Nyheter

Barneskoleelever smittet av dysenteri

To elever ved Auglend barneskole i Stavanger har fått påvist bakterien shigella sonnei, kjent som dysenteri, melder VG.

I tillegg til funnet hos de to elevene, har ti elever ved skolen omgangssyke, opplyser smittevernlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune til avisa.

– Det er ikke sikkert at de ti syke elevene er shigellose-smittet. Det er kun de to vi vet har testet positivt, sier hun til VG.

Dysenteri rammer tykktarmen og kan gi kraftig, blodig diaré. Tarminfeksjonen er sjelden i Norge. Bakterien som er påvist hos de to elevene, er en mildere form for dysenteri-bakterie, som ofte dukker opp hos nordmenn som har vært i utlandet. Dette er ikke tilfelle hos de smittede i Stavanger.

– De to smittetilfellene vi har fått inn er fra barn som ikke har vært utenlands, så da undersøker vi om det kan være en annen årsak. Det kan ha startet med noen som har vært utenlands, sier hun til VG.

– Vi vet ikke noe mer før over helgen. Vi har oppfordret fastleger til å ta prøver av dem som kommer med sykdom, og så blir det avgjørende fremover om flere viser sykdommen, fortsetter hun.

I likhet med vanlig omgangssyke er dysenteri svært smittsom, noe som gjør det viktig med god håndhygiene.

– Barn som blir syke må holde seg hjemme, og det samme gjelder voksne. Dersom man jobber i matlagingsbransjen må man levere avføringsprøve som viser at man er frisk for å kunne jobbe, sier Midtgarden.

I Norge har det de senere årene blitt diagnostisert om lag 90–150 tilfeller årlig, de aller fleste er importtilfeller.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen