Nyheter

Ahed Tamimi ble dømt til fengsel da hun var 16. Hun er langt fra alene.

Hvert år fengsler Israel opp mot 700 palestinske barn. Noen av dem er så unge som 12 år.

Videoen der 16 år gamle Ahed Tamimi klapper til og sparker en israelsk soldat gikk verden rundt i desember i fjor.

Tamimi ble siktet for steinkasting mot israelske soldater og for å ha truet og hindret soldatene i å gjøre jobben sin. I mars erkjente hun skyld for deler av tiltalen og ble dømt til åtte måneder fengsel.

Tamimi selv hevdet at hun skjelte ut og slo til soldatene fordi de hadde skutt hennes 15 år gamle fetter, Mohammed Tamimi, i hodet med en gummikule tidligere på dagen. Fetteren ble alvorlig skadet og måtte fjerne deler av hodeskallen.

Les mer: - Vi føler oss glemt, ingen tenker på palestinerne mer

Ikke unik

Tamimi ble en helt blant palestinere og sett på som et symbol på den palestinske motstanden over hele verden, samtidig som hun satte søkelys på israelske soldaters rå vold mot palestinske barn.

Men oppmerksomheten om Tamimis sak har ikke gjort livet tryggere for barna på okkuperte Vestbredden eller i Gaza, sier Ayed Abu Eqtaish. Han er programdirektør i organisasjonen DCI (Defence for children international) som gir gratis rettshjelp til palestinske barn.

Hvert år fengsler Israel mellom 500 og 700 palestinske barn, ifølge organisasjonen. Noen av dem helt ned til 12 år, som er den kriminelle lavalderen ved Israels militærdomstoler.

– De fleste barna er tiltalt for å ha kastet steiner. De risikerer en straff på 10–20 år avhengig av hvor gamle de er, sier Eqtaish.

I snitt får de seks måneder fengsel. Barna sitter også ofte i varetekt før saken kommer opp for domstolen.

– Ahed Tamimi er ikke et unikt tilfelle. Det som skjedde med henne er rutine, det skjer med alle palestinske barn som blir pågrepet, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Ayed Abu Eqtaish jobber for palestinske barns rettssikkerhet. Foto: Iselin Stalheim Møller 

Les mer: - Gaza vil kollapse om vi mister støtten

Presses til å tilstå

Ayed Abu Eqtaish besøkte Oslo og Redd Barna i forrige uke, han hadde også møter i utenriksdepartementet.

Eqtaish ble selv fengslet som 18-åring og det var medvirkende til at han begynte å jobbe for organisasjonen DCI i 1999.

Organisasjonen tilbyr rettshjelp til 150–200 barn i året, nesten alle som blir tiltalt blir også dømt.

– Barna forteller at de blir utsatt for psykisk og fysisk press for å tilstå under avhør. Det er blitt vanligere med psykiske maktmidler, som ydmyking, trusler eller isolering. Nesten alle tilstår etter slik behandling. I mange tilfeller får månedene i fengsel og torturen de opplever stor innvirkning på barnas videre liv, flere dropper ut av skolen, sier Eqtaish.

Saken fortsetter under bildet. 

stein: Palestinske barn blir oftest dømt for å ha kastet stein på israelske soldater. Her fra protestene på Gaza-stripen i vår. FOTO: NTB SCANPIX

Palestinske barn blir oftest dømt for å ha kastet stein på israelske soldater. Her fra protestene på Gaza-stripen i vår. Foto: NTB Scanpix

Krever handling

I teorien har palestinske og israelske barn de samme rettighetene, men i praksis er det ingen tvil om at palestinske barn blir diskriminert i Israel, mener han.

På den okkuperte Vestbredden blir palestinere dømt i militærdomstolen, mens israelske bosettere blir dømt i Israels sivile domstol. Dermed er det etnisitet som bestemmer hvilke lover som gjelder for hvem, bekrefter en rapport fra FNs barneorganisasjon UNICEF.

Bare hittil i år er 46 palestinske barn blitt drept av israelske soldater, ifølge DCIs opptelling. Ingen av dem var involvert i fiendtlige kamper. I starten av oktober ble en 14 år gammel gutt drept da han demonstrerte på Gazastripen.

– Disse barna var ingen trussel for israelske soldater, sier Ayed Abu Eqtaish.

Tidligere i år kritiserte FN Israels «vilkårlige fengsling av palestinske barn» og at praksisen er blitt systematisk og utbredt. Rapporter fra FNs menneskerettighetsråd viser hvordan levekårene for palestinerne på Vestbredden og Gaza er blitt dramatisk forverret det siste året og at det er barna som bærer den største byrden.

Eqtaish mener det internasjonale samfunnet må stille Israel til ansvar.

– Andre land plikter å legge press på Israel om å følge de internasjonale konvensjonene de selv har forpliktet seg til. Det holder ikke å bare kritisere eller å ta opp temaet i møter. Handling må til, som for eksempel sanksjoner, sier han.

– Vi sier ikke at palestinske barn ikke kan være skyld i forbrytelser, men de har uansett rettigheter som skal respekteres. Verden vet at barns rettigheter blir brutt hver eneste dag. De plikter å reagere.

Palestinske barn i Israelske fengsler

Så langt i år: 
* 11 barn har vært isolert i fengsel.
* På det meste satt 91 barn mellom 12 og 15 år i det israelske forsvarets varetekt.  
* 46 barn er drept. 
* Ingen av barna var selv involvert i fiendtlige handlinger da de ble drept. 
* Over 2000 barn er drept i de palestinske okkuperte områdene siden 2000.
Kilde: Defense for children International Palestine

Nyeste fra Dagsavisen.no: