Nyheter

Slik reagerer Stavanger-politikerne på budsjettforslaget

Stavanger-rådmannens budsjettforslag: Folkebadet ryker, driftsbudsjett omtrent som i fjor, dyrere SFO og dagsenter.

– Det blir ingen kutt, framholdt rådmann Per Kristian Vareide i sin presentasjon av driftsbudsjettet i handlings- og økonomiplanen for 2019–2022.

Han er uansett glassklar på behovet for hard økonomistyring, og mener det er tvingende nødvendig at en økende del av eldre får tilbud andre steder enn i sykehjem. Årsaken: Befolkningen blir stadig eldre, og omsorgen må finansieres.

– Vi er helt klart blant de kommunene som har høyest dekningsgrad på sykehjemsplasser, 25 prosent. Befolkningsframskriving viser at om vi ikke endrer på det, må vi bygge et nytt sykehjem tilsvarende Lervig sykehjem annethvert år, gjeldsgraden vår blir over 100 prosent og driftsbudsjettet vil da krype mot minus 6 prosent i 2033. Loven sier at vi som kommune ikke kan drive med underskudd, oppsummerte Vareide.

LES OGSÅ: Står på Storhaug-skole ferdig i 2022

– Effektivisering

Han trakk også fram at det allerede i dag er mangel på helsefagarbeidere. Hans oppskrift er klar: Digitalisering for å gjøre helsetjenestene mer effektive.

– 80–90 prosent av våre kostnader er lønn. Kan ansatte ta i bruk en maskin, teknologi eller digitalisering som gjør at de kan jobbe raskere, så er det arbeidstid som kan brukes andre steder. Noen ganger får vi også bedre kvalitet, sier Vareide til RA etter presentasjonen.

Han foreslår å bruke 100 millioner kroner i investeringer i velferdsteknologi over de neste fire årene.

– Rådmannen ga en glitrende presentasjon av både utfordringene i Stavanger og hvilke måter vi må jobbe på for å løse dem, sier Høyres gruppeleder John Peter Hernes.

LES OGSÅ: Så mye mer må barnefamilier betale

Folkebadet ryker nå

Rådmannen vil også kutte flertallspartienes svært etterlengtede Folkebad, som er kalkulert til rundt 1 milliard kroner.

– Vi skal i alle fall ikke bygge flere 25 meters bassenger før vi har fått et Folkebad, 25 meters bassengene er for lite besøkt, da er et folkebad bedre. Men jeg forstår at Rådmannen ikke ser muligheten til et Folkebad til 1 milliard kroner nå, sier Hernes.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) er også i hovedsak fornøyd.

– Rådmannen er meget lojal og følger opp våre politiske vedtak. Ingen store overraskelser, oppsummerer hun, og varsler samtidig at kampen mot svakere levekår i bydelene Hillevåg og Storhaug skal prioriteres.

– Vi må unngå at levekårsutfordringer hoper seg opp i enkelte bydeler, sier Sagen Helgø.

LES OGSÅ: Folkebadet er ikke med i budsjettet

– I en storm

Frps gruppeleder Christian Wedler, som også leder finansstyret, er langt mer bekymret.

– Stavanger by er i en ekstremt krevende situasjon. Rådmannen mener vi står foran et uvær, men der tar han feil. Vi er allerede i en storm, sier Wedler, og peker på en kommunal gjeld som øker og øker og et planlagt driftsresultat i årene framover som ligger under det måltallet kommunen selv setter.

Wedler og Hernes var begge klar på én sentral satsing: Tomter og andre tiltak få flere barnefamilier til å etablere seg i Stavanger.

LES OGSÅ: Liste og kutt, investeringer og økte priser er klar

Ap: – Vi må få flere pedagoger i barnehagene og lærere i skolen

– Det er bra at Rådmannen legger fram et budsjett uten direkte kutt. De store kuttene ble tatt i fjorårets budsjett, og de pengene er ikke tilbakeført, så vi vil ha flere pedagoger i barnehagene og flere varme hender i eldreomsorgen, sier Aps gruppeleder Kari Nessa Nordtun.

Hun etterlyser også styrking av «Leve hele livet»-prosjektet i budsjettet.

Hun peker på at sykefraværet i barnehagene i Stavanger er oppe i 11 prosent.

– Det er ikke tilfeldig at dette kommer etter fjorårets store kutt. De ansatte må springe mer, får dårligere tid til barn, og det blir stadig utskifting av personell. Det er ikke bra for de ansatte, og ikke minst: Det er ikke bra for barna. Antall pedagoger i barnehagene må opp og antall lærere i skolen må opp, supplerer Dag Mossige.

Han finner også en svært positiv post i budsjettet.

– Jeg er svært glad for at det er funnet mer penger til Lenden skole, som har stor og viktig kompetanse på mobbing, sier Mossige.

LES OGSÅ: Haller kan krympe til gymsaler i skoler

Venstre skuffet

Per A. Thorbjørnsen (V) er skuffet over at Folkebadet ser ut til å ryke.

– Jeg er skuffet over at svømmeidretten ikke er lagt inn i budsjettet. Folkebadet, enten det er en maksimum- eller minimumsversjon, ligger ikke inne. Folkebadet har vi, og vi er mange, klart å rote bort til det store intet. Jeg er også litt overrasket over at idrettshaller blant annet på Storhaug er nedjustert til gymsaler, sier han.

Han mener den store politiske diskusjonen framover blir hvor stor andel av befolkningen som får sykehjemsplass.

– Den store politiske diskusjonen blir sykehjem og dekningsgrad, skal den opprettholdes på 25 prosent eller reduseres til omtrent 18 prosent. Konsekvensene av å opprettholde 25 prosent er formidable og langt fra bærekraftige. Vi jobber gjennom ordningen «Leve hele livet» med å finne gode erstatninger, men å gi trygghet til syke eldre skal bli godt ivaretatt i framtiden blir en stor oppgave, sier Thorbjørnsen.

Mer fra Dagsavisen