Nyheter

Ny rapport: Bra på skole, svakere på helse

Kommunebarometeret 2018: Svakere helsetall. Stavanger slår Sandnes på skole. Barnevernet i Sandnes er på topp. Sola og Randaberg bedre enn naboene.

Stavanger-skolen er bedre enn Sandnes-skolen, skal vi tro rangeringen Kommunal Rapport årlig lager basert på tall fra blant andre KOSTRA, SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking.

– Skole har vært et prioritert område politisk i Stavanger, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

Stavangers plass nasjonalt er 39, Sandnes nr. 77. Sola er best i klasserommene lokalt, nr. 6 i landet, Randaberg nummer 58. Oslo (28) og Bergen (32) slår Sandnes og Stavanger, mens Trondheim (62) scorer dårligere enn Stavanger, Oslo og Bergen.

LES OGSÅ: Hit kan Vaulen skole flyttes

– Både Stavanger og Sandnes er gode på skole, vi ligger jo i øverste sjikt begge to. Jeg vet ikke hva forskjellene kommer av, men mener vi har en god skole også i Sandnes, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) til RA.

Svake helsetall

Helseområdet gir grunn til ettertanke for politikerne i Stavanger, som er rangert helt nede på 381. plass.

– At vi skulle gjøre det dårligere innen helsefeltet enn mange andre forstår jeg ikke. For eksempel viser ASSS-tallene (tall fra norske storbyer) at vi bruker mer på sykehjem og hjemmebaserte tjenester enn andre storbyer. Hvis vi scorer dårligere enn i fjor (da 277. plass, journ.anm.) må vi gå gjennom tallene og se på mulige årsaker, sier Sagen Helgø.

Hun peker også på årsakene til lav rangering på barnevern og helseområdet er sammensatte.

– Vi bruker for eksempel mye ressurser på smarte teknologiløsninger og «Leve hele livet»-prosjektet, sier Helgø.

Øvrige Nord-Jæren-kommuner gjør det også statistisk svakt på helseområdet: Sandnes: 287, Sola 381 og Randaberg 304.

LES OGSÅ: Nå må rektoren svare for svindel av nesten 20 millioner kroner

Gode på barnevern

Sandnes får en fjær i hatten i form av å være rangert som 4. best i landet på barnevern.

– Vi har flinke folk, og har også politisk sagt at de svakeste av de svake skal vi ta vare på. Vi har nok lært en del av tidligere runder, ikke bare Sandnes, men i hele regionen, sier Wirak.

Svakere barnehagetall

Barnehagetallene er ikke lystelig lesning for Sandnes-ordføreren: Sandnes nr. 405 av landets 426 kommuner. Stavanger 354, Sola 159 og Randaberg 253.

– Barnehagerangeringen forstår jeg rett og slett ikke. Vi har full barnehagedekning, de som trenger barnehageplass får det på dagen, og barnehagene våre er gode. Vi må finne ut årsakene til disse tallene, sier Wirak.

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) peker på mulige årsaker for hennes kommunes del:

– Vi har relativt nye og moderne barnehager som gir mulighet for rasjonell drift og fordeling av personell på tvers av avdelinger. Mindre barnehager har ofte flere ansatte per barn, og det kan slå ut i tallene, sier Enger.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som giftet seg i Domkirken

Topp 10 i Norge:

Topp 10-kommunene i Norge er 1. Mandal. 2. Hole. 3. Førde. 4. Oppegård. 5. Tynset. 6. Røyken. 7. Gjerdrum. 8. Gloppen. 9. Audnedal. 10. Asker.

Rangering og utvikling på Nord-Jæren:

Kommunal tjeneste, rangering blant Norges kommuner i 2016, 2017 og 2018:

Barnehager: Sandnes 385, 363, 405. Stavanger 331, 333, 354. Sola 326, 166, 159. Randaberg 255, 247, 253

Barnevern: Sandnes 34, 40, 4. Stavanger 254, 266, 240. Sola 168, 206, 45, Randaberg 43, 30, 51

Grunnskole: Sandnes 87, 80, 77. Stavanger 31, 34, 39. Sola 11, 15, 6, Randaberg 43, 67, 58

Helse: Sandnes 111, 269, 287. Stavanger 108, 343, 287. Sola: 376, 277, 381. Randaberg 146, 150, 304.

LES OGSÅ: Innbrudd i flere bedrifter

Sola og Randaberg

Sola-ordføreren vil bli bedre på helse, men er stolt av skolesektoren.

– Vi er totalt sett best i Rogaland, blant de rundt 20 beste i landet og forbedrer oss over halvparten av de ulike områdene i barometeret, sier Ole Ueland (H).

Han kan notere en 21. plass blant landets kommuner, forbedret 17 plasser fra i fjor.

– Samtidig er rike Sola dårlige på helseområdet i Kommunebarometeret, helt nede på 381. plass og betydelig svakere enn fjoråret?

– Jeg ser at vi har en vei å gå på dette området, og trenger tid til å gå inn i analysene. Vi må nok se på fastlegetjenestene våre, men i år har vi styrket jordmortjenesten og fått flere helsesøstre, sier Ueland.

Grunnskolen i Sola rangeres på 6. plass i Norge.

– Vi er krye av Sola-skolen, og har satset mye og målrettet år etter år, blant annet med videreutdanning av lærere og økt bruk av teknologi, blant annet har alle elevene egne nettbrett, sier Ueland.

Ordfører Kristine Enger i Randaberg må også konstatere at kommunen havner langt ned på tabellen innen helse, på 304. plass, betydelig svakere enn fjorårets tall.

– Vi ser ikke helt årsaken ennå. Nedgangstidene i vårt distrikt fører til en svakere økonomi i området, og det kan slå ut for rangeringen, sier Enger til RA.

Hun peker også på at Randaberg investerer mye for tiden, noe som gir en høy gjeldsgrad.

– Vi bygger nytt sykehjem, ny skole og nytt ressurssenter, og investerer bevisst høyt nå, sier Enger.

– Stavanger, nr. 39, har bedre score på grunnskolen enn Randaberg, nr. 68?
– Stavanger har nok stor variasjon på de mange ulike skolene. Jeg er fornøyd med at alle de tre 1.-10-trinn-skolene i Randaberg holder et godt nivå. Jeg er fornøyd med at vi er på topp 100-listen over norske kommuner på skoleområdet, sier Enger.

LES OGSÅ: Dette mener Ottar er helbom

ASSS-tall vektlegges

Assisterende rådmann Per Haarr i Stavanger kommune påpeker at barometeret ikke er eksakt vitenskap.

– Kommunebarometeret er så ferskt at vi ikke har hatt anledning til å sammenligne med ASSS-rapportene. Det er vanskelig å gi helt eksakte forklaringer uten å gå i dybden for å finne hvordan vi skal oppfatte sammenligningen med andre kommuner. Som Kommunal Rapport selv skriver i Kommunebarometeret: «Den største faren er at interessante faktorer ikke blir målt i det hele tatt», sier Haarr til RA.

Tallgrunnlaget: 

Kommunal Rapport-konklusjoner basert på de foreløpige tallene:

Kommunene i Vest-Agder ligger an til å komme best ut. Både Mandal, Audnedal, Songdalen, Søgne og Kristiansand er blant kommunene i eller nær toppsjiktet per nå. Også i fjor var det Vest-Agder som samlet sett hadde de beste kommunene.

Kommunene i Vestfold og Oslo/Akershus følger deretter. Hele syv kommuner i Akershus ligger i toppsjiktet: Oppegård, Gjerdrum, Asker, Bærum, Skedsmo, Nittedal og Ås.
De tre nordligste fylkene har som vanlig kommunene med dårligst plasseringer. Fortsatt kommer Finnmark-kommunene klart dårligst ut. Av de 25 kommunene som foreløpig ligger dårligst an, er bare tre plassert i Sør-Norge.

Storkommunene kommer best ut. De foreløpige tallene indikerer at kommunene over 50.000 innbyggere ligger bedre an enn før – og flere av dem har forbedret seg i store deler av barometeret.

Frp-kommuner best an

Kommunene med Frp-ordfører ligger best an. Det er få Frp-kommuner, men jevnt over ligger de litt bedre an enn andre kommuner. Det er kommunene med ordfører fra bygdelister eller lokale partilister som kommer dårligst ut på statistikken.

Det er innen sektorene grunnskole, miljø og ressurser og enhetskostnader at de store kommunene virkelig ligger godt an. Nøkkeltallene som er i bruk innen pleie og omsorg gir imidlertid mange dårlige plasseringer for de større kommunene. Små kommuner har klart bedre plasseringer hva gjelder enerom på sykehjem, plasser til rehabilitering, mottak av utskrivningsklare pasienter og andel av de med funksjonshemninger som får bistand til å delta i jobb og studier.

Tallene Kommunal Rapport har utarbeidet for de ulike sektorene i din kommune kan du finne her. 

Mer fra Dagsavisen