Nyheter

Kun 97 av 1000 plasser i bruk – SV-topp vil fylle opp asylmottaket

Kun 97 av 1000 asylplasser er i bruk på Forus-mottaket. Eirik Faret Sakariassen (SV) vil samkjøre med resten av Europa, og fylle opp de resterende 900 plassene.

Bilde 1 av 2

– Hver uke kommer det mellom 5000 og 10.000 flyktninger til Europa. Hovedsakelig Italia, Hellas, Tyrkia og Bulgaria. I Norge, i sommer, er det kun mellom 49 og 85 som har søkt asyl. I Sør-Europa er kapasiteten sprengt. 160.000 flyktninger sitter i Italia og Hellas og venter på å bli fordelt til resten av Europa, sier Eirik Faret Sakariassen (SV).

LES OGSÅ: Her planlegger kommunen asylmottak – naboene protesterer

Betaler fullpris uansett

Mottaket på Forus har 1000 plasser. Utlendingsdirektoratet (UDI) betaler 625 kroner per person i døgnet – uavhengig om mottaket er fullt eller ikke.

– Nå er det under 100 personer på Forus. Vi er nede på en tiendedel av kapasiteten, og det offentlige betaler fullpris hver dag, sier Faret Sakariassen.

SV-politikeren mener at forholdene til tider ikke var perfekte på mottaket i Forusbeen 35 da det på det meste var 932 personer i midten av januar, men Faret Sakariassen mener likevel at Forus Transittmottak må fylles opp.

– Ellers kan vi risikere å gjenoppleve flyktningkrisen som vin hadde i fjor, hvor det kom uoversiktlige mange til landet. Hvor det rant over med mennesker over grensen fra Russland, og ingen visste hvor mange som faktisk ville komme, sier Faret Sakariassen og fortsetter:

– Står klart

– Vi håndtere situasjonen i fjor godt. Norge fikk etablert skole- og helsetilbud raskt. Nå er mye av dette på plass, men det står tomt. Infrastrukturen er der. Det er dumt å bruke skattepenger på noe man ikke bruker. Nå må statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sette seg ned med de andre europeiske landene og samkoordinere og fordele, mener SV-toppen.

– Mottaket på Forus og i resten av landet har sakte, men sikkert blitt tømt. Personene bosettes i Stavanger eller i andre kommuner, eller de blir sendt ut av landet igjen, legger han til.

Faret Sakariassen vil ikke ta imot mer enn Norge har kapasitet til å følge opp og bosette.

– Vi må få på plass en avtale med de andre landene hvor vi får en rettferdig fordeling. Norge skal ikke ta imot flest. Vi skal ta imot etter vår størrelse i europeisk målestokk, påpeker Faret Sakariassen, som siden mandag har jobbet som miljøarbeider på Forus.

– Jeg har fått høre historiene til folkene her. Sterke inntrykk.

Klare til å ta imot

Forus Transittmottak eies og driftes av Abri Vekst AS. Informasjonsansvarlig, Lars Petter Einarsson, sier til RA at Forus-mottaket står klar til å ta imot beboere.

– Det er UDI som disponerer plassene. Vi er til enhver tid rigget til å ta imot de beboerne UDI ønsker vi skal ta imot, sier Einarsson.

Høyre: – En dårlig idé

Høyre mener det å hente og sende ut asylsøkere er dyrere enn tomme plasser. Høyres gruppeleder, John Peter Hernes, er uenig med Eirik Faret Sakariassen (SV).

– Det er en dårlig idé, sier Hernes og forklarer hvorfor:

– Det er ikke de tomme plassene på mottakene som er dyrt. Det er enda dyrere å ha asylsøkere boende. Det koster å sende asylsøkere rundt i Europa. De aller fleste får avslag på asylsøknaden. Det er dyrt å returnere alle som ikke får innvilget asyl. Det er her de store kostnadene er, ikke tomme plasser, sier Hernes til RA.

Frp: – Uaktuelt

Frp-gruppeleder Christian Wedler sier det lenge har vært klart av SV vil åpne grensene.

– Det er uaktuelt så lenge Frp er med i regjering, sier han.

– Høyre/Frp-regjeringen har arbeidet for å stanse den ukontrollerte immigrasjonsbølgen. Det har Sylvi Listhaug og hennes team klart, med å innføre en av Europas strengeste regler. Asylsøkere med beskyttelsesbehov og som oppfyller alle kriteriene blir innvilget. De andre blir avslått og sendes ut av landet, sier Wedler. Nå må alle ressurser brukes på å få en god integrering av de rekordmange som har fått innvilget asyl. Jobben er ikke å ta inn flere, men å sikre gode oppvekstvilkår for de barn og unge som er kommet, mener Wedler.

Den strenge asylpolitikken må videreføres, samtidig som Frp ønsker bistand til nærområdene, mener Wedler.

Nyeste fra Dagsavisen.no: