Nyheter

Tores vin: Helt greske viner

Apostolos Thymiopoulos lager meget gode greske viner på druen med navnet xinomavro.

Familien til Apostolos Thymiopoulos har dyrket druer i det kjølige området Naoussa nord i Hellas i generasjoner, men det var Apostolos sin far som for alvor tok tak, og begynte selge druene til lokale vinprodusenter. Etter at Apostolos tok over for mer enn ti år siden, har de beholdt mer og mer av druene selv og lager viner under eget navn.

Vinmarkene de arbeider med er sertifisert økologisk og innhøsting gjøres for hånd, gjæringen er naturlig og i kjelleren er det kombinasjon av ståltanker, betongtanker og eldre fat.

Thymiopoulos har tre viner laget av xinomavrodruen, som er på polets basisutvalg, to røde og en rosé. Jeunes Vignes er rødvin laget av de yngste vinstokkene og er lett og delikat og kirsebærpreget. Naoussa Alta er laget av druer fra områdets høyestliggende vinmarker og byr på mørke bær og bra fylde. Også rosévinen er riktig så bra med saftig og god bringebærfrukt.

Vi tar også med en meget bra enkeltvinmarksbarolo fra Diego Morra – som også relativt nylig begynte å selge vin under eget navn.

Ukens anbefaling:

Terningkast 6: 9459901 Roche De Bellene Bourgogne

Chardonnay 2018 (Burgund, Frankrike) kr 189,90 (BA)

Et meget god chardonnaykjøp fra burgunderprodusenten Roche de Bellene. Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med urter og hint av fat. Har middels fylde og smaker av modent eple, tropisk frukt og urter sammen med noe fat før den avslutter med bra syre. Drikk til krydret lyst kjøtt, fisk og skalldyr og er å få på de aller fleste polutsalg.

Poeng: 87

Terningkast 6: 11441301 Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2019 (Naoussa, Hellas) kr 189 (BA)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av syrlige kirsebær sammen med krekling, urter og blomst. Har middels fylde og smaker av syrlig bærfrukt sammen med te, urter og krydder før den avslutter syrlig og godt.

Poeng: 87

Terningkast 6: 11441401 Thymiopoulos Naoussa Alta 2018 (Naoussa, Hellas) kr 209 (BA)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og modne bær sammen med tre og krydder. Har bra fylde og smaker av mørk og forsiktig utviklet bærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med noe tannin og fin syre.

Poeng: 88

Terningkast 6: 13015901 Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2019 (Naoussa, Hellas) kr 209 (BA)

Middels kraftig rosa farge. Lukter av sitrus sammen med røde bær og urter. Har middels fylde og smaker av krydret bringebærfrukt sammen med sitrus og urter. Avslutter med meget god syre.

Poeng: 87

Terningkast 5: 13341301 Diego Morra Barolo Monvigliero 2017 (Piemonte Italia) kr 599 (BU)

Middels kraftig rødbrun farge. Lukter av utviklet kirsebærfrukt sammen med lær og blomst. Har meget bra konsentrasjon og smaker av syrlig kirsebærfrukt sammen med nøtt, mineraler og forsiktig fatpreg, før den avslutter med nokså heftige tanniner og kanonsyre.

Poeng: 93



Mer fra Dagsavisen