Nyheter

Har en stemme i bakhodet som sier «Rogaland, Rogaland, Rogaland»

Til tross for sin unge alder har olje- og energiminister, Tina Bru (H), vært stortingsrepresentant i åtte år allerede. Hun glemmer likevel aldri hvor hun kommer fra, og mener selv at en del av jobben på Stortinget er å fungere som et ombud for Rogaland.

– Man skal stemme på meg, for jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra. Jeg har vært på Stortinget siden 2013, og jeg er veldig bevisst på at jeg er på Stortinget og driver med nasjonal politikk, men jeg er der også som et ombud for fylket som jeg er valgt inn fra. Å huske på det, og å alltid ha en liten stemme i bakhodet som sier «Rogaland, Rogaland, Rogaland» er viktig, sier olje- og energiminister Tina Bru til RA.

Hun mener Høyres politikk har de rette svarene på de viktige sakene.

– Jeg tror ikke løsningen er høyere skatter, verken for næringslivet eller for familier, i den perioden vi går inn i nå. Jeg tror på at man skal få lov til å velge litt mer selv i sitt eget liv, sier hun.

– De andre hovedsakene våre i dette valget er blant annet å få ned helsekøene igjen, som har økt under pandemien. Vi må passe på at vi beholder det som heter fritt behandlingsvalg. Og selvfølgelig skolepolitikken som er helt grunnleggende for alt det andre – at alle elever får en lik mulighet til å lykkes, legger Bru til.

Allerede som 19-åring begynte Tina Bru i politikken – fersk ut fra skolebenken, og det var skolepolitikken som fikk henne engasjert.

– Det var slik jeg fant Høyre, sier hun.

– Jeg syntes de hadde best skolepolitikk, nettopp på grunn av det grunnleggende prinsippet om at alle elever ikke er like. De må ha like muligheter, men man må også erkjenne at A4-eleven ikke finnes. Tilpasset opplæring har alltid vært viktig for meg, legger Bru til.

Hun mener også at innsatsen må rettes mot kunnskap og lærere – det viktigste i skolen. Høyre satser på lærerne og Bru påpeker at partiet har brukt mye økonomiske midler på kompetanseheving de siste årene.

– Det er veldig mange flere lærere som har fått etter- og videreutdanning. Vi har også innført kompetansekrav til de som skal undervise i skolen, og det mener jeg det vil være feil å gå bort fra, sier hun til RA.

– Det er ingen som ville kommet på å senke kravene til de som går medisin, og hvorfor skal man tenke annerledes rundt de som gjør den aller viktigste jobben – å utdanne barna våre?

For henne er det helt selvsagt at noen kompetansekrav må beholdes, og hun mener det også handler om å heve statusen til læreryrket, slik at det blir et mer attraktivt yrke.

Flytter hjem igjen

Etter flere år i hovedstaden flytter olje- og energiministeren, ektemannen og deres tre år gamle sønn, denne høsten basen tilbake til Stavanger, og inn i et nybygd hus på Stokka.

– Sønnen min har gått i barnehage i Oslo mens jeg har vært statsråd, men nå føler jeg at han er stor nok til at jeg kan begynne å pendle igjen, sier hun.

– Skal det bli ordentlig siddis av ham nå?

– Ja, endelig. Dialekten er der allerede da, og det er ganske imponerende. Det skjedde i løpet av sommeren da vi var hjemme og rundt familie og venner, så nå har han klingende Stavanger-dialekt. Det ler de mye av i barnehagen i Oslo.

Hun har bodd i koffert siden 1. august, da valgkampturneen startet for fullt. Likevel mener hun det føles ut som at politikerne har drevet valgkamp i ett år allerede.

– Er du spent foran valget?

– Jeg er veldig spent – selvfølgelig. Valgkamp er jo spennende – det er veldig slitsomt, men spennende, sier Bru.

– Jeg er så glad for at vi faktisk kan være ute og treffe folk etter det halvannet året vi har hatt. Jeg var livredd vi skulle ende opp i en digital valgkamp-situasjon, legger hun til.

Hun er veldig optimistisk foran valget.

– I hvert fall etter de siste målingene, så er jeg veldig motivert. Det er ingen grunn til at vi skal tenke at dette ikke er mulig – det er absolutt mulig. Jeg tror at når folk skal tenke over utfordringene til Norge framover, og hvem som har løsningene på disse, så vil de se at det er vi som har det, og at det er Erna Solberg som bør være statsminister, sier Bru.

Krever insentiver og utslippsavgift

Dersom det likevel skulle skje et regjeringsskifte ved stortingsvalget, frykter Bru at de grunnleggende rammebetingelsene for hvor vi skal i framtiden, står i fare.

– Det ene er EØS-avtalen som er ufattelig viktig for næringslivet i Rogaland. Det markedet vi er en del av, nettopp på grunn av EØS, har over 500 millioner kunder, sier hun.

Dersom en ny regjering skulle velge å si opp eller reforhandle avtalen, påpeker Bru at landet kun vil tape penger.

– Vi trenger det markedet, sier hun.

Den andre tingen er at vi står foran en kjempeutfordring med å kutte klimagassutslippene våre.

– Det kommer til å bli enormt krevende. Vi skal kutte med 50–55 prosent innen 2030, og det er ni år til, sier Bru og legger til at det føles som om det er i morgen.

Høyre mener svaret på dette må være insentiver og CO₂-avgiften.

– Jeg opplever også at selv næringslivet, selv om dette kommer til å bli krevende for dem, sier at de trenger dette. Det er det som skaper lønnsomhet i at man for eksempel går over til hydrogen, eller at man bytter til strøm i stedet for å ha en fossil energikilde, sier Bru før hun fortsetter:

– Det er viktig for meg å si at selv om vi sier at vi skal sette en pris på det å forurense og at den skal øke, så skal ikke det samlede skatte- og avgiftsnivået øke. Det er dette som ligger i et grønt skatteskifte. Man skrur opp prisen på å forurense, og så skrur man ned noe annet. Totalregningen skal være så lik som mulig for både folk og næringsliv. Man skal ta noe annet, men man kan ikke svekke insentivet til det som gir en omstilling.

– Men, løsningen er i hvert fall ikke å kutte og stanse oljeletingen?

– Nei, jeg mener ikke det. Det finnes rapporter som sier at det vil ha noe effekt på klima- og gassutslippene, men den vil uansett være så liten, og mesteparten av produksjonen vil bli erstattet av noen andre. Det vil være det dyreste klimatiltaket til en relativt lav effekt, som vi kan gjøre, og det mener jeg er et kjempedårlig svar for framtiden, sier Tina Bru.

---

FAKTA OM TINA BRU:

Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Høyre i Rogaland

Rolle: Nestleder i Høyre og olje- og energiminister

Født: 1986

Fra: Stavanger

Bakgrunn: Har studert engelsk og KRL på Universitetet i Stavanger og har en bachelor i endringsledelse fra BI. Begynte å jobbe som heltidspolitiker da hun var ferdig med studiene, og ble valgt inn på Stortinget da hun var 27 år.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: