Nyheter

Situasjonen på SUS: – Det er ganske tøft. Det kan ta pusten fra alle og enhver

Det nye året starter med overbelegg på intensivavdelingen, rekordmange innlagte, ny pandemipost og utsettelse av planlagte operasjoner.

– Det har vært en tøff jul og nyttår. Det har vært mange pasienter inne, og det er krevende pasienter. Vi har bemanning til åtte pasienter på intensivavdelingen, men nå har vi 12, sier Wendy Tønnessen, avdelingssjef ved intensivavdelingen.

Overbelegget har ført til at avdelingen har måttet leie inn ekstra personell, fortalte Tønnessen på en pressekonferanse på Stavanger universitetssjukehus (SUS) tirsdag. Overfor RA utdyper hun at dette først og fremst har vært egne ansatte, men også studenter, pensjonister, eksterne vikarer og helsepersonell fra andre deler av sykehuset.

– Og midt oppi alt dette har vi kjørt et opplæringsprogram for sykepleiere slik at de kan hjelpe til på intensivavdelingen, sier Tønnessen.

– Så det har vært litt å gjøre?

– Ganske mye. Det er ganske tøft. Det kan ta pusten fra alle og enhver, sier Tønnessen til RA.

Lang liggetid for covidpasienter

Av de 12 pasientene som ligger på intensivavdelingen er sju koronapasienter.

– Pasientene på intensivavdelingen er krevende fordi det er mye å passe på. De skal observeres, respiratoren må passes på, de må snus og de må ha medisiner. Det er veldig nititig overvåking, sier Tønnessen.

– Det blir jo sagt at ting kan bli enda verre. Hvordan ser du på tiden framover?

– Det blir ganske spennende, i og med at denne pasientgruppen ligger så lenge. Blir det flere innleggelser på intensivavdelingen vil denne gruppen bare hope seg opp, og da går det kanskje utover andre sengeplasser hvis man må utvide intensiven, sier Tønnessen.

Gjennomsnittlig liggetid for intensivpasienter er på to-tre døgn. For covidpasienter på intensiven er tallet derimot ganske mye høyere, forklarer Tønnessen.

– For covidpasienter er det rundt sju døgns liggetid i gjennomsnitt, kanskje enda mer, sier hun.

Utsatte operasjoner

Under samme pressekonferanse fortalte administrerende direktør Helle Schøyen at SUS aldri har hatt så mange innlagte pasienter med covid-19 som nå. Hun sa videre at det ikke ser ut som innleggelsene kommer til å avta, og at SUS derfor har startet det nye året med å trappe opp til «nivå 4» i pandemiplanverket.

– Det innebærer at vi tar i bruk en sengepost som heter 5E som pandemipost. Dette er en sengepost som til vanlig drives som en kirurgisk sengepost, med hovedsak ortopediske kirurgiske inngrep. Det betyr også at vi ikke har kapasitet til å ta imot disse pasientene framover. Det betyr da i ytterste konsekvens at vi kommer til å avlyse planlagte operasjoner som ikke innebærer fare for liv og helse, sier Schøyen.

Til RA sier hun at første trinn av sengepost 5E ble åpnet før jul, men at de nå utvider og tar i bruk hele sengeposten som pandemipost. Dette gir sykehuset en kapasitet på 34 sengeplasser.

Når sengepost 5E gjøres om til pandemipost er det en del operasjoner som vil bli utsatt. Schøyen sier alt som utsettes er ting som kan vente, slik at pasienter med kreft, med mistanke om kreft, barn og pasienter som vil kunne få det en kaller prognosetap hvor behandling får en vesentlig behandling for funksjon, skjermes.

– Men det å gå med en dårlig hofte er også en smertefull tilstand, og dette er vanskelig for dem som får utsatt behandlingene sine gang på gang, sier Schøyen til RA.

Truer sykehusdriften

Schøyen har ikke full oversikt over hvor mange operasjoner som er utsatt eller hvor stort etterslepet er.

– Det er en betydelig venteliste som nå stiger igjen. Vi har jobbet godt gjennom høsten innenfor alle fag for å ta igjen etterslepet, men nå er vi her igjen, og da øker ventelistene, sier hun.

Det betyr at selv når pandemien en gang er over, vil det bli mye jobb for de ansatte på sykehuset.

– I det en er ute av smittesituasjonen forventes det at vi skal rett inn i jobben med å ta igjen etterslepet, og det krever en ekstrainnsats det også. Sykehuset er bemannet og dimensjonert for et visst antall henvisninger, og når det hoper seg opp er vi ikke dimensjonert for å klare det. Det er lett å glemme når alle er glade for å være ute av en smittebølge, men når du skal inn igjen i en vanlig hverdag og ta igjen alt etterslepet kommer det på toppen av alt det andre, sier Schøyen til RA.

Under pressekonferansen sa Schøyen at antall pasienter, høyt sykefravær og at pandemien drar ut i tid, er noe som truer sykehusdriften.

– Tid er en egen variabel i dette. Sykehuset er gode på å takle svære katastrofer, men de varer ofte bare noen dager. Da kan du samle alle og jobbe døgnet rundt, og det tåler vi godt. Og vi vil alltid bidra. Men når dette varer i to år og vi gang på gang må ta imot pasienter og tåle bølger, og så ta igjen etterslepet, så bruker vi jo de samme folkene om igjen og om igjen. Sånn sett truer det driften, for folk blir slitne og kan bli motløse, sier Schøyen.

– Tall fra Europa sier at helsepersonell slutter i stillingene sine, og sånne ting kan bekymre meg. For da trues helsetjenesten totalt sett, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen