Nyheter

RA og Rune Bjerga tester julekaker: – Dette er Norges mest ræva julekakeprodukt

Det er ikke alltid man har verken tid eller lyst til å bake sju slag. Vi har derfor trillet terningen på 20 forskjellige typer butikkjøpte julekaker.

Denne julen har RA-journalistene Kathinka Skott Hansen og Tone Helene Oskarsen fått med seg komiker Rune Bjerga i et juletestpanel. Til nå har vi testet 28 typer julebrus og 29 typer julesnop, og i dag er det på tide å trille terningen på ferdigkjøpte julekaker.

– Det er mye! Mye, mye, mye. Men jeg tror det blir bra. Nå har vi testet 300.000 forskjellige smågodt-greier og masse julebrus, så jeg tror vi greier 20 av disse. Det skal mye til for at jeg gir terningkast én og to her. Jeg er sykt glad i dette. Hjemmelaget er best, men dette funker faktisk for meg, sier Rune.

I forkant av testen er han veldig positiv når han ser det store utvalget. Han mener hjemmelagde kaker er klart best, men han tror likevel testen kan by på «mange bra og ålreite greier».

– Den der mener jeg er veldig bra, sier han og peker på en boks med Sætres beste pepperkaker.

– Og den her med smør, legger han til, og holder fram Sætres figurbakte pepperkaker.

– Jeg tror dette skal gå bra og jeg er veldig positiv. Det skal mye til for at jeg banker det ned. Det er ikke blå julebrus det er snakk om her, dette er mer konvensjonelle greier, sier komikeren.

Bestemor vært innom bakeriet

Det er mye forskjellig som skal smakes på denne kvelden, blant annet pepperkaker i alle mulige fasonger og varianter, kakemann, brune pinner, kokostopper, berlinerkranser og kransekakestenger. Under testen la vi vekt på smak og lukt, og nederst i denne saken kan du se hvilket terningkast vi ga de ulike julekakene.

På forhånd røper Rune at han er litt skeptisk til de billige pepperkakene fra Bertha, og at han har en favorittjulekake.

– Jeg er veldig glad i krumkaker. Det er litt sånn 80 år gammel mann, men det er veldig godt. Besteforeldrene mine laget alltid det, så det er litt barndom som kommer tilbake, sier Rune.

Cirka halvveis i testen tar vi en liten pust i bakken for å sjekke stemningen. Rune, som var så positiv for en liten stund siden, har nå snudd om.

– Jeg er litt skuffet. Jeg var så positiv. Veldig positiv. Men jeg er ikke det nå. Nå har vi smakt mye drit. Det står på mange av produktene at de er bakt med kjærlighet, men det er de overhodet ikke. De er bakt med tull og tøys, sier en litt oppgitt Rune.

– Men akkurat denne, den er bakt med kjærlighet, sier han, og holder opp Berthas kokostopper.

– Den smakte som jeg håpet. Det var mye smak, god smak og god ettersmak. Der har bestemor vært innom bakeriet, legger han til.

Norges mest ræva julekakeprodukt

I løpet av testen var det noen kaker som skilte seg positivt ut, blant annet kokostoppene Rune nevner. Her ga samtlige paneldeltakere terningkast fem, og kokostoppene havner dermed på delt førsteplass med Sætres figurbakte pepperkaker. Britts brune pinner fra Coop stikker av med andreplassen, hvor både Tone og Kathinka ga terningkast fem, mens Rune landet på en firer.

Men det var også noen kaker som skilte seg ganske tydelig ut andre veien. Coops goro fikk terningkast to av samtlige, men testens virkelig store taper ble Berthas kransekakestenger. Her ga alle deltakerne terningkast én.

Rune Bjerga var ikke helt fornøyd med denne kransekakestanga.

– Dette er Norges mest ræva julekakeprodukt. En kransekakestang som smaker ingenting av det den skal gjøre. Den kunne vært bra, for den så ut som en kransekake, men den var elendig. Dårlig. Null smak. Det er som å kjøpe en bil uten motor. Det vil seg ikke, sier Rune.

Etter noen timer med smaking og prating har vi kommet til veis ende. 20 ulike slag er fortært, og terningene er ferdig trillet for i år.

– Første gang du var her drakk vi nesten 30 forskjellige typer julebrus, og da lå du på bakken og offa deg. Hvordan har du det nå? spør Kathinka.

– Mye bedre. Jeg har kost meg, men det er mye sukker, så jeg kjenner det begynner å boble litt, innrømmer Rune Bjerga.

Julekakene i denne testen ble kjøpt inn 26. oktober og 23. november, og er handlet på Coop Obs. Testen ble gjennomført 10. desember.

Julekake

Mer fra Dagsavisen