Nyheter

Våren nærmer seg: – Det er urovekkende

Spirende blomster og en våt værmelding framover tyder på at vinteren uteblir. Med mildvær følger også tidlige vårtegn. Og konsekvensene lar ikke vente på seg.

Bilde 1 av 5

Botaniker Anne-Cathrine Scheen ved Stavanger botaniske hage så vårtegnene allerede i fjor høst.

– De milde vintrene vi har hatt de siste årene har gjort at noen av de klassiske vårbuskene blomstret allerede i oktober og november. Snøklokkene blomstrer vanligvis tidlig, og i år så jeg dem allerede i januar, sier hun til RA. I januar var det bare ém dag temperaturen i Stavanger ikke lå over snittet på 2,5 grader.

LES OGSÅ: Slik skal bøndene redusere klimautslippene

Bekymret botaniker

Du har kanskje ikke tenkt over det, men alt nå kan du høre fugler kvitre om morgenen. Gjennom hagen forteller botaniker Scheen om de ulike vekstene som befinner seg der. Plutselig ser hun et tre som ikke skal blomstret nå.

– Det er urovekkende at vi har så ulike vinterforhold fra år til år. Konsekvensen av milde vintre er insekter og fugler som lar seg lure av varmen, og at vi ikke får de bærene og fruktene vi er vant til å ha. Ett år fikk Stavanger snøvær da epletrærne hadde begynt å blomstre, og det ble et dårlig fruktår.

LES OGSÅ: På skattejakt i Hafrsfjord

Ikke klare

For arbeiderne i Stavanger natur og idrettsservice avdeling park, vei og anlegg vil mildværet si at de muligens må brette opp ermene for vårstellet litt tidligere enn planlagt.

– I utgangspunktet er februar også en vintermåned. Vi er ikke helt i vårmodus ennå, men tiden vil vise, sier seksjonsleder Jone Halvorsen til RA.Seksjonslederen opplyser at de vanligvis bruker vinterhalvåret på beskjæring av trær da de er i dvale.

Mer fra Dagsavisen