Nyheter

Tørken bekymrer bøndene i Rogaland

Nå begynner tiden å renne ut, så håpet for mer avling er lite, sier Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag

Mange deler av Norge har opplevd en sydenaktig sommer med varme, sol og lite nedbør. Det er det ikke alle som jubler for. Lite, noen plasser ingen, nedbør har resultert i en tørke i landet uten like siden 1947. Et stort problem for mange av landets bønder og deres avlinger.

Nå er tørkekrisen, som har plaget Sør- og Øst-Norge, et faktum også i Rogaland.

– Det er krevende og har blitt kritisk for mange bønder også i Rogaland nå, sier Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag, og fortsetter:

– Hvis vi ikkje for regn snart så vil vi ikke få gjenvekst på gresset og har derfor ikke mulighet for de slåttene vi håpet på å kunne ta. Nå begynner tiden å renne ut, så håpet for mer avling er lite.

Flere konsekvenser

Tørken gir dårligere avlinger for bøndene og kan som konsekvens gi dårlig eller mindre fôr til dyrene. Resultatet er at bøndene må avhenge av vinterlageret sitt, importavlinger eller i verste fall avlive dyrene.

– Problemet er at hvis du begynner å bruke vinterfôret for tidlig så vil du ikke ha nok til å kunne fôre alle dyrene du normalt har, da må du redusere besetningen. Så vi må ha regn nå, for å redde avlingene, sier Epletveit.

Gode perioder med nedbør er ikke å ses i horisonten heller.

– På Vestlandet og i Trøndelag ser det ut til at det i begynnelsen av uken vil komme noe nedbør. Det vil nok likevel bare komme mellom 10 og 15 millimeter, så det vil trolig fremdeles være ganske tørt, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meterologisk institutt via NTB.

LES OGSÅ: Tørken viser sårbar produksjon

Møter landbruksministeren

Tørkekrisen har nådd et stadium hvor Bonde- og Småbrukarlag er i møte med landbruksministeren Jon Georg Dale (Frp) i dag angående hjelp fra regjeringen.

Ifølge NTB skal møtet handle om en mulig krisepakke som inkluderer økonomiske- og regelverksendringer.

Epletveit håper på en ordning som ser til beite, og sikkerhetskontroll av importfôr.

– Jeg håper de får til en erstatningsordning som også gjelder beite, for i Rogaland består nesten 50 prosent av arealet vi drifter av beite. Det betyr at når beiten begynner å tørke ut så må du begynne å bruke vinterfôret, sier hun, og fortsetter:

– Nå er tollen på importfôr borte men vi trenger et tilsyn, så vi er sikre på at det fôret vi tar inn til landet er smittefritt.

– Vi er et av verdens reneste land i forhold til produktene våre og at vi bruker lite antibiotika. Det er mindre farlige plante- og dyresykdommer her enn andre land. Da er det veldig kjipt å ta inn fôr med smitte, sier hun.

LES OGSÅ: Landbruksministeren vil møte Tine om tørken

Tidligere tiltak

I tillegg til tollfri import av fôr har Dale ilagt tiltak som arealtilskudd for korn, mindre toll på raigrasfrø og bønder i vanskelig likviditetssituasjon kan søke om forskudd på inntil 50 prosent av antatt erstatning for avlingsskade.

Minister Dale innrømmer også at det ikke er ubegrenset hva regjeringen kan gjøre.

– Politikken kan ikke alene kompensere for manglende regn, og vi er klar over at det vil bli en krevende høst og vinter for mange bønder, sa han til NTB tidligere denne måneden.

Mer fra Dagsavisen