Nyheter

Krever gode Nord-Jæren-argumenter

Eirik Faret Sakariassen (SV) ser ingen faglige begrunnelser for at Stavanger har noe å tjene på en storkommune.

Eirik Faret Sakariassen (SV) savner gode argumenter for storkommunenavnet Nord-Jæren. John Peter Hernes (H) mener navnediskusjonen er en avsporing. Cecilie Bjelland (Ap) mener det viktige spørsmålet er om man vil ha en storkommune med Stavanger, Sandnes og Sola. Foto: Arne Birkemo

Eirik Faret Sakariassen (SV) etterlyser gode argumenter til å støtte Nord-Jæren som navn på en eventuell storkommune mellom Stavanger, Sandnes og Sola. Faktisk ser han ikke noen faglige begrunnelser for at Stavanger har noe å tjene på å bli en del av en storkommune.

Den siste uken har SV-politikeren fått mye kritikk etter at han i Aftenbladet mente at Nord-Jæren kommune er et dårlig navnevalg.

– Høyre og Ap har brukt masse tid på å angripe meg i stedet for å diskutere det viktige her: at vi forhandler bort Stavanger som kommunenavn.

LES OGSÅ: – Navnet på storkommunen betyr lite

– Når de sier at navnet ikke er viktig, så tror jeg at de er i utakt med folket i Stavanger. De undervurderer folks identitetsfølelse. Det tror jeg også at de innser, men i stedet for å ta den, angriper de meg, sier Faret Sakariassen til RA.

Han mener summen av at rådhuset ble forhandlet til Sandnes, og at nabopraten kom fram til Nord-Jæren kommune, er nok til at han tviler på hele sammenslåingen.

– Jeg ser ikke en eneste ting Stavanger tjener på med en storkommune. Verken Bergen eller Trondheim hadde forhandlet bort sitt kommunenavn. Det hadde blitt demonstrasjoner i gatene, sier Faret Sakariassen.

– Navnet er en avsporing

John Peter Hernes, gruppeleder i Stavanger Høyre, mener debatten om kommunenavn er en avsporing.

– Nord-Jæren er et nøytralt navn. Det er bra når ingen av kommunene vil bruke navnet på noen av nabokommunene. Det markerer at det ikke er noen kommuner som «overtar» noen andre kommuner, sier Hernes.

LES OGSÅ: Leder: Navnet kan avgjøre

Høyre-politikeren sier at historien viser at det endelige navnet avgjøres etter noen år, når folk venner seg til å bruke det ene eller det andre navnet som betegnelse: – Jeg har ikke hørt noen fra Bryne som har problemer med at kommunen heter Time, poengterer Hernes.

Han har flere eksempler.

– Da Horten og nabokommunen Borre ble slått sammen i 1988, ble den nye kommunen hetende Borre. Men i 2002 byttet man kommunenavnet til Horten fordi det var det de fleste kjente og brukte, forklarer Hernes.

– Viktig for de andre

Gruppeleder i Stavanger Ap, Cecilie Bjelland, påpeker at det store og viktige spørsmålet er om folket vil ha en storkommune eller ikke.

– Navnet er viktig for de andre kommunene. Det har vi tatt hensyn til. Spørsmålet om vi klarer å danne en storkommune er viktigere enn kommunenavnet, antall bydelsutvalg eller de andre elementene i skissedokumentet som ble til i nabopraten, sier Bjelland.

– Vi må vente til folkeavstemningen. Det er opp til folket å avgjøre hva de vil, legger Bjelland til.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Som flere andre har understrekt, påpeker Bjelland at byen Stavanger ikke kommer til å slutte å hete Stavanger.

– Det beste eksemplet er Time kommune. Ingen er i tvil om at man er på Bryne, sier hun.

Bjelland reagerer på at Faret Sakariassen stadige negative holdninger og utspill om det som har kommet ut fra nabopraten.

– Jeg merker meg at Faret Sakariassen konsekvent er ute etter å diskutere det han synes er negativt med kommunesammenslåing, sier Bjelland.

LES OGSÅ: – Hva med Hafrsfjord kommune og «Sverd i fjell» som kommunevåpen?