Nyheter

– Vi oppfordrer folk i risikogruppen til å ta influensavaksinen

Kommunelegene i regionen og smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus er klare i talen. De ønsker at folk i risikogruppen skal ta influensavaksinen.

Bilde 1 av 2

Tirsdag ettermiddag inviterte Stavanger universitetssjukehus (SUS) til presseorientering. Kommunelege i Sandnes kommune, Hans Petter Torvik, smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden, kommunelege i Hjelmeland kommune, Bjarte Sørensen, og smittevernoverlege ved SUS, Jon Sundal, var til stede.

Årets influensavaksinering var tema på pressekonferansen på SUS.

– Det er viktig for oss å få influensavaksinert de som kan bli alvorlig syke av influensa, og det er blant annet de over 65 år, sier Ruth Midtgarden.

Hun forteller at det er viktig å få vaksinert de som tilhører risikogruppen og helsepersonell som har pasientkontakt.

– Risikogruppen er alle over 65 år og de som er på sykehjem og i omsorgsinstitusjoner, samt de med kronisk alvorlige sykdommer og gravide. Grunnen til at vi prioriterer disse er at det ikke finnes vaksine til absolutt alle i Norge. I tillegg er det slik at de i risikogruppen kan få alvorlige forløp, sier hun før hun legger til:

– Det er mange mennesker innlagt hvert år på sykehus på grunn av influensa, og vi ønsker å ha det tallet på innlagte så lavt som overhodet mulig. Det vil bli komplisert dersom vi får mange som trenger sykehusplass med korona og influensa samtidig. Det er vi veldig redd for.

Hun forteller at de prøver å redusere presset på sykehusvesenet og helsevesenet med å prøve å forbygge alvorlig forløp av influensa. Under presseorienteringen ble det nevnt at det er viktig at helsepersonell, som kan smitte andre uten å være klar over det, også vaksineres.

– Hvis man er i risikogruppen koster det 50 kroner. Har man frikort går vaksinen på frikortet, så da er det gratis. For helsepersonell koster det det koster et legekontor å vaksinere. Det skal arbeidsgiver faktureres for, sier Midtgarden.

LES OGSÅ: Nytt smittetilfelle

Fortsatt viktig å holde avstand

– Denne sesongen er veldig spesiell ettersom vi har covid-19 på toppen. Vi er avhengig av at færrest mulig ansatte i helsesektoren blir syke, slik at vi klarer å opprettholde den nødvendige beredskapen, sier Jon Sundal under pressekonferansen.

– Det er mulig å få koronaviruset og influensa samtidig, og da kan det være gunstig å ha en vaksine mot influensa i bånn, legger han til.

Han forteller at andre enn folk i risikosonen og helsepersonell i utgangspunktet ikke har behov for å ta influensavaksinen. Sundal vil likevel ikke nekte å vaksinere de som ønsker det.

– Fram til 1. desember vaksineres primært alle i risikogruppen og helsepersonell, og hvis det er noen til overs kan man gå til legen sin eller på apoteket. Om det blir noe til overs vet vi ikke, sier han.

Han understreker at det å holde avstand, god håndhygiene og å være hjemme når man er syk med luftveissymptomer fortsatt er veldig viktig.

LES OGSÅ: Kan bli streik: – Leger har også behov for fritid, hvile og å se barna sine

Vil unngå overbelastning på helsevesenet

Bjarte Sørensen, som representerer Hjelmeland kommune, forteller at de skal holde en massevaksinasjon i kommunen.

– Vi gjør ting på en annen måte i Hjelmeland, og skal gjennomføre dette i idrettshallen, hvor vi klarer å opprettholde avstand, sier han.

Han legger til at vaksinen inneholder inaktive virus som ikke skal gi infeksjon. Det er mulig å få en immunrespons, som kan gi en sykdomsfølelse.

– Det er egentlig bare godt, for det betyr at kroppen responderer riktig på vaksinen, sier Sørensen.

Ruth Midtgarden forteller RA at det alltid har vært viktig å vaksinere de i risikogruppen mot influensa, men mener at det er ekstra viktig i år på grunn av koronaviruset.

– Det er for å unngå at det blit en overbelastning på helsevesenet. Vi har et visst antall intensivplasser til de som trenger det, og dersom vi får mye influensa på disse plassene på sykehusene, samtidig som vi får mye korona, så har vi et stort problem, sier hun.

Mer fra Dagsavisen