Nyheter

Disse stedene tar barn og unge på alvor

Tasta skatepark, Ajaxparken, Jåttå barnehage og St. Petri menighetshus er de nominerte til byggeskikkprisen.

Årets tema for byggeskikkprisen er «gode bygninger og steder for barn og unge».

– Kommunen ønsker i år å hedre bygninger eller uteområder som tar barn og unge på alvor, og hvor de kan føle på kroppen hvordan god arkitektur kan bidra til en mer opplevelsesrik hverdag, forteller sivilarkitekt Ingrid Eileraas i Stavanger kommune. Byggeskikkprisen har blitt delt ut årlig siden 2009, og årets vinner får overrakt prisen av ordfører Christine Sagen Helgø (H) på Ledaal 20. oktober.

LES OGSÅ: Byggeskikkprisen til 5° Øst

20 forslag

Eileraas forteller at årets tema har gitt 20 kvalifiserte forslag.

– Juryen har mottatt i alt 20 kvalifiserte forslag til årets pris. Av disse er fire prosjekter nominert, forteller hun.

Og siden barn og unge er tema har kommunen også invitert målgruppen inn i juryarbeidet.

Klasse 7B fra Sunde skole fikk være med som jurymedlemmer.

LES OGSÅ: «Biblå» fikk byens byggeskikkpris

Tasta skatepark

Anlegget omtales som et etterlengtet løft for byens skatemiljø. I begrunnelsen for nominasjonen heter det:

«Lokale krefter har jobbet tett med kommunen og profesjonelle designere for å utforme anlegget som blir det største av sitt slag i Norge. Skateparken ble åpnet i 2016 og ble umiddelbart et yndet sted for barn og unge, både skatere og barn på sparkesykkel. Byggetrinn 2 vil supplere anlegget med mer skateareal og et cafebygg, og gi området enda flere bruksmuligheter. Anlegget fremstår som svært gjennomført med høy kvalitet i utforming, materialer og utførelse.»

Ajaxparken

Om Ajaxparken skriver juryen:

«Lekeplassen ligger som en gjemt juvel i en tett bystruktur, og selv om arealet er lite, oppleves Ajaxparken som et helt byrom. Lekeplassen fremstår som noe helt annet enn mange andre lekeplasser, en fantasiverden som er gjenkjennelig for barna og samtidig spennende å utforske. Landskapet spenner fra jungel med tiger, en giraff og et grisehus, til en verden under havet med fisk, en båt og en skrekkinngytende hai. Både barnas motorikk og fantasi blir utfordret her.»

Jåttå barnehage

Jåttå barnehage er den største kommunale barnehagen i Stavanger som ikke består av midlertidige modulbygg.

I dag er det 230 barn fordelt på 16 avdelinger. I begrunnelsen heter det:

«Selv om bygget er stort, oppleves det som passe stort både for voksne og de små. Barnehagen har et stort fellesrom med bibliotek, klatrevegg, ulike aktivitetsapparater og scene. Utearealet er på hele 11 mål og grenser opp mot et stort friområde som gir flotte turmuligheter.»

St. Petri menighetshus

Om St. Petri menighetshus på Våland skriver juryen:

«Et nytt, spennende og allsidig aktivitetshus hvor både bygg og uteområde er tilrettelagt for barn og unge. Den overordnede arkitektoniske ideen er å skape et anlegg som glir fint inn i trehusbyen. Anlegget har en enkel, men gjennomført og robust materialbruk med høy kvalitet, spesielt tilpasset unge brukere. Huset fungerer både på dag- og kveldstid, alle ukedager og i helger med et program som favner barn og unge fra baby til konfirmasjonsalder.»

Mer fra Dagsavisen