Nyheter

Tallet på koronasmittede mer enn doblet på to dager

Totalt 56 personer i Norge hadde onsdag fått påvist koronavirus. På to dager har tallet på smittede mer enn doblet seg.

Oslo 20200226. 
Folkehelseinstituttet innkaller til pressekonferanse om situasjonen i Norge i forbindelse med spredningen av koronaviruset. Tilstede er områdedirektør Geir Bukholm og avdelingsdirektør Line Vold (bildet) ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I sin oppdatering onsdag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at alle tilfellene fortsatt kan knyttes til utbrudd i utlandet, og at ingen av dem som er smittet, er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

– Vi ser at vi i Norge har flere positive tester enn andre land i Norden. Vi tenker at dette gjenspeiler at vi i Norge nå tester mange, og at svært mange av disse har kommet hjem fra Nord-Italia i de norske vinterferieukene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Personene som er smittet, er hjemmeisolert og følges opp av lokalt helsevesen.

Kraftig økning i tallet på smittede

Tirsdag var det bekreftet 33 smittede i Norge. Tallet på bekreftede smittetilfeller det siste døgnet har dermed økt med 23, noe som er det høyeste antallet nye smittede på én dag siden det ble påvist koronasmitte i Norge første gang 26. februar.

Det er også mer enn en dobling fra mandag, da det totalt var 25 bekreftede smittetilfeller i Norge. Også Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine i FHI, forklarer økningen med at svært mange nordmenn nylig har vært på reisefot.

– Vi har god oversikt over smitteveiene. I alle tilfellene som er påvist i Norge, kjenner vi til smittested, sier hun til NTB.

Hun understreker at det ikke er aktuelt å sette inn nye tiltak eller endre anbefalinger om karantene, selv om tallet på smittede har steget.

Blant de nye smittetilfellene onsdag var det tidligere på dagen rapportert at sju av dem er fra Oslo, seks fra Drammen, mens det er ett nytt smittetilfelle i Trondheim, Haugesund og Klepp.

Venter ny fase

Helsemyndighetene venter at smittespredningen kan gå over i en ny fase, der man får smittespredning i Norge uten at man klarer å knytte alle smittede til et kjent utbruddsområde.

Folkehelseinstituttet opplyser at det i en slik fase kan bli aktuelt med nye og mer inngripende tiltak for å hindre ytterligere smittespredning.

Kunnskapsdepartementet har også varslet endringer i fraværsgrensa for elever på videregående skoler, slik at elever som har fravær av helseårsaker, kan bruke egenmelding eller få en bekreftelse fra sine foreldre.

Årsaken er at håndteringen av koronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på dem som trenger det mest.

– Situasjon under utvikling

På grunn av viruset er det også fremdeles uklart om verdenscuprennene i Holmenkollen den kommende helgen blir gjennomført etter planen.

– Vi får mange spørsmål om helsemyndighetenes håndtering av koronautbruddet. Dette er en situasjon under utvikling, og rådene våre er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Av det totale antallet smittede har 17 tilhørighet i Vestland fylke, 11 tilhørighet i Oslo, ni tilhørighet i Viken, mens tre er fra Rogaland, to fra Troms og Finnmark og én er fra Trøndelag. FHI går ikke ut med geografisk tilhørighet til ti av tilfellene av personvernhensyn.

Korona i Norge

* Onsdag 4. mars: FHI opplyser at totalt 56 personer i Norge har fått påvist koronaviruset.

* Tirsdag 3. mars: FHI opplyser at totalt 33 personer i Norge har fått påvist koronaviruset.

* Mandag 2. mars: Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at totalt 25 personer i Norge har testet positivt på koronaviruset. Ingen av dem er alvorlig syke.

* 1. mars: FHI opplyser at totalt 19 personer i Norge er koronasmittet. Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser at totalt fem ansatte ved øyeavdelingen er smittet.

* 29. februar: FHI opplyser at totalt 15 personer i Norge er smittet av koronaviruset. OUS bekrefter at tre ansatte ved øyeavdelingen er smittet.

* 28. februar: OUS bekrefter at en av deres ansatte, som nylig var på ferie i et høyrisikoområde i Nord-Italia, har fått påvist koronaviruset. Vedkommende er ansatt ved øyeavdelingen.

* 28. februar: Bergen kommune opplyser at en person bosatt i Bergen har fått påvist koronaviruset etter å ha vært på reise i Nord-Italia.

* 27. februar: FHI bekrefter at ytterligere tre personer har fått påvist koronaviruset. To av dem er bosatt i Oslo og har tilknytning til utbruddet i Italia, mens den tredje er bosatt i Bærum og har tilknytning til utbruddet i Iran.

* 26. februar: En kvinne bosatt i Tromsø som nylig hadde kommet hjem fra Kina, testet positivt for koronaviruset og holdes i hjemmekarantene.

* 26. februar: En mannlig norsk student bosatt i Firenze i Italia testet positivt på viruset. Han er innlagt på et lokalt sykehus med milde symptomer.