Nyheter

Kloakk rant ut i Breiavatnet

Vann- og avløpsavdelingen har oppdaget et uregelmessig avløpsutslipp i Breiavatnet, og jobber nå på spreng med å finne kilden.

–  Vann- og avløpsavdelingen i Stavanger kommune har hatt det ekstra travelt det siste halve døgnet. Tidlig fredag morgen måtte avdelingen rykke ut på et stort vannledningsbrudd på Madlaveien. I Madlaveien ble ett av kjørefeltene sperret, og trafikken ble dirigert over i kollektivfeltet. Det er ikke registrert skader utover veien, og ingen innbyggere er uten vann, skriver Stavanger kommune i en pressemelding.

Omtrent samtidig kom det inn melding om mulig kloakkutslipp i Breiavatnet. Etter at det kom varsler om det uregelmessige utslippet har driftssavdelingen i Vann- og avløpsavdelingen gjort tiltak for å begrense utslippet inntil årsaken er avdekket og utbedret.

– Vi har ikke registrert lignende utslipp fra overvannssystemet til Breiavatnet tidligere. Avløpssystemet i sentrum og rundt Breiavatnet er komplisert, så her må vi gjøre en grundig jobb for å finne årsaken, sier VA-sjef Jarle Furre.

Foreløpig har det vært en begrenset avløpsmengde som er tilført vannet.

Fuglene klarer seg

I Breiavatnet er det et yrende fugleliv med blant annet svaner, ender og måker. Viltforvalter i kommunen, Vegard Ankarstrand, er ikke bekymret for at utslippet skal få konsekvenser for dem.

– Jeg ser ikke noe dramatikk i dette, og det er ikke snakk om store mengden avfall. Hvis du er på Jæren når det spres møkk, så ser du at fuglene står midt i møkkaspruten og plukker insekter. Litt avfall i Breiavatnet tåler de, sier Ankarstrand til RA.

Årstiden fører dessuten til at utslippet uansett vil bli kraftig fortynnet. 

– Dette er en periode hvor det er mye vann. Det lille utslippet som vil komme av kloakk vil derfor bli kraftig fortynnet. Det er relativt høy utskifting av vann i Breiavatnet på denne tiden av året, sier han.

Algevekst om sommeren

Om sommeren vil utslipp som dette kunne medføre en viss grad av algevekst. Da er vanntemperaturen høy og det er lite regn. 

– Dermed vil du få mye mer stillstand i vannet og næringsstoffene får ligge lengre i vannet. Da risikerer du algeoppblomstring.

Heller ikke dette er skadelig for fuglelivet, men det er uheldig for vannkvaliteten, ifølge viltforvalteren.

Mer fra Dagsavisen