Nyheter

Massetesting før skolestart: - Har en effekt

Mandag delte Stavanger kommune ut hurtigtester til 18.000 elever og 2500 ansatte for å fange opp så mye smitte som mulig før skolestart. Meningene er delte om effekten.

Regjeringen oppfordret før jul alle kommuner og teste elever, skole- og barnehageansatte før skolestart i 2022. Den oppfordringen har Stavanger fulgt.

Skolestart er tirsdag. Dagen før fikk alle elever og ansatte tilbud om å hente en gratis hurtigtest på skolen sin.

Gausel skole delte ut hurtigtester i tidsrommet 10.00-15.00. Rektor Henning Aastvedt satt selv rett innenfor hovedinngangen og delte ut tester til elever og foreldre.

– Det er et jevnt sig av folk som henter. Vi har rundt 500 tester til elever og 100 til ansatte. Effekten av massetestingen har vært diskutert en del i det siste. Jeg mener testingen skaper trygghet, og skolen får kartlagt smittesituasjonen her og nå. Det trenger vi inn i det nye skoleåret, sier rektor Aastvedt.

Rektor på Gausel: – Skaper trygghet

Lærerne er førstelinjen.

—  Henning Aastvedt, rektor Gausel skole

Han sier lærere er ett av de mest utsatte yrkene i koronapandemien.

– For de ansatte her på skolen var det utfordrende å stå i det slik situasjonen var før jul, og det blir nok ikke lettere i tiden framover. Lærerne er førstelinjen. Pandemien bekymrer lærerne og hvordan den påvirker deres arbeidssituasjon. I tillegg har de egne barn, familie og voksne som kan være i risikogruppen. De er veldig utsatt, sier Aastvedt.

Morten Omland er far til to elever ved skolen. Han er innom og henter hurtigtester.

– Jeg er usikker på effekten av massetestingen. Jeg hørte her om dagen at hurtigtestene har kun 58 prosent nøyaktighet. Uansett så tester vi oss. Vi har gjort det før, og det er godt mulig at det har noe for seg også, sier Omland til RA.

Anniken Kristiansen er innom og henter hurtigtester  på Gausel skole før skolestart tirsdag. Ved bordet ​sitter rektor Henning Aastvedt og avdelingsleder Veronica Rye og deler ut tester på løpende bånd.

Professor: – Dårlig kvalitet

Det har vært delte meninger om massetestingens poeng og effekt. Professor Elling Ulvestad, avdelingssjef ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus er skeptisk til massetesting med hurtigtester. Han er avdelingssjef ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

– Kvaliteten på hurtigtestene er så dårlig at vi ikke kan stole på dem, sier han til Aftenposten.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør, er blitt forelagt kritikken fra Ulvestad. Hurtigtestene som brukes i Norge, er svært gode til å fange opp personer som er i en fase der de kan smitte andre, er Nakstad sitt svar på kritikken, skriver samme avis.

18.000 elever 2500 ansatte

Stavanger kommune har 16.500 elever i kommunale skoler. 18.000 elever dersom man regner med privatskolene. Det er 2500 ansatte. Tar man med videregående skoler, som er underlagt fylkeskommunen, er det endelige tallet rundt 30.000 personer.

Det er frivillig å teste seg. Ingen kommer til og spør elever eller ansatte om de har testet seg eller ikke når de kommer på skolen tirsdag, sier Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger.

– Vi har ikke lov til å innhente informasjon om testresultatene. Alt er tillitsbasert, sier han.

Derfor vil kommunen ikke ha nøyaktig oversikt over dem som tester positivt.

Det vil kun være mulig å se resultatet i de vanlige smittetallene som kommunen offentliggjør hver morgen, sier skolesjef Pedersen.

Han vil ikke gå inn på om massetestingen har noe for seg.

– Jeg skal ikke gå inn på helsefaglige vurderinger. Vi forholder oss til den hensikten som er, at vi skal sørge for at det er minst mulig smitte på skolene når elevene kommer tilbake fra ferie. Det vil nok ha en effekt, sier Pedersen.

Stavanger kommunes skolesjef, Jørn Pedersen

Helsesjefen: – Ser begge argumentene

Helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen, ser og forstår argumentene på begge sider av saken.

– Det kan være vanskelig å si noe sikkert om effekten på hver enkelt elev, vi vet at hurtigtester ikke er like følsomme som PCR. Imidlertid er det her testing på 30.000 personer, og da vil en tenke at vi treffer en god del, og dermed får isolert noen som er på vei til å bli syke, eller har lite symptomer og ellers ikke hadde tatt test. Dette gjør at vi kan få utsatt en smitteøkning fram til flere har effekt av tredje dose, og fram til vi har bedre tilgang på hurtigtester til jevnlig bruk, sier Johannessen og fortsetter:

– Jeg tror det kan være lurt å gjøre et slikt grep, spesielt når vi har mye smitte i befolkningen. Så kan man også si at det tar et innhogg i testbeholdningen. Alternativet hadde vært å sende elever og ansatte tilbake til åpne skoler. Samtidig er det viktig å understreke at man kan være smittet selv om man tester negativt på testdagen. Får man symptomer, må man holde seg hjemme og teste seg på nytt.

Kommunene betaler ikke for hurtigtestene. Det er helsedirektoratet som tar regningen. Hva massetestingen i Stavanger koster, har ikke kommunen oversikt over.

Helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen, er ikke særlig bekymret for turistene som velger å legge sommerferien hit. – Vi må opprettholde testingen og ha god testkapasitet, sier han til RA.

Mer fra Dagsavisen