Nyheter

Én person er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen

Onsdag denne uken pågrep politiet en mann i 50-årene.

Det skriver politiet i en pressemelding fredag. Mannen i 50-årene er siktet for drapet på Birgitte Tengs, som ble funnet død 6. mai 1995 på Karmøy. Siktede er bosatt på Haugalandet, og han har vært del av politiets tidligere etterforskning av drapet på Birgitte Tengs.

– Han har ikke tidligere vært siktet i saken. Bakgrunnen for siktelsen er resultater fra tekniske undersøkelser, sammenholdt med øvrige opplysninger i saken, sier politiinspektør Lars Ole Berge.

Siktede ble avhørt onsdag og torsdag.

– Vi kan ikke gå inn på hva han har sagt i avhør, men han har ikke erkjent drapet, opplyser Berge.

Politiet har gjennomført ransaking på flere adresser, og det er også gjennomført flere vitneavhør etter pågripelsen.

I januar 2016 svarte Kripos sin nyopprettede seksjon for kalde saker (Cold case) positivt på anmodningen fra politimesteren i Sør-Vest politidistrikt om å gjennomgå drapssaken fra 1995. I desember samme år la Kripos frem sin rapport, der de anbefalte politidistriktet å gjennomføre konkrete etterforskningsskritt. Den nye etterforskningen har blitt ledet av Sør-Vest politidistrikt fra Stavanger.

Tina Jørgensen

Mistenkt for drapet på Tina Jørgensen

Videre i pressemeldingen opplyser politiet at den siktede også har status som mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Hun var bosatt i Stavanger og ble funnet drept i en kum ved Bore kirke 26. oktober 2000.

– Sør-Vest politidistrikt har en aktiv etterforskning i saken. Også i denne saken startet politiet ny etterforskning etter gjennomgang og anbefaling fra Kripos sin seksjon for kalde saker, skriver politiet.

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger. Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

###

Politiet mener det foreligger fare for bevisforspillelse. Derfor vil siktede bli begjært fengslet i fire uker med alle restriksjoner. Han fremstilles i Sør-Rogaland Tingrett, rettssted Sandnes, fredag klokken 14.00.

Siktedes forsvarer er advokat Stian Kristensen.

Siktedes forsvarer: – Sjokkartet, uvirkelig og tungt

Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen nekter straffskyld.

Stian Kristensen er oppnevnt som forsvarer for mannen i 50-årene som fredag ble koblet til de to sakene. Mannen er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Da RA snakket med Kristensen hadde han nettopp vært i kontakt med sin klient.

– Han sier at dette er sjokkartet, uvirkelig og blytungt, og han har det tøft og vanskelig. Han nekter for å ha noe med disse drapene å gjøre, sier Kristensen til RA.

Kristensen viser til at drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen er to av norgeshistoriens mest omtalte drap, hvor det er foretatt en mengde etterforskning.

– Vi vil nå bruke tid på å gjennomgå dette etterforskningsmaterialet for å imøtegå det han nå er anklaget for, sier advokaten.

Mannen ble pågrepet onsdag. Han framstilles for varetektsfengsling klokka 14. fredag.

– Han motsetter seg fengsling, sier forsvareren.

---

FAKTA OM BIRGITTE TENGS-SAKEN:

  • Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.
  • To år senere ble Tengs’ da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.
  • Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs’ foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag. Drapet er fortsatt uoppklart.
  • Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
  • I 2015 ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».
  • Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.
  • Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 en mann i 50-årene på Haugalandet siktet for drapet.

---

---

FAKTA OM TINA JØRGENSEN-SAKEN:

  • 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.
  • 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.
  • 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.
  • 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.
  • Sakene ble henlagt i 2003.
  • 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
  • 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.
  • 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.
  • 12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».
  • 18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.
  • 23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.
  • 26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.
  • 6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har så vidt startet arbeidet.
  • 3. september 2021 opplyser politiet at en person er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

---





Mer fra Dagsavisen