Nyheter

Hyller oljemuseets samling og 20 års jubileum

«20 ting og en tang» er Oljemuseets ferske utstilling som åpner torsdag.

Bilde 1 av 4

Av Ingeborg F. Schriwer

Norsk Oljemuseums nye utstilling skal vise fram museets store samling, samt markere to ting.

– Oljemuseet bygger for tiden et nytt museumsmagasin. Det er en bygning man har for å ta vare på alle tingene. Egenarten ved museet er jo tingene. Det er det som skiller museer fra mye annet. Man samler på gjenstander, som det heter på museumsspråket, sier utstillings- og formidlingsleder ved museet, Anja W. Fremo.

– Disse tingene får vi nå nye fasiliteter til å lagre. Byggingen skjer ute i Dusavika og er egentlig ikke noe folk kommer til å ha et forhold til, men for museet er det jo viktig. Det andre som skjer er at Oljemuseet fyller 20 år dette året. Da hadde vi to gode grunner til å se på oss selv, og vise fram det vi selv har å by på, legger hun til.

Museet sitter for øyeblikket på 4500 gjenstander, 100.000 bilder, film og illustrasjoner i samlingen.

– Hver ting forteller sin egen lille historie. Egentlig kan jo hver ting fortelle uhorvelig mange historier, men på den plassen vi har til rådighet så har vi måtte gjøre et beinhardt utvalg, sier Fremo til RA.

LES OGSÅ: Økt støtte til Oljemuseet

Alle har hjulpet til

Hele museet har vært med og engasjert seg i utvalget av ting.

– Vi har gått rundt med lys og lykter, og lett etter de gøyeste tingene vi kunne finne i samlingen. Vi diskuterte mye om det skulle være store eller små ting, ting knyttet til en spesiell begivenhet. Vi endte opp med å velge de tingene vi synes representerte samlingen på en god måte. Det var også gøy å ha 20 ting, når vi først fyller 20 år. Vi har også en ganske stilig tang, så da ble det «20 ting og en tang», sier Fremo.

I utstillingen kan man for eksempel se borekronen som fant Ekofisk, en bit av en ankerkjetting fra «Alexander L. Kielland» og logoen som hang på Statoils første hovedkvarter i Stavanger.

LES OGSÅ: Brann i Geoparken ved Oljemuseet

Tangens historie

Red Adair var en legende til ut på 90-tallet. Han ble kjent for å kvele brønnbranner og stoppe utblåsninger.

– Han var den tøffeste av de tøffeste når det kom til utblåsninger. Han fikk alltid stoppet dem. En slik utblåsning skjedde på Ekofisk Bravo-plattformen i Nordsjøen i 1977. Olja sprutet ut i flere dager, sier Fremo til RA, og forteller at den ukontrollerte utblåsningen varte i syv og et halvt døgn, og var den første på norsk sokkel.

Red Adair fløy inn fra USA. Han fikk stoppet utblåsningen. Han hadde alltid rødt verktøy, og tangen er lagd av messing.

– Messing slår ikke gnister. Når en jobber på steder hvor det er olje- og gasslekkasjer, så er gnister det siste du vil ha. Da fyker alt til himmels, sier Fremo.

Det er usikkert hvor stor del Red Adair hadde i å få kontroll i brønnen. Det han angivelig skal ha sagt, var at de måtte ha «en omdreining til».

– Da klarte de å få kontroll. Om han gjorde det selv vet vi ikke helt. Det vi vet er at da han dro, lå den røde tangen igjen, sier Fremo.

Mer fra Dagsavisen