Stavanger

Her planlegger kommunen asylmottak – naboene protesterer

Fem mindreårige flyktninger vil få lov til å flytte inn her i Vidars Gate på Våland etter at KBU-politikerne støtter kommunens forslag om å gi en dispensasjon for å bruke boligen som midlertidig flyktningmottak.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Stavanger kommune har vedtatt å bosette 80 mindreårige flyktninger i løpet av 2016, og fem av dem skal nå få midlertidig bostedsadresse i Vidars Gate 21 på Våland.

– Vi har en forpliktelse vi må forholde oss til, og det begynner å haste med å oppfylle den, så vi kommer til å støtte innstillingen i saken, sier Aps Kari Nessa Nordtun til RA.

Hun er fraksjonsleder for partiet i kommunalstyret for byutvikling (KBU) som skal behandle saken tirsdag 23. august.

LES OGSÅ: Integrering: – Arbeid er viktigere enn språk

– Dette er ungdommer i en vanskelig situasjon, som trenger trygge og gode rammer. Det har vi muligheten til å tilby og da må vi hjelpe, sier Nessa Nordtun.

– Uegnet for fem ungdommer

Det er kommunen selv, ved bymiljø og utbygging (BMU) som har søkt om bruksendring for boligen. Søknaden ble utsatt da den var oppe til behandling i juni, da KBU-politikerne blant annet ikke var fornøyd med informasjonen gitt til naboene. Siden den gang har det blitt arrangert et informasjonsmøte for naboene, men likevel har flere av naboene protestert.

– Boligen ligger plassert midt i et etablert villastrøk, med mange småbarnsfamilier tett på og med utearealer som ikke egner seg for fem ungdommer pluss ansatte, heter det i protesten som er signert av ti naboer som mener de har nok kommunale boliger fra før.

LES OGSÅ: Kronikk: Søppelkvinnen fra Aleppo

Naboene er også bekymret for den økte trafikken fem ungdommer med ambulerende hjelpepersonell vil medføre.

– Det er også helt tydelig at boligen ikke har parkeringsmuligheter til belastning av trafikk ved vaktskifter og trafikk til og fra boligen med fem individer med variert behov for transport. Gaten utenfor er smal, og har et stort innslag av lekende barn, står det i protestskrivet.

– Ikke bestemt oss

Den forklaringen kjøper ikke Venstres Kjartan Alexander Lunde.

– Jeg forstår at naboene er bekymret, men jeg tror dette blir en god løsning. Det vil ikke medføre ekstra trafikk utover det en vanlig familie på fem ville bidratt med, og dette er ungdommer som trenger gode oppvekstvilkår etter å ha flyktet hjemmefra. Jeg ser på dette som et godt integreringstiltak, og håper naboene vil ta godt imot dem, sier Lunde.

Nestleder i KBU, Egil Olsen (H), var blant dem som utsatte saken forrige gang, og Olsen vil ikke spekulere i hva Høyre vil stemme denne gangen.

– Forrige gang ble saken utsatt på grunn av manglende informasjon, både til oss og til naboer og andre som er berørt av saken. Siden vi fikk den nye informasjonen har vi ikke behandlet den i gruppen, så vi må først gjøre det og så snakke med resten av flertallspartiene før vi tar en avgjørelse, forteller Olsen som likevel mener det er flott at de flyktningene kommunene tar imot blir spredt ut over hele kommunen.

KBU-leder Kari Raustein (Frp) har erklært seg inhabil i saken og ville ikke kommentere saken da RA ringte henne.

LES OGSÅ: Kronikk: Sats på rask bosetting

Mer fra Dagsavisen