Nyheter

Millionsatsing i havgapet

Utstein Kloster Hotell har pusset opp for over 20 millioner kroner. Nå vil hotellet ta en større bit av turisme-kaken.

Bilde 1 av 10

– Fargene på hotellet er hentet fra klosteret, maten gjestene spiser er hentet fra bukta og fra jordene like utenfor vinduene. Fire ganger i året kommer kongeskipet på besøk. Vi står på historisk grunn – med Harald Hårfagre og klosteret. Dette er et unik sted. Vi kan tilby noe helt annet enn andre kan, og nå er vi rustet til å ta imot flere, sier hotelldirektør Tor Gunnar Solvang til RA.

Hotellet skal være hovedmotoren til å sette Mosterøy og hele gamle Rennesøy kommune på turistkartet.
Det siste halvåret, til tross for koronapandemien, har hotellet blitt fornyet for 23 millioner kroner. Hovedårsaken til den store oppussingen er at det var nødvendig og på tide.

– I tillegg har Cato Østerhus kommet inn på eiersiden. Uten ham hadde vi aldri klart og gjort dette, sier hotelldirektøren.

Cato Østerhus, som bor i nærheten av hotellet, eier nå 60 prosent av hotellet.

LES OGSÅ: Politiet har hatt 139 oppdrag på Bedriftshotellet

Inspirert av klosteret

Det første nye man legger merke til er signalbygningen på utsiden, som også er hovedinngangen. Det minner om en katedral, som visstnok er poenget.

– Vi er inspirert av klosteret. Dørene, byggemåten. Vi er også inspirert av klosteret på innsiden. Fargene på hotellrommene, som veksler mellom grønn og blå, er hentet fra klosteret. Dette er farger som ikke eksisterer på fargekartet, men vi har hentet ut fargekoden på et vis, forklarer Solvang.

Arkitekten for prosjektet har vært Camilla Sjo Fasting.

I mingleområdet i resepsjonen finner man små detaljer. Et 200 år gammelt oliventre som er hentet fra Italia. En peis som er bygget med samme stein som Utstein Kloster. Alle hotellrommene er fornyet. Nå er det totalt 38 rom på hotellet, fire flere enn før. I tillegg har hotellet 19 rom i selve klosteret.

LES OGSÅ: Politikerne ønsker å bygge høyhus

Åpner fredag

Hotellet åpner for offentligheten fredag – med middag og underholdning. Hotelldirektør Solvang og salgs- og markedsansvarlig Åse Risvold håper hotellet kan bli med og øke antall turister til øyene og stimulerer aktivitet.

– Frilager har også etablert seg rett ved siden av hotellet. Her kan man leie kajakker, ro- og seilbåter. I tillegg har vi sykler, sier Risvold.

– Folk vil ikke bare bo på hotellet. De vil også ha aktiviteter, supplerer Solvang.

Mens det er Museum Stavanger som forvalter Utstein Kloster, er det Utstein Kloster Hotell som drifter de kommersielle arrangementene og fasilitetene.

– Her kan vi tilby kulturelle eventer. Gjestene kan også besøke Fjøløy fort, bestige Mastravarden som er 154 meter over havet. Hotellet har også en dypvannskai, så gjester og andre besøkende kan komme med båt. Hotellet ligger midt i «sentrum» av nye Stavanger kommune, sier Risvold.

– Betyr mye

Varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), bor selv på Mosterøy.

– Denne satsingen er helt fantastisk. Hotellet har bygget stein på stein, og vært gjennom tøffe tider. Jeg er imponert over slik det ser ut nå. Hotellet er en perle i seg selv. I tillegg er det flotte friområder rundt. Med gang og sykkelsti fra Sokn til klosteret blir det større muligheter for turisme og reiseliv, som vil skape flere arbeidsplasser, sier varaordføreren.

Fakta

  • Det siste halvåret har Utstein Kloster Hotell pusset opp for 23 millioner kroner.
  • Hotellet åpner i morgen.
  • Dette er nytt: Signalbygg i sedertre som inneholder foajé, ny resepsjon, peisestue, lounge, restaurant og flere konferanserom.
  • Totalkapasitet har økt til 250 personer.
  • Alle rom er pusset opp.
  • Antall rom har økt med fire, til 38 ved hotellet og 19 på klosteret.
  • Arkitekten for prosjektet er Camilla Sjo Fasting.
  • Cato Østerhus er blitt hovedeier med 60 prosent.
  • Hotellet åpnet i 1993.

LES OGSÅ: Homonattklubb slått ut av korona: – Trist og uvirkelig

Mer fra Dagsavisen