Nyheter

Setter foten ned for forslag om strengere straffer

Den 13. juni vil flertallet i Stortinget stemme nei til regjeringens forslag om å heve straffenivået for folk som har begått flere lovbrudd.

For å komme dagens «kvantumsrabatt» til livs, foreslo Justisdepartementet før jul å heve straffenivået i saker hvor en gjerningsperson har begått flere lovbrudd til maksimalt 30 års fengsel.

Etter at forslaget fikk kritikk fra flere høringsinstanser ble det moderert til 26 års fengsel, men tirsdag leverte justiskomiteen på Stortinget sin innstilling om å stemme ned forslaget.

Forslaget hadde kun støtte fra regjeringspartiene Høyre og Frp, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet var blant partiene som stemte mot.

–Jeg er veldig skuffet over at Ap og Senterpartiet stemmer mot et forslag som ville økt straffene. Loven ville rammet dem som utfører de verste forbrytelsene flere ganger. Det handler om grunnleggende rettferdighet, sier Peter Christian Frølich (H), som er saksordfører for lovforslaget.

Arbeiderpartiet har på sin side vært kritisk til at regjeringen ba om hastebehandling av saken. De sier de ikke nødvendigvis er imot forslaget, selv om de vil stemme det ned 13. juni.

– Vi er ikke mot forslaget, men vi kommer til å be om en grundig redegjørelse med bakgrunn i innsigelser som er kommet fra tunge aktører på feltet. Kritikken fra Høyre preller av som vann på gåsen, sier Ap-politiker og medlem av justiskomiteen på Stortinget Kari Henriksen til Nettavisen.

Mer fra Dagsavisen