Nyheter

Serveringsbransjen slipper å betale skjenkeavgift

Stavanger-politikerne vedtok at bevillingsgebyret for skjenking frafalles.

Alle som innehar en skjenkebevilling skal som utgangspunkt betale et bevillingsgebyr til kommunen. Bevillingsgebyret for skjenking for 2021 ble sendt til fakturering i midten av november, da det verken var innført nasjonale eller lokale koronatiltak som satt begrensninger for driften av skjenkesteder. Mandag vedtok et enstemmig kommunestyre i Stavanger at bevillingsgebyret for skjenking i 2021 frafalles.

– Jeg er glad det var et enstemmig formannskap som gikk inn for å stryke gebyret for fjoråret som en henstand til næringen – utelivsbransjen og restaurantnæringen, sa Fremskrittspartiets gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen på kommunestyremøtet.

Derfor fremmet han følgende tilleggsforslag på vegne av Frp, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet: «Bevillingsgebyret for skjenking i 2022 frafalles som en følge av covid-19-situasjonen. Kostnaden innarbeides i forbindelse med behandlingen av tertialen.»

Også dette forslaget ble enstemmig vedtatt av kommunestyret.

Ap: – Pandemien er overhodet ikke over

Arbeiderpartiets gruppeleder Dag Mossige sa fra talerstolen at flertallet hadde planer om å komme tilbake til frafall av bevillingsgebyr for 2022 når saken var lagt fram av kommunedirektøren.

– Vi har selvsagt ingen problemer med å støtte at bevillingsgebyret for 2022 også frafalles. Pandemien er overhodet ikke over, og skjenkebransjen og restaurantbransjen har fått seg noen dype sår, sa Mossige.

– Det relativt beskjedne kommunale bidraget vi kan gi stiller vi oss helhjertet for, og vi kan like gjerne slå det fast i dag ettersom det er fremmet som et forslag.

André Kvilhaug er daglig leder på Pjolter & Punsj og Gimlet. Han håper politikerne i Stavanger vil vedta fritak fra bevillingsgebyret for skjenking for 2021.

Forrige uke skrev RA en sak om at serveringsbransjen ønsket å slippe å betale bevillingsgebyret for 2021. Daglig leder på Pjolter & Punsj og Gimlet i Stavanger, André Kvilhaug, synes det er veldig fint at Stavanger-politikerne har bestemt seg for at det skal de slippe.

– Som jeg sa tidligere er det ikke dette som blir utslagsgivende for mange, men det er et godt initiativ fra kommunen, sier Kvilhaug til RA.

– Det vil ikke utgjøre en stor del av utgiftene våre, men alle monner drar og vi sier velkommen til alle tiltak.

Kvilhaug sier at staten har bevilget krisemidler til alle landets kommuner som skal brukes på de som ikke har kunnet servere alkohol den siste tiden. Stavanger kommune har bestemt at både restaurantbransjen og barene skal dele midlene, hvilket utgjør en mye større del enn skjenkeavgiften.

– Det var veldig mye viktigere, sier han.

Restaurantbransjen: – Vi trenger mer

Knut Bergesen, daglig leder i Harry Pepper og Høyre-politiker, mente i forkant av kommunestyremøtet at skjenkeavgiften for 2021 burde frafalle. At politikerne enstemmig valgte å vedta det, synes han er gledelig.

– Det er også veldig gledelig at de tar vekk avgiften for 2022. Det viser at kommunen tar innover seg at dette er en bransje som har hatt det veldig tøft, og som fortsatt har det veldig tøft, sier han til RA.

Heller ikke han mener avgiftsfrafallet er i nærheten av en kompensasjon.

– Vi trenger mer, og det er forventet at statlige midler brukes på denne bransjen. Men, alle monner drar, og det handler mest om at det ville vært usmakelig av kommunen å kreve en avgift basert på alkoholsalget de siste årene, sier Bergesen.

I Stavanger utgjør bevillingsgebyret for skjenking rundt 2,1 millioner kroner. Dette er fordelt på omtrent 226 serverings- og skjenkesteder.








Mer fra Dagsavisen