Nyheter

Rydder sjøbunnen for boss

Storhaug ryddes for boss – under vann. Nå ønsker Høyre å få bukt med forsøplingen, og vil sette av penger til kartlegging av forsøplingsproblemet.

– I dag skal vi ha ryddeaksjon og ta opp gamle synder fra havbunnen, sier båtsjef Geir Aga i Stavanger Dykkerklubb til RA.

Han forteller at dykkerne finner kolossalt mye langs kaiene, blant annet bildekk som har hengt på kaien.

– Det er også alt mulig annet – handlevogner, elsparkesykler, mobiltelefoner og alt som kan kastes over kanten.

Rundt 20 dykkere og frivillige på land fra Stavanger Dykkerklubb, Kvitsøy Dykkerklubb, Gjesdal Dykkerklubb og Stavanger Undervannsgruppe var med på tirsdagens ryddeaksjon. De klarer kun å rydde opp en brøkdel av det som ligger i sjøen, og nå håper Aga at folk kan slutte å hive ting uti.

Ulrik Håheim Johnsen er prosjektleder mot marin forsøpling i Ryfylke Friluftsråd. De er med på dagens ryddeaksjon for å følge opp aksjonen de hadde i forbindelse med Passion for Ocean i slutten av august. Da fant Ryfylke Friluftsråd mye boss under vann, men fordi de ikke fikk med seg alt da, har de tatt turen tilbake for å plukke mer.

– Vi finner hagemøbler, stiger, iPad, og annet søppel, sier han til RA.

– Er dette ting folk dumper?

– De store tingene – ja, og det er veldig leit. Jeg håper og tror at det er ungdom som ikke vet bedre, og ikke voksne mennesker som med vilje tenker «out of sight, out of mind». Håpet er å forandre folks holdninger, hvis det eventuelt er det, sier Håheim Johnsen før han fortsetter:

– En slik aksjon som dette viser folk hva som er der nede, og at det ikke blir borte. Det blir liggende kjempelenge.

Rundt 20 dykkere og frivillige på land fra Stavanger Dykkerklubb, Gjesdal Dykkerklubb og Stavanger Undervannsgruppe var med på tirsdagens ryddeaksjon.

Bevisstgjør befolkningen

Leder i Stavanger Dykkerklubb, Nuenghatai Eiklid, synes heller ikke det er greit at folk velger å kaste tingene sine på sjøen.

– Det er ofte slik at når man ikke ser det, så glemmer man det. Vi som er dykkere og tilbringer fritiden vår under vann, ser alt det flotte og alt som ikke er så flott. Da er det klart at vi tar med det opp, sier hun til RA.

– Det er slike aksjoner som dette, som er med på å bevisstgjøre samfunnet og befolkningen, legger hun til.

Nå vil Stavanger Høyre få bukt med forsøplingen i byen og i sjøen.

– Visjonen er å kutte klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030. I klimaplanen kommer det ikke fram konkrete tiltak mot forsøpling. Vi mener klima og miljø går hånd i hånd, og vi tenker det er ingen vits i å redusere klima- og gassutslippene hvis det finnes avfall og søppel rundt i hele byen, sier første vara i kommunedelsutvalget på Storhaug for Høyre, Federico Perales til RA.

Han mener det må på plass en konkret plan for hvordan kommunen skal redusere forsøpling.

– Dette er mye større enn hva vi trodde, og vi har ikke oversikt over hvor stort det er. Derfor trenger vi konkrete mål for å kunne jobbe systematisk, gjøre nok, og komme med konkrete forebyggende tiltak.

Rundt 20 dykkere og frivillige på land fra Stavanger Dykkerklubb, Gjesdal Dykkerklubb og Stavanger Undervannsgruppe var med på tirsdagens ryddeaksjon.

Vil kartlegge omfanget

Per i dag kan ikke Perales svare på hvilke konkrete tiltak som må på plass, men Høyre foreslår muligheten for strengere bøter og krav til næringslivet.

Perales er overrasket over alt det dykkerne har funnet langs kysten i Stavanger.

– Det virker som at det er gjort med vilje, og det synes jeg er ufattelig trist, sier han.

Han er takknemlig for at dykkerklubbene arrangerer ryddeaksjoner basert på frivillighet, men mener det ikke burde være slik.

– Det skal ikke være behov for at folk bruker fritiden sin på å rydde opp etter andre. Det skal ikke være sånn, og det er rett og slett flaut, sier Høyre-politikeren.

Perales mener at politikerne må få en oversikt over omfanget av problemet før de gjør eventuelle grep.

Eiklid mener det er på høy tid at det tas grep – også politisk.

– Det var på tide for lenge siden. Nettverket med dykkerklubbene på Nord-Jæren er gjerne med og hjelper til, sier hun.




Mer fra Dagsavisen