Nyheter

Dyrere og færre utleieboliger: Gregor må finne bolig på fire dager

Tyske Gregor Fols er i Stavanger noen får dager for å finne bolig til ham selv og kona. Det er ikke lett når leieprisene går til værs og utleieboligene blir færre.

Å leie boliger i Stavanger-området har blitt dyrere det siste året. Samtidig synker antall utleieboliger på markedet. Etterfulgt av Trondheim er Stavanger og Sandnes byene med størst leieprisøkning det siste året, ifølge Utleiemegleren.

– Trenden med færre ledige boliger i markedet og økende leiepriser fortsetter. Den trenden har vart det siste halvannet året, sier Eirik Hauge, daglig leder hos Utleiemegleren Stavanger.

I oktober kostet en toroms i snitt 10.342 kroner i måneden. Det er en oppgang på 13,1 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor.

Snittet på en treroms er 15.325 kroner i måneden. Det er en oppgang på 11,3 prosentpoeng sett mot fjoråret.

Snittprisen hittil i 2021, sammenlignet med 2020, viser en snittmånedspris på 10.348 kroner, som er en økning på 7,5 prosentpoeng mot fjoråret. For en treroms ligger snittleien på 13.973 kroner, som er en økning på 8,4 prosentpoeng mot fjoråret.

Prisene i Sandnes ligger litt lavere enn Stavanger, sier Hauge.

Tallene er hentet fra Utleiemegleren, som har cirka 1000 utleieboliger i Stavanger og omegn.

– Vi har en markedsandel på mellom 15 og 20 prosent av det som annonseres på Finn.no.

– Jeg tror det blir enda mer trøkk på utleiemarkedet på nyåret. Da vil prisene presses ytterligere, forteller Hauge.

Fra Tyskland til husjakt i Stavanger

Gregor Fols er på boligjakt i Stavanger. Han kom sent onsdag kveld i forrige uke. Mandag morgen reiste han tilbake til Tyskland.

– Innen den tid har jeg forhåpentligvis funnet det nye hjemmet til meg og kona, som er igjen i Tyskland, sier Fols til RA.

– Mens jeg ser på bolig i Stavanger, jobber kona med å finne noen som kan ta over leiekontrakten vår i Tyskland. Vi deler på ansvaret. Jeg krysser fingrene for oss begge, sier han.

I løpet av disse dagene prøver han å booke så mange visninger han kan. I Hillevåg, på Stokka, Hinna og flere steder.

– Jeg synes jo det er forholdsvis dyrt, men jeg har ingen målestokk. Jeg kjenner ikke prisene i Stavanger. I Tyskland bor jeg på landsbygda utenfor München. Jeg synes også det er store forskjeller i prisen på boligene, enten man vil bo i et hus eller en leilighet.

Gregor Folz kom fra Tyskland til Stavanger onsdag kveld. Innen han reiser tilbake mandag, har han forhåpentligvis funnet et nytt hjem i Norge. Her er han på visning hos Inger Eik Ravndal på Stokka.

Fols er tannlegespesialist i oralkirurgi, og skal begynne i ny jobb i Stavanger.

– Jobben er i Hillevåg, og jeg håper å kunne sykle til jobb. I dag, i Tyskland, kjører jeg to timer hver dag for å komme meg på til jobb. Det er ganske slitsomt, forteller Fols på flytende norsk med en smule Haugesund-dialekt.

For ti år siden bodde han fire år i Haugesund.

Derfor er det færre utleieboliger

Hauge i Utleiemegleren forklarer nedgangen i antall utleieboliger. Det henger sammen med boligsituasjonen etter oljekrakket i 2014.

Før oljekrisen i 2014 var det 350–400 boliger tilgjengelig på markedet – bare i Stavanger. Torsdag var det på Finn 272 boliger til leie i Stavanger og 85 i Sandnes.

Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger.

– I 2012 hadde Stavanger de høyeste leieprisene i landet, også over Oslo. Da kostet en toroms 12.000. Da oljekrisen kom, flyttet mange fra byen. Plutselig var det 1000 ledige boliger på markedet. Leieprisene stupte. Toromsboligen raste fra 12.000 til 9000 kroner i måneden. I 2015 og 2016 hadde Stavanger en leieprisnedgang på 28 prosent, sier Hauge.

– Mange som kjøpte bolig mellom 2012 og 2014 har valgt å leie ut i stedet for å selge med tap. Nå ser vi at salgsmarkedet går bedre. Derfor velger mange å selge, og det betyr igjen færre utleieboliger på markedet, sier Hauge.

Han tror på enda dyrere leiepriser utover neste år.

– Innreiserestriksjonene lempes. Vi opplever at mange bedrifter har behov for folk, og disse trenger et sted å bo. Aktiviteten blir nok lavere mot jul, men på nyåret tror jeg det blir ordentlig trøkk igjen. Da kommer bedriftene med nye budsjetter, og ansettelser iverksettes. Da flytter folk på seg.

---

Snittleiepriser i oktober:

Stavanger

 • 1-roms: Ikke grunnlag
 • 2-roms: 10.342
 • 3-roms: 15.325

Oslo

 • 1-roms: 9975
 • 2-roms: 13.400
 • 3-roms: 16.867

Bergen

 • 1-roms: 8316
 • 2-roms: 11.779
 • 3-roms: 13.133

Trondheim

 • 1-roms: 9316
 • 2-roms: 11.411
 • 3-roms: 14.75

Kilde: Utleiemegleren

---Nyeste fra Dagsavisen.no: