Nyheter

– Vi er bekymret for situasjonen

Tingretter over hele landet slår alarm: Kvalitetssikringen av de sakkyndige i barnesaker er for dårlig. I Stavanger er utfordringen at de har for få sakkyndige å spille på.

Sakkyndige psykologer spiller en sentral rolle når mor og far strides i retten om hvem som skal få omsorgen for barnet. De sørger for å bringe sine faglige anbefalinger inn i saken når dommeren skal treffe en avgjørelse om barnets framtid. Men utvelgelsen av sakkyndige psykologer i barnesaker – og mangelen på dem – skaper bekymring i flere av landets tingretter.

– Vi har over tid vært bekymret for at noen av dem som står på listen over sakkyndige, leverer arbeid som ikke holder god nok faglig kvalitet. Det kan gjøre det vanskeligere for retten å komme fram til en riktig avgjørelse, med den risikoen det medfører, skriver avdelingsleder i Oslo tingrett, Hanne Signe Nymoen, i en e-post til RA. Sammen med kollega og sorenskriver Geir Engebretsen står hun bak et brev til Domstoladministrasjonen (DA) hvor de ber DA kontakte Barne- og likestillingsdepartementet om å sette i gang et arbeid for å kvalitetssikre listen over sakkyndige som kan oppnevnes i saker etter barnevernloven og barneloven.

Initiativet støttes av både Stavanger tingrett, Sør-Trøndelag tingrett, Bergen tingrett og Kristiansand tingrett.

Tingrettsdommer og avdelingsleder Hanne Signe Nymoen i Oslo tingrett.

Tingrettsdommer og avdelingsleder Hanne Signe Nymoen i Oslo tingrett.  FOTO: OSLO TINGRETT

Feil avgjørelser

I dag står 230 psykologer på liste over barnefaglige sakkyndige. Men til tross for at listen blir administrert av Psykologforeningen på vegne av Barne- og likestillingsdepartementet, holder den ikke mål, erfarer Oslo tingrett.

For å stå på den aktuelle listen i dag må psykologene ha gjennomført et eget utdanningsprogram for barnefaglige sakkyndige. Utover det «skjer det ingen løpende kvalitetssikring av arbeidet som utføres av de sakkyndige», heter det i brevet fra tingretten som er datert slutten av februar.

– Manglende kvalitetssikring av listen innebærer en risiko for at domstolene gjentatte ganger benytter sakkyndige som leverer utilfredsstillende arbeid, med det resultat at avgjørelsene våre kan bli feil, skriver de.

LES OGSÅ: Innsatt rømte på vei til Jæren tingrett

Flere saker

Også i Stavanger tingrett har de i noen få tilfeller vært vitne til slett psykologfaglig arbeid blant barnefaglige sakkyndige, ifølge sorenskriver Helge Bjørnestad. Han tror imidlertid at sakkyndiglisten byr på en større utfordring i Oslo og Akershus.

– Fordi forholdene i Stavanger er mindre enn i Oslo har vi bedre oversikt over hvem som leverer kvalitet. De vi har gode erfaringer med bruker vi  ofte. Det er bekymringsverdig at vi har for få sakkyndige å spille på i barnesaker, sier han.

Situasjonen er ikke blitt bedre av at antall barnesaker har skutt i været i Stavanger år. Hittil i år har de fått 25 slike saker i fanget. I fjor behandlet de til sammen 75 barnesaker, noe som er en nedgang fra de to foregående årene. Tallene på innkomne saker i år ligger hittil i år på samme nivå som i 2015 og 2016.

Med i diskusjonen

Hanne Signe Nymoen i Oslo tingrett forteller at de ikke sitter på det endelige svaret på hvordan sakkyndiglisten kan kvalitetssikres godt nok, men at de gjerne vil være med i diskusjonen.
– Det er etter vår mening ikke tilstrekkelig at man kun har gjennomført et utdanningsprogram, skriver hun.

– I dag har vi en ordning der Barnesakkyndig kommisjon gjennomgår de sakkyndiges vurderinger i barnevernssaker. Vi ønsker at denne ordningen også skal omfatte saker etter barneloven.

LES OGSÅ: Over 150 personer i soningskø i Rogaland

Selvstendig ansvar

Thomas Nordhagen er leder for styringsgruppen for det barnefaglige sakkyndighetsprogrammet.

– Det er definitivt rom for å finne bedre løsninger for listen enn hva som er tilfellet i dag, men uansett løsning vil det være vanskelig å finne objektive kriterier for å si at du ikke er god nok som sakkyndig på generelt grunnlag, sier Nordhagen, og minner om at dommerne i dag har et selvstendig ansvar for å påse at den sakkyndige de bruker har de kvalifikasjonene som trengs.

I Domstoladministrasjonen vil de følge opp saken med departementet i løpet av året. De vil også bringe temaet opp på et planlagt møte med Barneombudet, opplyser Solveig Moen, avdelingsdirektør i DA til RA.

Det lyktes ikke RA å få en kommentar fra Barne- og likestillingsdepartementet på mandag.

Mer fra Dagsavisen