Nyheter

Bileiere trekker ut piggene for å spare piggdekkavgift

I kjølvannet av innføringen av piggdekkavgift i Stavanger, velger noen bileiere å fjerne piggene fra vinterdekkene sine. – Kan være farlig, advarer dekkforhandler.

– Daglig får vi forespørsler fra bileiere som ønsker å fjerne pigger fra vinterdekkene sine. Til dem svarer jeg: Det vil jeg ikke anbefale, sier avdelingsleder Bjørn Borgen i dekkforhandlerkjeden Dekk1 Stavanger, til RA.

– Hvorfor ikke?

– Du mister egenskapene som et vinterdekk skal ha. Piggfrie vinterdekk er konstruerte nettopp for at pigger ikke skal monteres. De har en annen gummiblanding og flere riller på dekkene. Piggdekk har ikke like mange riller som de piggfrie variantene.

LES OGSÅ: Flere kjører med pigg i Stavanger 

Reklamerer på Facebook

Ifølge ham blir bremsestrekken lengre på et piggdekk uten pigger kontra nye vinterdekk. Gummilaget blir dessuten tynnere, og det blir lettere å punktere.

– I verste fall kan det være farlig, sier han, som opplyser at det er én årsak til de daglige spørsmålene de får om temaet: Piggdekkavgiften på 1400 kroner som ble innført fra 1. november i Stavanger kommune. 

I lokale kjøp- og salgsgrupper på Facebook er det dem som forsøker å tjene penger på piggtrekking. Bileier Rune Høydalsvik i Sandnes tilhører gruppen som har valgt å dra ut piggene selv, noe han har gjort på to av kjøretøyene sine.

– Piggdekkavgiften er grunnen til at jeg har gjort dette, sier han til RA.

Han avviser at han setter familiens sikkerhet på spill.

– Noen påstår at det er livsfarlig å fjerne piggene fordi det er forskjell i gummiblandingen på piggdekk og piggfrie dekk. Jeg forhørte meg med dekkforhandleren min om fjerning av pigger, men verken de eller leverandørene kunne finne dokumentasjon på at sikkerheten blir mindre av å trekke piggene ut, hevder han.

LES OGSÅ: Nå kommer piggdekkavgiften

Lovlig praksis

Sjefingeniør i Statens vegvesen, Arild Ragnøy, mener at det fint går an å tilpasse seg kjøring med piggdekk uten pigger.

– Det gjelder å kjøre litt saktere og beregne bremselengder dersom føret tilsier det. Det er lov å kjøre med piggdekk uten pigger, sier han til RA.

På glatt bane oppnår man bedre friksjon ved å kjøre med et moderne piggfritt dekk enn et avpigget dekk, ifølge ham.

– Samtidig finnes det situasjoner hvor det ikke spiller noen rolle om man har tatt ut piggene. Alt avhenger av føret, sier Ragnøy. 

LES OGSÅ: – Helt urimelig å innføre piggdekkavgift

Slipper gebyr

I Stavanger kommune er de kjent med at enkelte fjerner pigger for å slippe avgift.

– Hvis man fjerner piggene, er det ikke grunnlag lengre for å kreve gebyr. Men å kjøre med piggdekk uten pigger er ikke noe vi vil anbefale. Sikkerheten blir dårligere, mener miljøsjef i Stavanger, Jane Nilsen Aalhus. 

LES OGSÅ: Bergen og Oslo-området er flinkest i piggfri-klassen

Nyeste fra Dagsavisen.no: