Nyheter

Nå skal partiet hans bli nasjonalt

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Stavanger har planer om å ekspandere til flere byer. Valgforsker tror partiet kan overraske ved neste valg.

– Målet er helt klart å få slutt på disse bypakkene som ikke er veien å gå for å få finansiert infrastruktur. Ved å utvide partiet til andre byer, sender vi et sterkt signal om at man bør begynne å se etter andre løsninger, sier gruppeleder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), til RA.

– Det kan ikke være slik at bompenger skal straffe folk økonomisk alt etter hvor de jobber og bor.

I tre år har nisjepartiet hans hatt en plass i det politiske landskapet i Stavanger. Partihistorien strekker seg tilbake til høsten 2014 da det ble foreslått en ny bompengering på Nord-Jæren. Det skjedde til store folkelige protester: Hele 24.000 medlemmer meldte seg inn i Facebook-gruppen til Myrhol mot forslaget.

LES OGSÅ: Mindre bompenger med SV

Stortinget i sikte

Da fylkestinget i Rogaland desember samme år vedtok bypakken med bompengeforslag, hadde gruppen to valg: Gi sin støtte til ett parti som støttet deres sak, som Frp, eller starte sitt eget. Folkeaksjonen gikk for sistnevnte, og ved kommunevalget i 2014 klarte de å sanke 4,3 prosent av stemmene i Stavanger, samt tre seter i bystyret.

– Vi hadde et valgkampbudsjett på bare 3000 kroner, sier Myrhol, som nå våger å tenke større.

– Stortingsvalg i 2021 kan bli ett av flere alternativ, alt etter hva vi oppnår i kommunevalget i 2019, sier han, som da håper at de klarer å stille med lister i flere byer.

Mangler underskrifter

I første omgang sikter de mot å bli registrert i partiregisteret for mulig utvidelse til andre Rogalands-kommuner og byer som Oslo og Bergen. Til nå har de klart å samle inn om lag halvparten av de 5000 underskriftene som kreves for registrering.

– Vi er i dialog med aktuelle kandidater i disse byene, men foreløpig er ikke det formelle på plass, men særlig i Oslo har vi fått sterke signaler fra en kandidat ønsker å stille på liste for oss, sier han, som foreløpig ikke ønsker å nevne noen navn, men forteller at personene er sentrale i bompengedemonstrasjonene som har vært i hovedstaden og i Bergen.

Men å samle utenbys støttespillere til et parti som har én klar kampsak, kan være utfordrende, medgir han.

– Bompengesaken er vi enige om, men vi bør også ha de samme grunnleggende ideene på andre felt. Vi har jo et partiprogram som omhandler mer enn bare bompenger, sier han.

LES OGSÅ: Markerte motstand mot bompenger

Vekker sterke følelser

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger er ikke overrasket over at nisjepartiet går med planer om å ekspandere.

– Det virker helt logisk og fornuftig, sier han, og viser til at det i Bergen og Oslo har vært store bompengeprotester.

– Dette er en sak som vekker sterke følelser, sier han.

At nisjepartiet FNB ennå kan være et parti å regne med framover, mener han det er to grunner til:

– FNB får markere seg ekstra på denne saken side fordi Frp sitter i regjering. Hvis Frp hadde vært i opposisjon, så kunne de ha artikulert bompengeavgiften på en helt annen måte. Nå er de selv i ferd med å bli fanget av de store administrative systemene de var mot. Samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen er en god selger, men bompenger er en sak som gjør folk forbannet. Uansett hva Frp gjør i dette spørsmålet, så vil partiet kunne få skylden, sier Tuastad, som mener FNB har nok en fordel:

– Saken vil sannsynligvis ikke være borte fra dagsorden i neste års lokalvalg.

– En boost

– Hvor langt tror du FNB har mulighet til å nå?

– Vanligvis har jeg liten tro på énsakspartier som De Kristne fordi det skal mye til å få oppmerksomhet. Denne gangen er det en del omstendigheter som gjør at valget for FNB kan være spennende. Bompenger skaper engasjement, og ved neste valg er det ikke utenkelig at denne saken varer langt inn i valgkampen. Da har i så fall FNB fått en skikkelig bra timing for sin store sak, sier han.

Frode Myrhol tror selv at partiet hans kommer til å stille sterkt ved kommunevalget i 2019.

– I Stavanger tror jeg partiet vårt vil få en boost. De nye bomringene som kommer til Stavanger til høsten, vil da ha vært på plass i ett år, og folk vil ha kjent på kroppen hva dette faktisk betyr, sier han, som påpeker at de ved neste valgkamp sannsynligvis har 200.000 kroner eller mer på bok.

LES OGSÅ: Bompenger endelig vedtatt

Mer fra Dagsavisen