Nyheter

Dataangrepet på Amedia: Sandnesposten jobber med reserveløsning

Et dataangrep på Amedia førte til en stopp i mange avisers papirproduksjon. – Det er trasig, sier redaktør i Sandnesposten.

– Hos oss har nyhetsproduksjonen gått sin vante gang og er ganske uberørt, men det er klart at dette har rammet enkelte deler av produksjonen vår, og da først og fremst papirproduksjonen, sier ansvarlig redaktør Frode Myhra Gjerald i Sandnesposten til RA.

Natt til tirsdag ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift på grunn av et dataangrep. Fordi systemene for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerte som normalt, gikk dette utover papirproduksjonen, og onsdag ble ingen papiraviser publisert. Sandnesposten kommer ut med papiraviser hver tirsdag og torsdag, men på grunn av dataangrepet, klarte de ikke å produsere avis til torsdag.

– Det er trasig. Nå jobber vi med en reserveløsning, og skal få ut en papiravis fredag. Vi hadde sett fram imot å lage en fyldig nyttårsavis, men det blir en redusert utgave, sier Myhra Gjerald.

Normal nettproduksjon

Amedia er Norges nest største mediekonsern etter Schibsted målt i omsetning, og eier over 90 abonnementsaviser, nettaviser og andre publikasjoner som daglig når mer enn 2,5 millioner nordmenn. Bygdebladet, Gjesdalbuen, Jærbladet, Strandbuen og Solabladet er også blant avisene som har blitt rammet av angrepet. Sandnesposten oppdaget at nettverket lugget tirsdag morgen, og siden har redaktøren hatt løpende kontakt med konsernet og ledelsen.

– Vi fikk umiddelbart på plass en midlertidig løsning, og det er noe som foreløpig fungerer noenlunde, sier han.

Hvordan papirproduksjonen blir framover for avisen, er Myhra Gjerald usikker på. Han antar at den midlertidige løsningen for papirproduksjon kommer til å vare i noen utgaver, men nøyaktig tidsperspektiv er ikke avklart.

– Vi må ta det som det kommer. Å lage papiravis nå tar dobbelt så lang tid som vanlig, og at det skal være så krevende er ikke en ønsket situasjon, sier han.

– Produksjonen på nett går som normalt, men vi synes det er veldig trist og trasig at de som holder på papiravisen ikke fikk avisen torsdag og får en redusert utgave fredag. I tillegg er det helt forferdelig at annonsørene blir rammet og ikke fikk ut sitt budskap, legger redaktøren til.

– En stor tankevekker

Det er et sikkerhetshull i Windows som er blitt utnyttet og det er derfor Amedias Windows-servere som er rammet. Det har kommet løsepengekrav, men Amedia har på eget initiativ sagt de ikke vil gå i dialog med utpresserne. Politikere fra både Høyre og Venstre har uttalt til Nettavisen at de mener dataangrepet er et angrep på demokratiet, og at det er alvorlig at det går utover den frie pressen. Det er Sandnesposten-redaktøren enig i.

– Angrepet har forhindret nyhetsformidling, og forhindret debatt- og meningsutvikling – grunnpilarer i et demokrati. Jeg er veldig glad for politikernes engasjement og at politiet er koblet på, sier Myhra Gjerald.

– Dette er en særdeles alvorlig handling, og vi må finne ut av hva som har skjedd. Jeg håper at noen blir stilt til ansvar for dette.

Redaktøren påpeker at han ikke har grunnlag for å kalle angrepet et bransjemål – et målrettet angrep på pressen, men mener dette viser hvor sårbar den kan være.

– Når slike ting skjer er det en stor tankevekker for alle som driver i vår bransje, og det er helt klart en bekymring. Nå må vi gjennomgå alt i ettertid, ta lærdom av det, og jobbe for at det ikke skal skje igjen, sier Frode Myhra Gjerald til RA.




Mer fra Dagsavisen