Nyheter

– Nå fortjener vi et jordbær, Stanley

Full sykehjemsdekning, full barnehagedekning, gode skoler og rulleskianlegg ble framhevet på posisjonens årlige jordbærtreff. – I løpet av mine 20 år har det aldri sett bedre ut, mener varaordfører Pål Morten Borgli.

Foran hver sommer holder posisjonspartiene i Sandnes (Ap, Frp og Sp) pressekonferanse, med jordbær, hvor de forteller om hva de har fått til siden i fjor.

– Det har blitt en tradisjon. Vi kan ikke ramse opp alt. Da hadde det blitt en lang liste, sier Stanley Wirak (Ap).

Ordførerens skryteliste er kortet ned til følgende:

– Sandnes har full sykehjemsdekning, full barnehagedekning og gode skoler, sier Wirak, som også var snar med å føye til at Sandnes har vært inne i en tøff periode med arbeidsledighet og svak skatteinngang.

Sandnes ligger i dag under bemanningsnormen i barnehager, på seks voksne, som trer i kraft 1. august.

– Vi må ansette flere folk. Det spørs om vi klarer det over natten, men her må vi stå på, kommenterer Wirak, som også poengterte at Sandnes har vært igjennom tøffe tider.

– Det har vært nedgangstider. Vi har sagt nei til en del. Kanskje slipper vi det framover. Sandnes er rigget for framtiden.

LES OGSÅ: Kommunebarometeret 2018: Svakere helsetall. Stavanger slår Sandnes på skole. Barnevernet i Sandnes er på topp. Sola og Randaberg bedre enn naboene

– Aldri sett bedre ut

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) tok stafettpinnen videre.

– Solen står midt på himmelen og skinner ned på oss. Sandnes er definitivt rigget for framtiden. Det har aldri sett bedre ut for byen, i løpet av mine 20 år i «gamet», mener Borgli.

– Mye har vært på vent under oljenedgangen. Nå vil mange i gang med mye, fortsetter Borgli, og trekker fram kommunedelplanen med bolig- og næringsplaner.

– Sandnes skal legge til rette for alle som vil etablere seg i byen, enten det er bedrifter eller tilflyttere, sier Borgli, som mener Sandnes og regionen bør tenke større når det gjelder å være en attraktiv næringsregion.

LES OGSÅ: Borgli om mulig «nye Høyre»-flørt: – Lukker ingen dører

– Da BBC skulle flytte sitt hovedkontor, var det naturlig å tro at de skulle velge London. Det ble Manchester. Kanskje kan NRK flytte fra Marienlyst til Sandnes? Jeg vet ikke, men vi må tenke i slike baner, mener Borgli.

Ordfører Wirak har tidligere sagt at næringsareal skal være hyllevare i Sandnes.

Posisjonspartiene mener det er gode næringsmuligheter både i sentrum, Lura, Forus, Foss-Eikeland, Figgjo og Vagle.

– Med storkommunen Nye Sandnes blir det enda mer satsing på turist og reiselivsnæringen med Forsand på laget. Havbruk er også et spennende satsingsområde, sier Wirak.

Annelin Tangen (Ap) framhever at skoler pusses opp.

– I tillegg fikk vi nytt rulleskianlegg i Melshei, sier Tangen.

Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) framhever vedlikeholdsetterslepet på kommunale bygninger spises opp, samt tidlig innsats i skolen.

– For første gang har vi definert en psykisk helseplan for barn og unge, sier Selvikvåg.

LES OGSÅ: – Rådhuset blir et symbol på optimismen som råder i Sandnes

Vil bygge ishall neste periode

En egen ishall er det posisjonen gjerne skulle ha fått til denne perioden.

Men det får bli i neste periode, mener varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

– Sandnes har ikke en egen ishall, men det ønsker vi. Ishall er noe vi får mange henvendelser på. Det blir bare mer aktuelt når bomringen kommer, sier Borgli.

Flertallspolitikerne har også sett på tomter. Ishall-tomt på Lura, Varatun og Rundeskogen nevnes av ordfører Wirak, men ingenting er bestemt.

– Når det gjelder tomt må vi sjekke grundigere. Grunnforholdene må være gode. Isen må være bein, sier Borgli.

I neste periode ønsker posisjonen også å satse på ytterligere oppussing av skoler og bygging av Skaarlia skole. I tillegg til idrettssatsing og svømmehall på Iglemyr, Austrått.

LES OGSÅ: Selskaper i Sandnes smykker seg med Stavanger

– Vanskelig å endre et vinnerlag

I syv år har Sandnes vært styrt av Ap, Frp og Sp. Tidligere var også SV en del av posisjonen. Partiene kan ikke få sagt nok ganger hvor fornøyde de er med posisjonen får til, og hvor godt samarbeidet er. Betyr det at partiene er enige om å samarbeide uansett hvordan neste års kommunevalg går?

– Ingenting er absolutt i politikk, sier Stanley Wirak (Ap).

– Vi har styrt i syv år. Jeg mener vi har styrt på en god måte. Vi er forskjellige partier, men vi gir og tar og kommer til enighet, fortsetter Wirak, som stiller til gjenvalg som Aps ordførerkandidat.

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er enig.

– Hvert parti skal utvikle sitt eget partiprogram foran valget, men samarbeidet vårt har løftet Sandnes til et midtpunkt i regionen. Det er vanskelig å endre på et vinnerlag, sier Borgli.

LES OGSÅ: – Høyre trenger en ordførerkandidat som kan bygge allianse med Frp

Seland «spyr» av barnehage-skryt

Thor Magne Seland (H) mener mai-varmen har gått til hodet på posisjonspartiene.

– Jeg gir skryt og heier når ting er bra, og det er mye som er bra, men nå må varmen som var i mai ha gått til hodet på dem, sier opposisjonspolitiker Thor Magne Seland (H) om posisjons årlige pressekonferanse om hva de er mest fornøyde med siden i fjor vår.

Seland reagerer mest på «full barnehagedekning».

– Jeg holder nesten på å spy når jeg hører det. Full barnehagedekning har Sandnes hatt lenge. Utfordringen nå, etter den økonomiske smellen, er at avdelinger legges ned fordi det er for mange. Det er ikke positivt, sier Seland, som også påpeker at Sandnes har en vei å gå når det gjelder å komme innenfor den nye bemanningsnormen i barnehager som trer i kraft 1. august.

LES OGSÅ: Å stadig bli beskyldt for å snakke ned Sandnes, fikk Thor Magne Seland til å tenne på alle plugger

Seland mener også at posisjonen tar vel mye æren for etterslep av kommunale bygninger.

– Etterslepet av kommunale bygninger går ned fordi regjeringen har gitt tiltakspakker. Dette begynner å bli gammelt nytt. Det samme er rulleskianlegget i Melshei. De hadde vel også det med i fjor?

Seland registrerer at posisjonen forteller om skyfri himmel og sol. Nå har vi normalt «sommervær» i dag, og jeg ser sannelig noen skyer i horisonten, sier Seland og forklarer:

– Omstillingen er ikke over

– Ifølge økonomirapporten fra mai, er det betydelig skattesvikt. Omstillingsprosjekter er ikke ferdig. Posisjonen bruker fond for å få budsjettet i balanse, både i 2018 og 2019. Jeg tror ikke budsjettet blir lystig lesing før om et par år, sier Seland.

Han mener likevel at mye er bra, selv om det er hans jobb som opposisjonspolitikere å være kritisk.

– Vi har en framoverlent administrasjons som tar i bruk digitalisering og ny teknologi. Vi heier på næringsutvikling og turisme-satsingen og alt det spennende med Forsand, sier Seland.

Høyre-politikeren synes også at det er spesielt at posisjonen roser seg selv på skoleoppussing og at nye skoler skal bygges.

– Posisjonen har jo tidligere sagt at de vil bygge ved behov. Vi har sagt at skoler må stå klare. Det er for seint når skolene står klare først når elevene skal begynne i 3. klasse, sier Seland, som også reagerer på ønsket om å utprøve heldagsskole.

– Det er penger som kunne vært brukt på andre ting.

LES OGSÅ: Fastlegen som er klar til å ta Wirak

Mer fra Dagsavisen