Nyheter

Nå kommer piggdekkavgiften

1.400 kroner må du regne med å punge ut dersom du planlegger å kjøre med piggdekk i Stavanger kommune i vinter.

Av: Ingunn Walderhaug

Fra 1. november må alle som kjører bil med piggdekk betale avgift til Stavanger kommune. Betalingsløsningene er klare allerede fra 16. oktober.

Bystyret i Stavanger vedtok å innføre piggdekkgebyr i februar i år. Det var Ap, Venstre, MDG, SV og Rødt som sørget for vedtaket. Hovedargumentet var at piggdekk fører til svevestøv og dårligere luftkvalitet i byen.

– Vi har kjørt en kampanje noen år nå. Det har ikke ført til en økning i andel biler med piggfrie vinterdekk. Det var behov for ytterligere tiltak, sier miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus.

Også i Oslo, Bergen og Trondheim er det innført piggdekkgebyr.

– Vi har sett en økning i andelen piggfrie vinterdekk i andre byer med samme løsning, forklarer Nilsen Aalhus.

LES OGSÅ: – Å innføre piggdekkavgift er forhastet og lite gjennomtenkt

Gjelder i de største byene

Om du planlegger å kjøre bil med piggdekk gjennom vintersesongen, altså fra 1. november og frem til over påsken, må du punge ut 1.400 kroner. For én måned vil det koste 450 kroner og for ett døgn – 35 kroner. For biler med tillatt totalvekt på 3.500 kilo eller mer er satsene det dobbelte. Satsene er de samme som i Bergen, Oslo og Trondheim. Det gjør at om du har betalt gebyret ett av disse stedene, kan du kjøre med piggdekk i Stavanger uten å betale på ny. Det samme gjelder om du har betalt i Stavanger og vil kjøre i de andre byene.

De med sykler og motorsykler med piggdekk er unnlatt ordningen, det samme gjelder de med p-bevis for forflytningshemmede og utrykningskjøretøy.

LES OGSÅ: – Når pengene i Stavangers gebyrkasse klinger, vil også «Miljøbyen Stavanger» forsvinne

Betal med app

Det er Stavanger parkering KF som skal ha ansvaret for kontrollene, i samarbeid med Statens vegvesen og politiet. Boten for å kjøre med piggdekk uten å ha betalt gebyr blir på 750 kroner.

Gebyret kan betales via Stavanger parkerings app, EasyPark-appen, Stavanger parkerings nettside eller å vippse til «Pigg Stavanger». Om du ønsker å betale i person, kan dette gjøres på utvalgte Shell- og Circle K-stasjoner, samt i kiosken på ferja mellom Arsvågen og Mortavika.

LES OGSÅ: Andelen med piggdekk øker i Sandnes og Stavanger – som eneste byer i landet

Kjør piggfritt

Ennå er det ikke vedtatt hva pengene som kommer inn fra gebyrordningen skal brukes til.

– Dette skal bystyret vedta ved slutten av året. Vi ønsker at pengene går til tiltak for bedre luftkvalitet, for eksempel pant på gamle vedover, sier Nilsen Aalhus.

Men hva med de som ikke ønsker å betale gebyret? Stavanger kommune advarer på sine nettsider mot å fjerne piggene fra dekket selv. Det beste tipset er, i følge kommunen, å gjøre det tre av fire bilister i Stavanger allerede gjør: å kjøre piggfritt.

LES OGSÅ: Kjørte med piggdekk i slutten av juni

Fem på gata: Hva synes du om piggdekkavgiften?

Solveig Nårstad (66), Jåttå.

– Jeg synes den er super! Hva skal vi med piggdekk? Jeg kjører elbil, uten piggdekk.

 Solveig Nårstad (66), Jåttå.

Tonje Margrethe Høines (25), Sandnes, jobber i Stavanger.

– Den gjør meg ingenting. Jeg kjører piggfritt. Jeg har bodd i Oslo i flere år og er vant med avgift på piggdekk.

Tonje Margrethe Høines (25), Sandnes, jobber i Stavanger.

Martin Hamlot (29), fra Harstad, bor i Stavanger.

– Storbyer må vel kanskje ha det. Jeg er vel litt imot avgiften, for jeg er vant med å bruke piggdekk i Harstad. Men jeg kommer ikke til å bruke det her, jeg er ikke interessert i å betale ekstra.

Martin Hamlot (29), fra Harstad, bor i Stavanger.

Marius Stangenes (39), Vaulen.

– Jeg har ingenting i mot den. I byen trenger vi knapt vinterdekk. Har du hytte i Sirdalen, kan du vel stå i det den avgiften koster.

Marius Stangenes (39), Vaulen.

Arne Thomas Hovland, Stavanger.

– Det er på tide. Jeg kjørte med piggdekk før, men sluttet for to år siden. Bomringen påvirker mer, den slipper du ikke unna.

Arne Thomas Hovland, Stavanger.

Mer fra Dagsavisen