Nyheter

Han er førstekandidat til Alliansen Rogaland

Alliansen Rogaland har levert inn listen. Nå er førstekandidat Arvid Gimre klar til å puste «de etablerte i nakken».

Arvid Gimre trodde aldri han skulle inn i politikken igjen, etter at han meldte seg ut av Frp i 2013. Nå er han førstekandidat for Alliansen Rogaland, som tirsdag denne uken leverte inn listen for å stille til stortingsvalg høsten neste år.

– Vi trengte 500 underskrifter for å kunne stille i Rogaland. 5000 for å stille nasjonalt. Nå er Rogaland sikret med rundt 600 underskrifter, sier Gimre.

RA har skrevet flere saker om Alliansen og partileder Hans Jørgen Lysglimt som siden begynnelsen av oktober har oppholdt seg på Hellestø i Sola for å bygge opp partiet.

LES OGSÅ: Det ytterliggående partiet Alliansen har fått «hovedkvarter» på Hellestø i Sola (+)

Alliansen er et omdiskutert parti, og har blitt beskrevet som et nasjonalistparti mot ytre høyre. Mange politikere har tatt avstand til partiet, og sagt at partiet er uønsket i distriktet.

«Norge først»

1.-kandidat Gimre mener det er en sidespor i debatten om hva Alliansen er.

– Jeg er verken rasist eller nazist. Ikke i det hele tatt. Jeg er for «Norge først», og at norske interesser må ivaretas og beskyttes mot den stadig voksende globalismen, sier Gimre.

Tjelta-mannen gjør nå politisk comeback, syv år etter at han meldte seg ut av Frp i protest.

LES OGSÅ: Mímir Kristjánsson (Rødt) håper alle partier, fra hans eget til Frp, kan stå samlet mot Alliansen (+)

Hjertesaken 

– Min hjertesak er landbruk. Jeg er lei av kapitalistene som kjøper opp jord og melkekvote for å så leie det tilbake til bøndene igjen. Bøndene har aldri jobbet mer og hatt mer ansvar, men heller aldri tjent mindre, sier Gimre, som er klar for valgkamp.

– Vi skal gjøre mye utav oss. Etableringen har gått utrolig fort. For et par uker siden var det helt utenkelig å være 1.-kandidat. Hadde det ikke vært for alt oppstyret rundt Alliansen i mediene, hadde dette ikke blitt noe av. Vi kommer til å få enormt med motbør, men det dukker stadig opp flere folk som støtter oss, over hele distriktet. Både etnisk norske og innvandrere skriver under, sier han, sier Gimre, som forteller at mange er tidligere Frp-ere.

LEDER: Både på Twitter og i avisintervjuer har Alliansen-lederen framført avskyelig hatpolitikk

Statsviter: – Helt sjanseløse

Svein Erik Tuastad, statsviter ved UiS har liten tro på at Alliansen Rogaland vil få stor oppslutning ved stortingsvalget neste år.

– Jeg tror de er helt sjanseløse, spesielt i et stortingsvalg. Det er allerede mange partier i Norge. Til en viss grad er det behov for mange parti, men stort sett finnes det i dag et parti for alle velgergrupper, sier Tuastad, som mener sjansene er litt større i et kommune- eller fylkestingsvalg.

– Det Alliansen kan håpe på er at noen synes Frp er for myke i innvandringspolitikken. Vi har ingen brune partier i dag. «Plassen» i demokratiet er ledig, men jeg tror ikke det finnes nok brune velgere. Jeg tror Alliansen skal få vansker med å skaffe seg eierskap på saker, mener Tuastad.

Fakta Alliansen i Rogaland:

 • Helgen 3. og 4. oktober arrangerte blant andre Arvid Gimre en konferanse om urettferdighet i samfunnet, på Quality Airport Hotel på Sola.
 • På konferansen var Alliansen-partileder Hans Jørgen Lysglimt deltaker.
 • Under konferanse fikk Lysglimt bo i et hus som Gimre eier, på Hellestø.
 • Alliansen-leder Lysglimt ble værende i distriktet for å sanke nok underskrifter for å stille til valg.
 • Et parti må ha 500 underskrifter i et fylke og/eller 5000 underskrifter nasjonalt for å stille til valg.
 • Tirsdag leverte Alliansen Rogaland inn sin liste på fylkeshuset, med Arvid Gimre som førstekandidat.
 • Ifølge partiprogrammet til Alliansen Rogaland vil partiet styrke lokalsamfunnet, bekjempe globalisme, kjempe for landbruk og industri og bekjempe korrupsjon og maktmisbruk. Alliansen Rogaland vil blant annet ha strengere innvandringspolitikk, at politikere må ha ti års arbeidserfaring før de kan være politikere og strengere krav til offentlig ansatte for å gjøre offentlig sektor billigere.
 • Alliansen ble stiftet i 2016 av Hans Jørgen Lysglimt.
 • Partiet stilte liste i alle fylker ved stortingsvalget 2017 og fikk
 • om lag 3300 stemmer (0,1 prosent).
 • Partiets hovedsaker er å arbeide for å melde Norge ut av EØS og Schengen-samarbeidet. I alle andre saker er partiets kandidater fristilt.
 • Partileder Lysglimt har vært i offentlighetens søkelys etter at Dagbladet i august 2017 omtalte flere videoer postet på Lysglimt Johansens Facebook-side der han går ut mot blant annet «neger-kulturens» påvirkning på norsk ungdom og jødenes påståtte makt over norske politikere.

Nyeste fra Dagsavisen.no: