Nyheter

Flere søker yrkesfag

Nå er det flere elever som søker seg til yrkesfag, enn studieforberedende fag på videregående skole.

Nye tall viser at rekordmange jenter søker seg til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon i år.

I tillegg er det totalt flere søkere til yrkesfaglig utdanning enn studieforberedende ved landets videregående skoler (VGS).

Det melder Utdanningsdirektoratet (Udir) i en pressemelding.

Også i Rogaland kan man se at flere og flere velger yrkesfag.

– Årets søkertall til Vg1 viste at 52,2 prosent søkte ett av de ti yrkesfaglige utdanningsprogrammene, mens 47,8 prosent hadde søkt ett av fem studieforberedende program. Det har vært en svak trend de siste fem årene at andelen som velger et yrkesfaglig program har økt, sier Helge Eide, seksjonssjef i opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

LES OGSÅ: Færre søkere til lærerstudiet: – Bekymringsfullt

Tidligere helt lik fordeling

Han viser til at for fire år siden var fordelingen helt lik mellom yrkesfag og studieforberedende program på Vg1 i Rogaland.

– Kommende skoleår er det også ti, mot åtte i fjor, yrkesfaglige utdanningsprogram på Vg1. Ungdommene har flere valgmuligheter, og det bidrar trolig til at flere setter opp et yrkesfaglig program som første ønske, sier Eide.

Det mener han er en god nyhet.

– Vi er nok samstemte i opplæringsavdelingen om at det er positivt at flere velger yrkesfag. NHOs kompetansebarometer og flere andre som vurderer framtidige behov i arbeidslivet, trekker fram at det er behov for flere med fagbrev og fagskoleutdanning, sier Eide.

LES OGSÅ: SUS har hatt suksess med tilbud om digitale lærings- og mestringskurs

Jenter søker seg til guttedominerte fag

På landsbasis har det aldri vært flere jenter som søker seg til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon, enn i år.

Rogaland fylkeskommune har ikke konkrete kjønnsbaserte tall, men Eide mener signalet om at flere jenter velger disse fagene er positivt.

– Det gir flere muligheter for jenter, og er bra for arbeidsmiljøet.

Mer fra Dagsavisen