Nyheter

– «Oljå» må bli bedre på digitalisering og automatisering

Ove Ryland i EPIM mener oljebransjen ikke må bli «det nye Nokia».

Ove Ryland i EPIM. Foto: Privat

Ove Ryland er daglig leder i EPIM, som er en forening styrt av operatørselskapene på norsk sokkel for samhandling og informasjonsdeling.

Ryland forstår Ståle Kyllingstads resonnement om at fjernstyring vil bli mer og mer aktuelt.

LES OGSÅ: – Vil ikke trenge offshorearbeidere

– Vi skal ikke veldig langt fram i tid før vi ikke trenger offshorearbeidere. Med droneteknologi kan vi flytte deler til og fra plattformene, og vi ser en stor utvikling i robotisering, forteller Ryland overfor RA.

Det er ikke tvil om at norsk oljeindustri er verdensledende på teknologi. Likevel mener Ryland at oljebransjen har mye å gå på når det gjelder digitalisering og automatisering.

– Konservativ

– Oljenæringen er flinke på teknologibruk, men bransjen er også konservativ. Det er mange penger i omløp, gode marginer, og kravet til omstilling har ikke alltid vært like tydelig. Dessuten har næringen ikke hatt konkurrerende energiformer, sier Ryland.

Han mener det er en del manuelt styrte prosesser som enkelt kunne blitt digitalisert.

– Jeg får litt déjà vu fra forrige krise. Man sier opp folk og kutter aktivitet, men man må også huske at man kan spare mye på å bytte ut manuelle rutiner. Oljebransjen må ikke bli «det nye Nokia». Man kan ikke ignorere den teknologiske utviklingen som skjer rundt oss, sier Ryland, som mener digitalisering og automatisering må mer opp i den offentlige debatten.