Nyheter

Slik får du ny jobb

9776 personer er helt eller delvis arbeidsledige på Nord-Jæren. Hvordan skiller man seg ut i mengden for å få ny jobb?

Per 19. januar står 6636 helt uten arbeid i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. 3140 er delvis ledige. I Sandnes er arbeidsledigheten 5 prosent. I Stavanger er den 5,4 prosent.

– Dette er høye tall. Ledigheten økte i mars, da pandemien startet. Siden har den sunket. Men ledigheten har stabilisert seg på et høyt nivå. Vi liker ikke at ledigheten biter seg fast og at folk går langtidsledige, sier Synnøve Schei, leder for markedsavdelingen i Nav Rogaland.

Slik er arbeidsledigheten på Nord-Jæren og Rogaland:

Nord-Jæren per 19. januar

  • Helt ledige: 6636

  • Delvis ledige: 3140

  • Stavanger: 4148 (5,4%)

  • Sandnes:     2150 (5%)

  • Sola:         747 (5%

  • Randaberg:  227 (3,8%)

Yrkesgruppene med flest ledige er reiseliv og transport. Tallene gjelder hele Rogaland, men mange i denne grupen er hjemmehørende på Nord-Jæren.

Ledige fordelt på stillinger:

  • Ledere:       411

  • Ingeniører:       744

  • Undervisning:      187

  • Akademiske yrker: 154

  • Hele, pleie og omsorg: 450

  • Barne- og ungdomsarbeid: 326

  • Meglere og konsulenter: 292

  • Kontorarbeid: 874

  • Butikk og salgsarbeid: 1052

  • Jordbruk, skogbruk og fiske: 165

  • Bygg og anlegg: 1079

  • Reiseliv og transport: 1848

  • Serviceyrker og annet arbeid: 1143

  • Ingen yrkesbakgrunn oppgitt: 661

Kilde: Nav

– Kartlegg deg selv

RA har bedt Synnøve Schei om å komme med oppskriften på hvordan man raskt kommer seg ut i jobb igjen. Det første en må gjøre er å kartlegge egen kompetanse, jobberfaring og utdanning.

– Tenk over hva du kan og hva slags jobber du har lyst og kan gjøre. Også hva slags bransjer du kan være aktuell for. Når du kartlegger seg selv, blir du mer bevisst på hva du kan og hvordan man kan være til bruk i helt andre bransjer enn bransjen man ser for seg å jobbe, sier Schei.

###

Synnøve Schei i Nav. Foto: Privat

– Å være jobbsøker er vanskelig. Du må være aktiv. Registrer en oppdatert CV på arbeidsplassen.no, Norges største jobbdatabase. Her blir du synlig for arbeidsgivere. På arbeidsplassen.no kan man også finne utlyste stillinger, forklarer Schei, som også råder folk til å registrere seg hos bemanningsbyråer. Gjerne flere.

– Sjekk hvilke byråer som har erfaringen innen bransjen du ønsker deg inn i. For jobbsøkere er dette gratis. Etter at du har registrert deg, skal du bli kontaktet av byrået. Gjør de ikke det, ta kontakt selv. Ta kontakt ofte. Hyggelig masing. For formidleren er det ofte de han eller hun snakket med sist som er lengst framme i minnet. Ringer man ofte er sjansen større for at du får sjansen, sier Schei.

50 prosent av ledige stillinger blir aldri utlyst. Noen føler de har nok tilgang uten å lyse ut. Andre foretrekker å legge ut på egne nettsider. Mange bedrifter bruke også sosiale medier, og spesielt LinkedIn.

– Er det bedrifter du finner interessante, sjekk nettsiden om de har ledige jobber. Samtidig er det lurt å lære mest mulig om bedriften, før du kontakter dem.

LES OGSÅ: – Kvinner er korona-tapere (+)

– Bruk venner og familie

Jobbsøkere kan bli enda flinkere til å bruke venner, familie og andre i nettverket.

– Kartlegg eget nettverk. Det er kjempeviktig! De fleste kjenner mange, og de fleste tenker ikke over at de har en onkel eller nabo i en nøkkelrolle. Tidligere kollega, ledere, foreldrene til de andre ungene i barnehagen. Spør om de kan hjelpe. Få dem til å legge inn et godt ord for deg. Vi er alle mennesker. Bekjentskap og at noen kjente går god for en, det hjelper.

Å være arbeidsledig kan føles vanskelig å være åpen om. Noe man ikke snakker mye om, og holder litt skjult. Det er feil å tenke slik, mener Schei.

– Våre åpen, fortell naboen, venner, tanten din eller andre foreldre i barnehagen eller på skolen til ungene dine at du er på jobbjakt, og åpen for det meste. Alle opplever det positivt. Det viser initiativ og engasjement. Gode egenskaper enhver arbeidsgiver leter etter. Mange må ut av komfortsonen. Tør å bruke de du kjenner, sier Schei.

En søknad skal ikke nødvendigvis være lang, men den må være spisset og rettet mot arbeidsgiveren og jobben du søker. Masseproduserte søknader gjennomskues raskt, mener Schei.

– Vis at du vet litt om arbeidsgiveren. Sett deg inn i jobben og hva den går ut på. Søknaden handler om å vise at du har kvalifikasjonene og egenskapene som trengs for å få jobben. Skriv gjerne hvorfor du vil ha jobben. Mange arbeidsgivere lurer på det, og de ønsker selvsagt motiverte ansatte, sier Schei.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

– Utdyp og vær konkret

– «Alle» skriver gjerne «god arbeidskapasitet» som en positiv egenskap. Utdyp dette. Vær konkret. Kom med eksempler på hvordan du er en lagspiller og hvorfor du har stor arbeidskapasitet, legger hun til.

– CV-en skal være et utsnitt av det viktigste du har gjort. Jobben du hadde ved siden av studiene for 30 år siden, eller gamle kurs som ikke er relevante trenger du ikke ta med. Blir CV-en for lang, blir det distraherende. Men ta ikke bort ting ukritisk, som kan føre til hull i CV-en. Ikke skriv om sykdom, begrensninger eller andre ting som kan oppfattes negativt. Dette kan heller forklares på et intervju. En CV skal få fram kompetansen din, og en søknad skal være positiv og få fram salgsargumentene dine. Trekk fram det beste ved deg selv.

– Du kan gjerne kombinere jobbsøking med frivillig arbeid, ta kurs eller utdanning, legger Schei til.

Godt voksne føler kanskje at de ikke har noe å bidra med etter en viss alder, og at de har større vansker med å få jobb – spesielt i andre bransjer enn den de kanskje har jobbet igjennom 40 år.

– Mange spør om den usynlige alderen om når man er «ferdig», og at må holde fast på den jobben man har. Dette er noe ansatte tenker, ikke nødvendigvis arbeidsgivere. For eldre ansatte er det viktig å framheve kompetansen og erfaringen, som en jo har mye av. Dessuten er det jo en fordel med fleksibiliteten. Kanskje har de voksne barn, og er ikke avhengig av levering og henting i barnehagen, sier Schei.

LES OGSÅ: Én av fem bedrifter i Rogaland planlegger oppsigelser (+)

Facebook-gruppe

Nylig dukket det opp en åpen Facebook-gruppe, «Muligheter», som er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kommune, fylkeskommunen, LO, Nav og Næringsforeningen. Gruppen er en møteplass med informasjon om jobb- og utdanningsmuligheter i Rogaland. Det arrangeres ukentlige webinar med temaer som er nyttige dersom man eter etter jobb i regionen.

– Målet med gruppen er å peke i ulike retninger, vise hva som finnes av muligheter. Det kan gjøre folk mer åpne om å være arbeidsledig, sier Tormod Andreassen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Stavanger. Andreassen har også råd til jobbsøkere.

– Det viktigste er å ta en utdannelse. Uansett. Fagbrev eller noe annet. Ikke hopp av. Få papirene på at du kan noe. Dette gjelder også voksne ledige. Om du ikke har formalisert utdannelsen, gjør det nå. Få papirer erfaringen din. Mange har jobbet med noe i mange år uten formell utdannelse. Nå er det viktigere enn noen gang.

Bransjer i vekst

Andreassen mener også at det er mye spennende på gang i regionen, og bransjer som er i vekst.

– Nye datasentre, batterifabrikker trenger både teknologer og fagarbeidere. På Helleland holdes det på med et stort gruveprosjekt som kan bli kjempesvært. Her trengs det fagarbeidere, geologer og mange andre typer folk. Det skjer også mye innen havvind og havbruk generelt. Mitt råd er at folk tenker gjennom hva de kan bidra i disse bransjene. Hopp gjerne over til noe helt nytt, en helt ny bransje. Det har jeg selv gjort, og jeg angrer ikke, sier Andreassen.
Nav nevner også industri, bygg og anlegg, helse og omsorg og transport som bransjer som vil ha behov for mer arbeidskraft framover.

LES OGSÅ: Hadde tuklet med skiltene på kjøretøyet

Mer fra Dagsavisen