Nyheter

Byggeskikkprisen til 5° Øst

5 ° Øst fikk Stavanger kommunes byggeskikkpris 2016.

Bilde 1 av 3

Stavanger kommunes byggeskikkpris 2016 tildeles arkitekt Link Arkitektur, Rambøll landskap og oppdragsgiver OBOS Nye Hjem, Coop Norge Eiendom AS og K2 Stavanger AS for lokalsenteret og tilhørende kvartalslekeplass i prosjektet 5 ° Øst.

Det ble klart under et arrangement på Ledaal i dag. Vinneren fikk overrakt prisen av ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Vinneren ble kåret i konkurranse med Mathallen og St. Petri-kirke. Totalt var det sendt inn 17 forslag. Tre ble nominert av juryen.

LES OGSÅ: Hvem vinner byggeskikkprisen?

Hallvard Nordahl, prosjektdirektør i OBOS, strålte etter å ha mottatt pris og diplom.

– Dette er vi strålende fornøyde med. Jeg ble positivt overrasket over å bli nominert, og det er gulljevt å vinne. Det er kjempepositivt for prosjektet og det gir et løft, sier Nordahl til RA.

– Det er litt prestisje i å vinne Byggeskikksprisen her i Stavanger, legger han til.

Pål Njærheim, daglig leder i K2 Stavanger, mener prisen betyr mye for alle involverte.

– Mange har vært med og realisert dette, men alle kan ikke være her i dag. Vi er stolte. Det var tre flotte prosjekter som var nominert. Dette betyr mye for oss og for prosjektet, sier han.

– Vi er stolte, og det er kjekt å se at det er så mange mennesker som bruker områdene rundt kvartalet, legger Hanne Kruse i Link arkitektur til.

– Positiv effekt

Om 5 ° Øst trekker juryleder Kari Raustein fram betydningen det har fått som kvartalssenter.

Butikker, spisesteder og andre offentlige tilbud i 1. etasje med direkte utgang til gateplan skaper et attraktivt gateløp og bidrar til et levende byrom.

– Prosjektet har hatt en veldig positiv effekt i bydelen, og er med på å åpne opp kvartalet. Uteområdene blir mye brukt av både små og store og er blitt et veldig bra anlegg, sier Raustein.

Ordføreren vil fremme møteplasser

Tema for årets Byggeskikkpris var «Gode møteplasser». Ordfører Christine Sagen Helgø (H) ønsker seg flere møteplasser i byen.

– Vi kan bygge så fine bygninger vi bare vil, men om det ikke er folk som bruker områdene så er det lite poeng i det. Vi må skape møteplasser der folk kan møtes. Vi må skape liv, sier Sagen Helgø til RA.

– Ved å gi prisen til dette prosjektet, ønsker juryen å framheve det planmessige grepet som ligger i å «vrenge» lokalsenteret utad. I en tradisjonell sentertenkning ville butikkene vendt ryggen mot utsiden og lagt butikkinngangene inn mot en intern gang. I dette prosjektet er utgangene plassert ut mot gata og kvartalekeplassen, og resultatet er aktive fasader og et mer opplevelsesrikt gateliv, sa ordføeren i sin tale.

Byggeskikkprisen er blitt utdelt årlig siden 2009.

– Byggeskikkprisen er en hederspris for byggverk og bygde omgivelser som gjennom arkitektur, utførelse og materialbruk bidrar til å heve og utvikle allmenn byggeskikk i byen, sier Sagen Helgø.

Nyeste fra Dagsavisen.no: