Nyheter

Innfører tiltak for å bedre unge gutters psykiske helse

Rogaland fylkeskommune vil iverksette tiltak som i større grad ivaretar gutter som strever.

Onsdag skal Opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune behandle saken «Gutter og psykisk helse – helsefremmende og forebyggende tiltak i videregående opplæring.» Saken handler om å iverksette tiltak som i større grad ivaretar gutter som har det vanskelig.

Nylig vedtok fylkeskommunen en selvmordsforebyggende handlingsplan rettet mot egen organisasjon, herunder elever, lærlinger og lærekandidater i videregående opplæring.

«Styrking av forebyggende og helsefremmende tiltak rettet mot elever generelt og gutter spesielt inngår som en naturlig del av arbeidet med oppfølging av denne planen, samt våre lovpålagte forpliktelser i opplærings- og folkehelseloven,» står det i saksdokumentene. Det påpekes også at dette er særlig viktig med tanke på at man vet det er en overvekt av menn som tar sitt eget liv.

Sonja Haslerud, leder ved Helsestasjon for ungdom og skolehelsetjenesten i videregående skole i Stavanger kommune, synes det er svært positivt at fylkeskommunen ser nærmere på tiltak rettet direkte mot gutter.

– Jeg er svært positiv til dette, sett i lys av selvmordsstatistikken og frafallsstatistikken i videregående skole, sier Haslerud til RA.

Hun forteller at skolehelsetjenesten generelt har hatt en stor økning i pågang i forhold til psykisk helse de siste årene.

Færre gutter ber om hjelp

Andelen elever som har sluttet i videregående opplæring i Rogaland i løpet av skoleåret har gått ned de siste årene, men forskjellen mellom jenter og gutter har økt. Det er flere gutter enn jenter som slutter.

«Vi vet ikke årsaken til at denne forskjellen øker, men tilbakemeldinger fra ansatte i støttetjenestene er at de opplever at jenter i større grad ber om hjelp når noe er vanskelig. Dette bekreftes i Ungdataundersøkelsen i Rogaland 2019, der jenter oftere oppgir at de vil snakke med helsesykepleier hvis de har et personlig problem», påpekes det i saksdokumentene.

I forbindelse med utredning av saken har fylkesrådmannen spurt ansatte som sosialrådgivere og helsesykepleiere ved de videregående skolene hva de mener er årsakene til at færre gutter enn jenter henvender seg til støttetjenestene og hvilke tiltak de eventuelt mener vil kunne bidra positivt til å endre på dette. Totalt 65 ansatte fordelt på 25 skoler har gitt sin tilbakemelding. På bakgrunn av disse tilbakemeldingene, og anbefalinger fra nasjonale helsemyndigheter, foreslår fylkesrådmannen følgende tiltak listet opp i prioritert rekkefølge:

1. Tilføre elevtjenestene økte ressurser slik at de blir mer tilgjengelige og godt synlige i skolemiljøet.

2. Gi informasjon om elevtjenestene til elevene gjennom undervisning i klasserom og grupper.

3. Sosiale tiltak på skolen som kan styrke samholdet og forebygge ensomhet blant gutter.

4. Kompetanseheving for lærere om psykisk helse og kjønnsforskjeller i symptomer.

5. Gi særskilt informasjon om tilbudet i elevtjenestene til gutter, særlig om problemstillinger som gjelder for gutter.

6. Sørge for at det er mulig å ta kontakt med elevtjenestene på e-post, sms eller andre digitale kanaler.

7. Ha egne guttedager hos elevtjenestene, «guttekonferanser» eller temakvelder for gutter/menn.

Mer fra Dagsavisen