Nyheter

UiS-suksess med å gi tilbud til arbeidsledige og permitterte

1367 personer har gjennomført utdanningstilbud ved UiS spesielt rettet mot arbeidsledige og permitterte under pandemien.

Mellom juni 2020 og april 2021 har 17 universiteter og høyskoler gjennomført 224 ulike korte, nettbaserte utdanningstilbud rettet mot ledige og permitterte. Nå viser ferske tall at Universitetet i Stavanger (UiS) produserte nest mest studiepoeng i perioden. Det var kun NTNU som produserte litt flere studiepoeng enn UiS, viser tallene fra Dikus Tilstandsrapport for høyere utdanning.

Med ressurser fra regjeringen kunne UiS tilby 30 ulike gratis utdanningstilbud rettet mot arbeidsledige og permitterte høsten 2020. Totalt søkte 4158 personer på de 1975 nye studieplassene ved UiS.

– Målsettingen har vært å legge til rette for at de som har ledig tid akkurat nå, skal skaffe seg kompetansepåfyll, som de kan trenge nå i et vanskeligere arbeidsmarkedet, forklarer Frode Leidland, leder for avdeling for etter- og videreutdanning ved UiS, til RA.

Formålet med tilbudet er med andre ord at de som står utenfor skal ha en bedre mulighet til å komme seg inn i arbeidsmarkedet.

Frem til april 2021 hadde 1367 personer gjennomført utdanningen de hadde meldt seg på ved UiS.

– Vi er veldig fornøyd med at så mange har fullført. Å gjennomføre denne typen kurs er et viktig samfunnsoppdrag universiteter og høgskoler tar på seg på vegne av regjeringen, påpeker Leidland.

Flere kurs til høsten

Det var hovedsakelig administrative og økonomiske kurs som var mest populære for arbeidsledige og permitterte, ifølge Leidland. I tillegg var det også populært med noen tekniske kurs.

Til høsten kan arbeidsledige og permitterte igjen søke seg inn på gratis kurs ved Universitet i Stavanger.

– Vi er inne i en prosess nå hvor vi skriver søknader om hvilke kurs vi ønsker støtte til å gjennomføre i høst. Vi ønsker å ha mange av de samme kursene som var populære forrige gang, men vi kjenner ikke til utfallet av søknadene enda, forklarer Leidland.

Han nevner at UiS tidligere i vår har svart på en utlysning fra regjeringen som handler om bransjeprogram for kompetanseutvikling. Målet med kompetanseprogrammet er at ansatte, permitterte og ledige i bransjer med særlig behov for omstilling, får nødvendig kompetanse til å mestre den endringen, og dermed blir stående i arbeid.

– Staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke deltakelsen innenfor utvalgte bransjer. Vi har vært i dialog med norsk olje og gass, som er veldig aktuelt i vår region. De har bedt oss om å komme opp med noen tilbud som kan være med å hjelpe de i en omstillingsprosess. De har pekt på aktuelle temaer, som retter seg mot for eksempel elektrifisering, ny energi og det som går på digitalisering. Vi har søkt om støtte til åtte forskjellige kurs som er innenfor denne tematikken. I forrige uke fikk vi beskjed om at alle søknadene har gått inn. Noen av de kursene vil bli lyst ut for påmelding til høsten, mens noen vil ha oppstart til våren 2022, sier Leidland.

Han oppfordrer de som er interesserte i videre- og etterutdanning til å følge med på UiS sine hjemmesider, da utlysningene kommer etter hvert som de får innvilget søknader.

– Vi mangler enda litt informasjon og utfall av noen søknader, så vi kan ikke love for mye konkret enda. Men det vil bli tilbud, det er jeg sikker på, sier han.


Mer fra Dagsavisen