Nyheter

Homonattklubb slått ut av korona: – Trist og uvirkelig

Stavanger mister sin eneste homonattklubb. – Har vært et viktig samlingssted, sier Fri Rogaland.

– Dette er trist. Jeg har vondt i magen. For meg oppleves det hele fremdeles uvirkelig. Det var en tung avgjørelse og har gått utover nattesøvnen, sier Hugo Ferkingstad, daglig leder av Hot Open Mind i Tårngalleriet i Skagen i Stavanger sentrum.

Torsdag forrige uke meldte Hot oppbud i Stavanger tingrett. Nattklubben har samlet gjeld på 600.000 kroner.

– Koronapandemien er årsaken til at vi stenger. Vi stengte dørene 12. mars. Siden har vi ikke hatt noen inntekt, men de faste utgiftene har hopet seg opp. Det var ikke forsvarlig å drifte lenger, forteller daglig leder.

Ferkingstad og ektemann og medier Tomas Spinola har søkt om penger fra krisepakkene som er lansert av myndighetene.

– Vi har ikke sett mye fra pakkene. Vi fikk dekket 90 prosent av én måneds husleie, men noe mer har vi ikke fått, sier Ferkingstad.

LES OGSÅ: Homofilt par banket opp i Stavanger – politiet har opprettet sak

Nytter ikke med de nye rammene

Nylig fikk nattklubber tillatelse til å åpne delvis.

– Vi kan ikke åpne for 50 personer uten dansing. Med de rammene klarer vi ikke dekke utgiftene våre for den kvelden. På grunn av smitteverntiltak måtte det vært flere folk på jobb. Det må være folk i baren og vi må ha vakthold. Det hadde ikke gått, mener Ferkingstad.

Han forteller at det var mulig å låne penger i banken, men eierne da måtte garantere privat.

– Med den usikkerheten som er nå, med koronapandemien, så ville det vært å holde oss kunstig i live, sier Ferkingstad.

###

Hot Open Mind stengte dørene 12. mars og vil ikke åpne igjen. Foto: Arne Birkemo

Sammen med ektemannen Spinola har Ferkingstad drevet flere utesteder for homofile gjennom årene. Hot Open Mind har eksistert i 11 år. – Vi er stolte av Hot. Det var godt samhold. En god samlingsplass for homofile og «open minded» heterofile. Det var alltid god stemning. Aldri bråk eller tull.

Etter at RA først meldte om konkursen forrige uken, har klubbeierne fått mange hilsener fra folk.

– Det har vært masse meldinger. Hot var populært. Folk kom hit og fikk være seg selv. Mange sier det er trist og trist for byen.

LES OGSÅ: – Du ble kalt «homo» nesten uansett hva du gjorde

Ferkingstad, som er pensjonist, sier det kan være aktuelt å starte opp igjen med et annet selskap, men da må det komme investorer på banen.

– Først må vi roe oss ned og få denne saken overstått. Deretter får vi se hva framtiden bringer, sier Ferkingstad.

###

Før Hot drev Hugo Ferkingstad og ektemannen Tomas Spinola MaMi. Foto: Roy Storvik

Fri Rogaland: – Trist

Leder i Fri Rogaland, Anina Jæger, synes det er trist at Hot må legge ned.

– For vår bevegelse er det viktig å ha slike møtesteder. Historisk i verden, har slike stedet vært veldig viktig. Hot har vært et samlingssted for folk i Stavanger, Jæren og nord i fylket, sier Jæger, som håper andre tar over stafettpinnen.

LES OGSÅ: Den lesbiske presten

Hun synes det er spesielt trist for skeive som ikke har et nettverk og ikke kjenner til andre steder hvor skeive samles.

– Vi lever i en tid hvor det blir mer akseptabelt å være seg selv, og vi opplever økende støtte. Likevel holder mange seg i skapet, og tør ikke leve det livet de vil. For dem er det ekstra trist. Hot var kanskje det stedet de kjente til, fordi andre steder som har blitt naturlige samlingspunkt for skeive som ønsker roligere stemning, er ikke reklamert for som en skeiv plass, sier Jæger.

LES OGSÅ: Mot homofobi og homohets i fotballmiljøet

LES OGSÅ: «Jeg vet hvor du bor, og husk at natten er mørk» plinget det inn i Facebook-innboksen da Jarl Wåge refset Frp.

Mer fra Dagsavisen