utleieboliger i året som kommer.

Direktør for helse og velferd, Eli Karin Fosse, forklarer RA at kommunens utgifter i liten grad vil påvirkes av et eventuelt vedtak. Dette fordi de nye satsene i retningslinjene i stor grad vil harmonisere med praksis.





Mer fra Dagsavisen